Χρήστος Μπουκώρος: Φράουλες στον καναπέ και αίμα στο…χωράφι

χρήστος-μπουκώρος-φράουλες-στον-κανα-791318

Γράφαμε προ τριετίας στην αφετηρία της επίπονης και ανηφορικής εποχής του μνημονίου και λιτότητας ότι η ζημιά που κινδυνεύει να υποστεί η εικόνα της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζημιά στην οικονομία και στα οικονομικά των πολιτών.

Τα δύο πρώτα χρόνια του μνημονίου πράγματι η Ελλάδα κατέστη χώρα παράδειγμα προς αποφυγήν και ο Ελληνικός λαός απόβλητος από το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Η χώρα της απάτης, της ραθυμίας, της φοροκλοπής είχε βρει το συνώνυμό της στην Ελλάδα. Υπήρξε εποχή που Έλληνες ταξιδιώτες δεχόταν τη χλεύη και τις επιθέσεις όλων των ευρωπαίων ακόμη και εκείνων που τίποτα το αξιόλογο δεν έχουν να επιδείξουν. Ολέθρια ζημιά στην εικόνα της χώρας.

Τον τελευταίο χρόνο, δικαιολογημένα κατά την άποψή μας, η κακή εικόνα της χώρας βελτιώθηκε σημαντικά. Οι υπέρμετρες θυσίες του Ελληνικού λαού άρχισαν να γίνονται κατανοητές και σεβαστές από τους άλλους λαούς. Τα θετικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα και τους Έλληνες είναι πλέον περισσότερα από τα αρνητικά.

Χθες όμως ήταν μια άλλη μέρα. Μαύρη μέρα για την εικόνα της χώρας. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν γνωστή τη Μανωλάδα της Ηλείας. Οι πυροβολισμοί κατά των εργατών μεταναστών στη συλλογή της φράουλας έκαναν αστραπιαία το γύρω της Ευρώπης. Η Ελλάδα και πάλι τόπος ρατσισμού και αδικίας. Χώρα απάνθρωπη και απολίτιστη. Δεν ήθελαν και πολύ ορισμένοι για να μας ξεμπροστιάσουν και πάλι. Φυσικά θα ακολουθήσουν καταγγελίες και πιθανές καταδίκες.

Βεβαίως στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν παρόμοια περιστατικά. Απλά τώρα γνώρισαν μια πρωτοφανή και άκρως επικίνδυνη κλιμάκωση. Το γεγονός ότι τα θλιβερά γεγονότα επαναλαμβάνονται αποδεικνύει και τις ευθύνες των αρμοδίων υπηρεσιών της περιοχής αλλά και του κέντρου.

Δεν ήξερε η τοπική δημοτική αρχή ποια κατάσταση επικρατεί στα θερμοκήπια φράουλας της περιοχής; Ούτε η τοπική αστυνομία; Ούτε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας; Κανείς δεν γνώριζε τι ακριβώς συμβαίνει; Όλοι περίμεναν να ακούσουν τις μπαταριές των μπιστικών για να αντιληφθούν μια εκρηκτική και επικίνδυνη πραγματικότητα.

Πρέπει να αντιληφθούν τέτοιου είδους εργοδότες ότι η χώρα δεν είναι …χωράφι τους. Να καταλάβουν ότι αν θέλουν να χρησιμοποιούν μετανάστες πρέπει να είναι και νόμιμοι και ασφαλισμένοι για να είναι εργαζόμενοι και όχι ένα κομμάτι κρέας!

Στη χώρα της φιλοξενίας και του πολιτισμού αν κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τις βασικές αρχές του ανθρωπισμού και του πολιτισμού οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να τους υποχρεώσουν να τις κατανοήσουν και να τις εφαρμόσουν.

Κάποτε στους τοίχους γραφόταν το σύνθημα «φράουλες στον καναπέ και αίμα στην οθόνη» στηλιτεύοντας τηλεοπτικά ήθη και νεοελληνικές συνήθειες, τώρα το αίμα πότισε το χωράφι και αν δεν υπάρξει αποφασιστική αντιμετώπιση σε λίγο θα κυλάει στους δρόμους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου