ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ Αργύρης Καμπούρης στον Βόλο

ο-θρύλος-του-ελληνικού-μπάσκετ-αργύρη-815288

Ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ Αργύρης Καμπούρης βρίσκεται από την περασμένη Παρασκευή στον Βόλο, με αφορμή την τελετή λήξης του B.C. Βόλος, που θα γίνει αύριο Δευτέρα στο κλειστό της Νέας Ιωνίας και για τον λόγο αυτό παραχωρήθηκε χθες συνέντευξη Τύπου.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Το παρών στη συνέντευξη Τύπου του Αργύρη Καμπούρη έδωσαν ο Γιάννης Καρακατσούνης εκ μέρους του συλλόγου, αλλά και η Κατερίνα Γιαννούλη, η οποία θα τιμηθεί αύριο για την προσφορά της στο βολιώτικο μπάσκετ.

Τη συζήτηση μονοπώλησε φυσικά ο Αργύρης Καμπούρης, με αφορμή και τη συμπλήρωση 31 χρόνων πριν λίγες ημέρες από το έπος του Ευρωμπάσκετ του 87’, όταν ο… τίμιος γίγαντας ευστοχούσε στις δύο βολές απέναντι στη Σοβιετική Ενωση και έστελνε στα ουράνια όλους τους έλληνες.

Ο 56χρονος πλέον Καμπούρης μίλησε για εκείνες τις ημέρες θριάμβου, αλλά και όσα πρέπει να προσεχθούν σήμερα προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίσει να παράγει αθλητισμό υψηλής ποιότητας, όπως μας χάρισαν απλόχερα εκείνος, ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και τα άλλα… παιδιά.

Αρχικά σχολίασε με αφορμή την επίσκεψή του: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη Καρακατσούνη για την τιμή που μου έκανε να βρίσκομαι εδώ κοντά σας. Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκομαι κοντά στα παιδιά και παράλληλα υποχρέωσή μας, για να μπορέσουν να μας γνωρίσουν, γιατί το έχουμε ανάγκη και είναι σημαντικό το έργο μας και το γεγονός ότι μπορούμε να είμαστε κοντά στα παιδιά. Θέλω να πω ένα μπράβο σε όλο το προπονητικό επιτελείο του B.C. Βόλος. Γίνεται μια πολύ καλή δουλειά, την οποία και παρατηρώ τις δύο ημέρες που βρίσκομαι στον Βόλο. Είναι σημαντικό το έργο που γίνεται, για τα παιδιά για να διδαχθούν το μπάσκετ και να αθληθούν. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την άψογη φιλοξενία, είμαι πολύ ενθουσιασμένος και θα φύγω με τις καλύτερες αναμνήσεις».

Αναφερόμενος στη μεγάλη εθνική επιτυχία του ’87: «Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία που φέραμε με την Εθνική ομάδα. Ήταν ένας ξεσηκωμός και κάναμε ό,τι μπορούσαμε ώστε να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι το μπάσκετ. Ήμαστε μια παρέα, που ξεκινήσαμε, από το 1984, όταν ο κ. Πολίτης έκανε μια ανανέωση, από όλους τους παλιούς αθλητές που είχαν βοηθήσει την Εθνική ομάδα. Εκανε έναν διαχωρισμό, κράτησε το βασικό κορμό και έριξε νέα παιδιά, που πίστευε ότι μπορούσαν να εξελιχθούν και να δουλέψουν όπως πρέπει. Είχα την τύχη, να βρίσκομαι και εγώ, ανάμεσα σε όσους πήραν την ευκαιρία να δείξουν τις δυνατότητές τους και την εκμεταλλεύτηκα στο έπακρο. Δουλέψαμε πολύ καλά, με όλους αυτούς τους αθλητές, τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τον Φασούλα και ήταν τεράστια εμπειρία για τη συνέχεια. Φθάσαμε, μέσα από πολλά τουρνουά, μεταξύ των οποίων και στην Αμερική, αλλά και στο Παγκόσμιο του 1986 στην Ισπανία, εκεί που πολλά παιχνίδια τα χάναμε από ομάδες μεγάλου βεληνεκούς στον πόντο, να πάρουμε πολλές εμπειρίες. Έτσι φθάσαμε στο 1987, εκεί όπου παίξαμε αυτό το καταπληκτικό μπάσκετ για τη χώρα μας. Όλοι οι παίκτες ήμασταν προσωπικότητες και ο κ. Πολίτης μπόρεσε να μας κάνει να συνυπάρξουμε αρμονικά και να βγάλει ο καθένας ό,τι μπορούσε να δώσει καλύτερο.

Μπήκαμε κάτω από τη σκέπη της Εθνικής ομάδας, γίναμε «ρολίστες» και ξέραμε τι μπορούσε να δώσει ο καθένας από εμάς για να έρθουν επιτυχίες. Ετσι ξεκίνησε το ταξίδι και το όνειρο του 1987. Κοιτούσαμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, κοιτούσαμε κάθε ομάδα στα μάτια, τη σεβόμασταν, αλλά δεν φοβόμασταν.

Κάναμε κατάθεση ψυχής σε κάθε παιχνίδι και έτσι αυτό το όνειρο συνεχίστηκε μέχρι τον τελικό με τη Σοβιετική Ένωση. Καταφέραμε και φέραμε αυτή τη μεγάλη επιτυχία».

Αναφερόμενος στο σημερινό 5ο τελικό ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, επεσήμανε: «Στον πέμπτο τελικό θα μετρήσει η κατάθεση ψυχής που θα κάνει ο καθένας. Εχουν παίξει τόσες πολλές φορές, που δεν υπάρχουν ούτε συστήματα, ούτε κατασκοπείες, ούτε βίντεο. Πλέον όλα αυτά έχουν ξεπεραστεί. Είναι 40 λεπτά, πρέπει να τα δώσουμε όλα και το βασικότερο να κερδίσει το μπάσκετ και ο καλύτερος».

Αναφερόμενος στο μέλλον του ελληνικού μπάσκετ και στα παιδιά με τα οποία ασχολείται πλέον και ο ίδιος, επεσήμανε σχετικά: «Έχει κλείσει η ψαλίδα ανάμεσα σε Αθήνα και επαρχία. Όλοι οι προπονητές πλέον επιμορφώνονται, συμμετέχουν σε σεμινάρια και δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι. Το μπάσκετ έχει εξελιχθεί πολύ, οι συνθήκες και οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές, η φιλοσοφία μας στον Ολυμπιακό Πειραιώς έχει σχέση με το γεγονός ότι κάνουμε πολλές περιοδείες να δούμε τι παιδιά υπάρχουν, ποιες είναι οι ικανότητές τους, να τα βοηθήσουμε, να έρθουν στο δυναμικό της ομάδας και να πάρουν τις εμπειρίες τους. Από κει και πέρα, θα συνεχίσουν την καριέρα τους.

Αυτό που με ευχαριστεί είναι ότι οι προπονητές και στον Βόλο είναι πολύ καλά καταρτισμένοι και πραγματικά τα παιδιά δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από την Αθήνα. Το μόνο που θα μπορούσε να βελτιωθεί είναι η εμπειρία που θα πάρουν τα παιδιά και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό κομμάτι να πάρουν εμπειρίες τα παιδιά, καθώς αρκετά από αυτά θα μπορούν να ενταχθούν στις ομάδες της Αθήνας.

Έχουν ανοίξει τα σύνορα όχι μόνο στους παίκτες, αλλά και σε πολύ καλούς προπονητές που δουλεύουν σε όλη την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται καλή δουλειά, ότι το μπάσκετ αγαπιέται, θέλουμε, ως προπονητές, να εξελίσσουμε το μπάσκετ και γι’ αυτό μας προτιμούν στην Ευρώπη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου