ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ελεύθερος και ο τελευταίος οικολόγος ακτιβιστής

ρωσία-ελεύθερος-και-ο-τελευταίος-οικο-560634

Το τελευταίο μέλος του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise της Greenpeace, ο Αυστραλός Κόλιν Ράσελ, βγήκε την Παρασκευή από τη φυλακή της Αγίας Πετρούπολης όπου κρατούνταν, μία ημέρα μετά την απόφαση της δικαιοσύνης σε δεύτερο βαθμό να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

«Ο Κόλιν Ράσελ βγήκε από τη φυλακή. Δόθηκε η εγγύηση των 2 εκατομμυρίων ρουβλίων (45.000 ευρώ)», δήλωσε η Βιολέτα Ριάμπκο, εκπρόσωπος της Greenpeace.

Ο Αυστραλός ήταν ο μόνος ακτιβιστής από τα 30 μέλη του πληρώματος του Arctic Sunrise που δεν είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση πρωτοδίκως.

Ήταν ο πρώτος που είχε εμφανισθεί ενώπιον δικαστηρίου στις 18 Νοεμβρίου και η προφυλάκισή του είχε παραταθεί τότε για τρεις μήνες, ως τις 24 Φεβρουαρίου.

Οι 29 άλλοι ακτιβιστές έχουν όλοι βγει από τη φυλακή, όμως δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Τα 30 μέλη του πληρώματος του πλοίου, μεταξύ των οποίων 26 μη Ρώσοι, συνελήφθησαν το Σεπτέμβριο έπειτα από δράση με στόχο πετρελαϊκή εξέδρα της Gazprom στην Αρκτική, με την οποία ήθελαν να καταγγείλουν τους κινδύνους από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη συγκεκριμένη περιοχή με τα ιδιαίτερα ευαίσθητα οικοσυστήματα.

Οι 30 συλληφθέντες αρχικά είχαν κατηγορηθεί για «πειρατεία», η οποία στη Ρωσία τιμωρείται με 15 χρόνια κάθειρξη.

Στη συνέχεια τους απαγγέλθηκε η κατηγορία του χουλιγκανισμού, η οποία επισύρει ποινή κάθειρξης επτά ετών.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει ξεκάθαρο εάν η πρώτη κατηγορία έχει αρθεί.

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου