ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Εκτέθηκαν στο επικίνδυνο ραδιενεργό που έκλεψαν οι 6 ύποπτοι

μεξικό-εκτέθηκαν-στο-επικίνδυνο-ραδι-548248

Έξι άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι για την κλοπή ενός επικίνδυνου ραδιενεργού φορτίου από φορτηγό έξω από την Πόλη του Μεξικού, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οδηγήθηκαν σε νοσοκομείο για να εξεταστούν για την πιθανότητα έκθεσής τους σε ακτινοβολία και παραμένουν υπό αστυνομική κράτηση, δήλωσαν αξιωματούχοι την Παρασκευή.

Την περασμένη Δευτέρα, οι ληστές κατέλαβαν το φορτηγό που μετέφερε κοβάλτιο-60, μια ραδιενεργή ουσία που χρησιμοποιείται για ιατρικές και βιομηχανικές εφαρμογές και ως συστατικό για την κατασκευή «βρώμικης βόμβας ». Το κοβάλτιο – 60, χρησιμοποιείται επίσης για βιομηχανικές ακτινογραφίες για τον εντοπισμό των δομικών ατελειών σε μεταλλικά μέρη, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Η αστυνομία εντόπισε το φορτηγό, την Τετάρτη, αλλά διαπίστωσε ότι οι ληστές είχαν απομακρύνει το ραδιενεργό υλικό από την προστατευτική του θήκη, εκθέτοντας τους εαυτούς τους σε επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας. «Τα έξι άτομα … τεκμαίρεται ότι είναι υπεύθυνα ή συνδέονται με την κλοπή του οχήματος που μετέφερε το κοβάλτιο – 60», δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Πέδρο Νόμπλε υπουργός Υγείας της πολιτείας Χιντάλγκο, δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι οι άνδρες ηλικίας 16 έως 38 ετών έδειξαν σημάδια «στενής επαφής» με ραδιενεργό υλικό αλλά πήραν εξιτήριο μετά τη θεραπεία. Το φορτηγό, το οποίο μετέφερε το ραδιενεργό υλικό από ένα νοσοκομείο της πόλης της Τιχουάνα στο βόρειο Μεξικό σε κέντρο αποθήκευσης αποβλήτων, εκλάπη όταν ο οδηγός του σταμάτησε σε ένα βενζινάδικο 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πόλης του Μεξικού. Η έκθεση σε ακτινοβολία από κοβάλτιο – 60 οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου