ΜΠΑΣΚΕΤ

Βγαίνει ο πρωταθλητής

βγαίνει-ο-πρωταθλητής-433271

Ο τίτλος του πρωταθλητή θα κριθεί σήμερα στον 5ο τελικό της Α1 μπάσκετ σε ένα ακόμη «αιώνιο» ντέρμπι και στην 5η μάχη των τελικών των play off, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (21:00, Cosmote Sports 4).

Η αποψινή θα είναι η 10η συνάντηση των δύο ομάδων στην τρέχουσα περίοδο. Ο Ολυμπιακός επικράτησε 5 φορές (δύο στην Euroleague, μία στο πρωτάθλημα 2 στα play off), ενώ οι «πράσινοι» νίκησαν τον αντίπαλό τους στον ημιτελικό του Κυπέλλου, στο πρωτάθλημα στο ματς του Β΄ γύρου στο ΟΑΚΑ και 2 στα play off.

Ο Παναθηναϊκός, στο 4ο ματς των τελικών των play off, κέρδισε τον Ολυμπιακό 71-58 και έκανε το 2-2 στη σειρά, και έτσι όλα κρίνονται σήμερα

Για 12η σερί χρονιά και 17η στην ιστορία τους, οι δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες έχουν στόχο την κατάκτηση του τίτλου, με τον Ολυμπιακό να φιλοδοξεί να στεφθεί πρωταθλητής για τρίτη σερί σεζόν, ενώ οι «πράσινοι» να επιθυμούν να επανέλθουν στην κορυφή μετά το 2014.

Αν μπορεί να αποδοθεί ο τίτλος του φαβορί σε κάποια από τις δύο ομάδες, αυτή είναι ο Ολυμπιακός λόγω έδρας….

Οι δύο ομάδες συναντώνται για 79η φορά στα play offs, με τον Ολυμπιακό να μετρά 35 νίκες έναντι 44 του Παναθηναϊκού. Με γηπεδούχους τους «ερυθρόλευκους», το… σκορ είναι 29-11, ενώ με τους «πράσινους» 33-6. Στους τελικούς το «τριφύλλι» έχει 10 επικρατήσεις σε 16 σειρές, ενώ ο νικητής του πρώτου αγώνα έχει κατακτήσει τον τίτλο 13 φορές (και συνολικά 20 σε 24 τελικούς από το 1992/93).

Μετά την κάκιστη εμφάνιση του ΟΑΚΑ και με τη σειρά πλέον στο 2-2, στους Πειραιώτες επικρατεί κλίμα συσπείρωσης για το τελευταίο ματς της χρονιάς, που ισούται με τον σημαντικότερο τίτλο εντός των τειχών, και το μυαλό τους είναι αποκλειστικά στον βραδινό πέμπτο τελικό… Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών, πέραν των γνωστών πλέον απόντων Λοτζέσκι, Χάκετ.

Πίστη υπάρχει και στην ομάδα του Παναθηναϊκού για τον πέμπτο και τελευταίο τελικό της Α1 Ανδρών με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (21:00) αφού κατάφεραν και έφεραν τη σειρά στο 2-2. Έτσι στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός αποφάσισαν να μη δώσουν -προς το παρόν- συνέχεια στο επεισόδιο του Βασίλη Σπανούλη με τον Τζέιμς Γκιστ, στο οποίο οι «πράσινοι» υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός του Ολυμπιακού προέβη σε ρατσιστικό σχόλιο στον Αμερικανό. Στο «τριφύλλι» έχουν επικεντρωθεί στον πέμπτο και τελευταίο τελικό της Α1 Ανδρών στο ΣΕΦ, που θα κρίνει και τον πρωταθλητή Ελλάδας, και δεν θέλουν να αποσπαστούν από τον στόχο τους.

Μέχρι πριν σχεδόν μία δεκαετία το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς του πρωταθλήματος ισοδυναμούσε με τον τίτλο. Πλέον ωστόσο τα δεδομένα έχουν αλλάξει και για αυτό έχουν φροντίσει τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός, κερδίζοντας με συνέπεια ο ένας στην έδρα του άλλου.

Ήταν η σεζόν 2011/12 όταν ο Ολυμπιακός κατακτούσε το πρωτάθλημα με 3-2 νίκες κόντρα στον Παναθηναϊκό. Οι ερυθρόλευκοι είχαν εκμεταλλευτεί τη δύναμη της έδρας τους, αφού για να αναδειχθούν πρωταθλητές χρειάστηκαν να κερδίσουν και τα τρία παιχνίδια στο ΣΕΦ. Αυτή ήταν και η τελευταία σεζόν που δεν υπήρξε «διπλό» στους τελικούς του πρωταθλήματος.

Την τετραετία που ακολούθησε (2013-2016) οι τελικοί ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό περιείχαν πάντα τουλάχιστον ένα «σπάσιμο» έδρας. Ναι, αυτό που έμοιαζε σχεδόν αδιανόητο την πρώτη 20ετία που το πρωτάθλημα διεξήχθη υπό την αιγίδα του ΕΣΑΚΕ (1992/93 έως και τη σεζόν 2011/12) όταν είχαμε συνολικά 12 «διπλά» σε σύνολο 86 τελικών (!) μοιάζει σχεδόν ο κανόνας από τη σεζόν 2012/13 κι έπειτα που κοντράρονται στους τελικούς οι δύο «αιώνιοι».

Την περασμένη 4ετία λοιπόν είδαμε να γίνονται συνολικά 8 «διπλά» σε σύνολο 15 αγώνων (!) με κάθε ομάδα να «μετράει» από τέσσερα «σπασίματα» έδρας του αντιπάλου! Συγκεκριμένα, την τελευταία τετραετία έχουμε δει τα εξής:

Τη σεζόν 2012/13 το πρωτάθλημα κατέκτησε ο Παναθηναϊκός με 3-0 νίκες, παρά το γεγονός ότι είχε μειονέκτημα έδρας, κερδίζοντας τον πρώτο και τον τρίτο τελικό στο ΣΕΦ.

Την σεζόν 2013/14 ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα με 3-2 νίκες, έχοντας πλεονέκτημα έδρας. Το κέρδισε όμως κάνοντας break στο break στον Ολυμπιακό, αφού οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν τον τρίτο τελικό στο ΟΑΚΑ, αλλά είδαν τους πράσινους να κερδίζουν τον τέταρτο τελικό στο ΣΕΦ, και ακολούθως να υπερασπίζονται την έδρα τους στον 5ο τελικό.

Τη σεζόν 2014/15 ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα με 3-0 νίκες, έχοντας πλεονέκτημα έδρας, καταφέρνοντας στο μεταξύ να «αλώσει» το ΟΑΚΑ στον δεύτερο τελικό.

Τη σεζόν 2015/16 ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα με 3-1 νίκες, έχοντας πλεονέκτημα έδρας, ωστόσο για να το κάνει αυτό χρειάστηκε να κάνει δυο break. Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον πρώτο τελικό στο ΣΕΦ, με τους ερυθρόλευκους να απαντούν με την σειρά τους με δικό τους διπλό στο ΟΑΚΑ στον δεύτερο τελικό, να κερδίζουν ακολούθως στο ΣΕΦ στον τρίτο τελικό και να κατακτούν εν τέλει το πρωτάθλημα μέσα στο ΟΑΚΑ, κερδίζοντας τον 4ο τελικό μέσα στην έδρα του «αιωνίου» αντιπάλου.

Οι δύο ομάδες λοιπόν ετοιμάζονται πλέον να κοντραριστούν σήμερα στον τελικό των τελικών της Basket League, με τον Ολυμπιακό να είναι γηπεδούχος και να έχει το πλεονέκτημα έδρας… Μένει να φανεί τώρα αν θα καταφέρουν οι ερυθρόλευκοι να υπερασπιστούν την έδρα τους.

Η παράδοση πάντως στον πέμπτο τελικό είναι συντριπτικά υπέρ των γηπεδούχων, καθώς σε οκτώ σειρές Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, η ομάδα με το πλεονέκτημα έδρας πανηγύρισε τις επτά φορές τον τίτλο και μόνο τη σεζόν 1998-99 οι πράσινοι είχαν αλώσει το ΣΕΦ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου