ΑΛΜΥΡΟΣ

Επαναλειτουργούν τα ΕΛ.ΣΙ. Αλμυρού με χρηματοδότηση 45 εκατ. ευρώ απο το πακέτο Γιούνκερ

επαναλειτουργούν-τα-ελ-σι-αλμυρού-με-χ-1063

Αναμένεται να δημιουργηθούν 250 έως 350 θέσεις εργασίας

Σοβαρές προοπτικές επαναλειτουργίας των ΕΛ.ΣΙ. (Ελληνικά Σιδηροκράματα) Αλμυρού διανοίγονται πλέον μετά την επιλογή της επενδυτικής πρότασης του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο χρηματοδοτικό πακέτο Γιούνκερ. Αν τελικά υλοποιηθεί η συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση, τότε αναμένεται σημαντική ανάσα σε έναν νομό που έχει πληγεί σημαντικά από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία, καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 250 – 350 θέσεις εργασίας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Η άλλοτε κραταιά βιομηχανία, η οποία λειτουργούσε υπό κρατικό έλεγχο, μετά το κλείσιμό της το 1991 εξαγοράστηκε ως εγκατάσταση από τον Ομιλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στον οποίο ανήκει και η Χαλυβουργία SOVEL, στην ίδια περιοχή. Με την ίδια εξαγορά το 2000 πέρασαν στον έλεγχο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και τα Ορυχεία στην Κοζάνη, στα οποία παράγεται η πρώτη ύλη των εργοστασίων της SOVEL.

Ο Ομιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούσε ζωηρό ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία του εργοστασίου των ΕΛ.ΣΙ. Γι’ αυτό άλλωστε και οι σχετικές μελέτες είχαν εκπονηθεί και ήταν προ πολλού έτοιμες. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε από πλευράς του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ η μελέτη για την εγκατάσταση αυτόνομου υποσταθμού της ΔΕΗ, προκειμένου να παρέχεται ενεργειακή επάρκεια στο εργοστάσιο των Ελληνικών Σιδηροκραμάτων.

Σύμφωνα με τη λίστα των υπό χρηματοδότηση από το πακέτο «Γιούνκερ» έργων και επενδύσεων, η συγκεκριμένη ιδιωτική επένδυση στον Αλμυρό χαρακτηρίστηκε επιλέξιμη για χρηματοδότηση. Είναι ύψους 45 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο κατανέμεται ως εξής: 30 εκατ. ευρώ για την αναγκαία συντήρηση και εκσυγχρονισμό του ήδη υπάρχοντος εργοστασίου και άλλα 15 εκατ. ευρώ που θα δοθούν ως κεφάλαιο κίνησης.

Το πρότζεκτ φέρει την ονομασία «Επαναλειτουργία εργοστασίου Ελληνικών Σιδηροκραμάτων για την παραγωγή ΣιδηροΧρωμίου – Restart of the Hellenic FerroAlloys plant for FerroChrome production». Η μελέτη επαναλειτουργίας εκπονήθηκε από την Στηλμέτ ΑΕ., που επίσης ανήκει στον Ομιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, συμφερόντων Στασινόπουλου. Η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης επένδυσης αποτελεί μία από τις 42 προτάσεις της Ελλάδας, οι οποίες έτυχαν έγκρισης από τα κοινοτικά όργανα και είναι μόλις μία από τις έξι για ιδιωτικές επενδύσεις στο χώρο της βιομηχανίας.

Η συγκεκριμένη είδηση επιτρέπει αισιοδοξία, μετά το τελευταίο κύμα αποβιομηχάνισης που έπληξε το νομό Μαγνησίας και ιδιαίτερα τη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου, με το κλείσιμο του ΙΜΑΝΤΑ και τη φυγή της Κόκα – κόλα. Πηγές που γνωρίζουν καλά τις εξελίξεις στη Βιομηχανική Περιοχή του Αλμυρού, τονίζουν με έμφαση ότι πρόκειται για μια περιοχή ελκυστική για βιομηχανικές επενδύσεις και το μόνο της μειονέκτημα παραμένει το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει οριοθετηθεί ως Βιομηχανική Περιοχή. Το συγκεκριμένο μειονέκτημα είναι και το μόνο, το οποίο ίσως απειλεί την κατά τα λοιπά ώριμη, από πλευράς μελετών και πλέον και χρηματοδότησης, επένδυση των ΕΛ.ΣΙ. Αλμυρού.

Το ιστορικό των ΕΛ.ΣΙ.

Τα ελληνικά Σιδηροκράμματα (ΕΛ.ΣΙ), κρατική βιομηχανία, λειτούργησαν πρώτη φορά το 1983 στο Τσιγκέλι Αλμυρού, απορροφώντας τον μεταλλουργικό χρωμίτη του Βούρινου.

Τα ΕΛΣΙ ήταν δυναμικότητας 50.000 τόνων παραγωγής σιδηροχρωμίου το χρόνο στην Ελλάδα.

Οι εισροές σε συνάλλαγμα (1989 – 1991) από τις εξαγωγές εμπλουτίσματος και σιδηροχρωμίου ξεπερνούν τα 5 δισ. δραχμές.

Το 1992 παρά τις βελτιώσεις στις διαδικασίες εξόρυξης και μεταλλουργίας αναστέλλεται κάθε δραστηριότητα λόγω της παγκόσμιας κρίσης των τιμών των Ορυκτών Πρώτων Υλών.

Η εν λόγω βιομηχανία εξαιτίας ζημιών τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης, επί ηγεσίας του κ. Α. Ανδριανόπουλου στο υπουργείο Βιομηχανίας, ενώ τη «διεκδικούσε» η κρατική βιομηχανία σιδηρονικελίου Λάρκο πιστεύοντας ότι μπορούσε να την αναπτύξει.

Εκτός από το εργοστάσιο στον Αλμυρό που το 2000 αγοράστηκε από τη ΣΟΒΕΛ τα ΕΛ.ΣΙ. διατηρούσαν μεταλλεία στην εταιρεία «Σκούμτσα» Κοζάνης – Γρεβενών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου