ΜΠΑΣΚΕΤ

Για την υπέρβαση και τον 4ο ευρωπαϊκό τίτλο

για-την-υπέρβαση-και-τον-4ο-ευρωπαϊκό-τί-460459

Στους ρυθμούς του Final Four της Ευρωλίγκας βρίσκεται ο Ολυμπιακός που είναι από προχθές στην Κωνσταντινούπολη, έδρα διεξαγωγής των αγώνων. Οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν στον σημερινό πρώτο ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (18.30), ενώ στον άλλο θα κοντραριστούν η ουσιαστική «οικοδέσποινα» Φενέρμπαχτσε και η Ρεάλ Μαδρίτης (21.30). Αυτή είναι η τέταρτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια που η ελληνική ομάδα θα δώσει το «παρών» στην τελική τετράδα της διοργάνωσης.

Αν και έχει τον ρόλο του αουτσάιντερ σε σχέση με τις υπόλοιπες τρεις ομάδες, ο Ολυμπιακός στοχεύει στην κατάκτηση του 4ου ευρωπαϊκού τίτλου του, και μάλιστα στην πόλη όπου, κόντρα στη σημερινή του αντίπαλο είχε κατακτήσει τον 2ο τίτλο του το 2012. Για την αποστολή του Ολυμπιακού, πέραν των γνωστών απουσιών (Χάκετ τραυματίας, Αθηναίου σε καραντίνα από τον Σφαιρόπουλο), θα λείψει και ο Ματ Λοτζέσκι, που δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του.

Μετρημένοι στις δηλώσεις τους, αλλά και με πίστη για κατάκτηση της Ευρωλίγκας, παρουσιάστηκαν οι Βασίλης Σπανούλης και Γιάννης Σφαιρόπουλος, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έγινε χθες στην Κωνσταντινούπολη.

«Ήταν αξέχαστες οι στιγμές εκείνες και ξεχωριστές αναμνήσεις (Από το προηγούμενο f-4). Βέβαια η επιτυχία αυτή έχει μείνει στο παρελθόν. Θα μας ανεβάσει το ηθικό, αλλά τώρα πρέπει να κοιτάξουμε στο Final 4 που βρισκόμαστε», είπε αρχικά ο Σπανούλης αναφερόμενος στην αναμνήσεις που έχει από την Πόλη.

Επίσης απάντησε στις εξής ερωτήσεις: Τα τελευταία επτά χρόνια έξι διαφορετικές ομάδες έχουν στεφθεί πρωταθλήτριες. Ο Ολυμπιακός ήταν μία απ’ αυτές και εσύ ήσουν αρχηγός, πώς αισθάνεσαι όταν χαρακτηρίζουν τον Ολυμπιακό ως ομάδα που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν; «Νιώθω μεγάλη περηφάνια για τις επιτυχίες που έχουμε στο παρελθόν. Δεν ήταν όμως καθόλου εύκολο και πρέπει να γίνουν διάφορες θυσίες για να πετύχει κάποιος τις επιτυχίες αυτές. Δεν μπορείς να αγοράσεις την επιτυχία, πρέπει να εργαστείς και να δουλέψεις σκληρά και σημαντικά για να κερδίσεις τον σεβασμό των υπόλοιπων ομάδων».

Με την εμπειρία που έχεις τα τελευταία χρόνια, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν αναλαμβάνει ο Βασίλης Σπανούλης. Είσαι σαν ένα τέρας που… κοιμάται στο μισό της σεζόν, αλλά στο υπόλοιπο ξυπνά; «Είναι ένα ομαδικό παιχνίδι, δεν έχει σχέση μόνο με εμένα, όλοι έχουν διαφορετικές εμπειρίες και διαφορετικά στοιχεία για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει κανείς το ματς. Όλοι μαζί δουλεύουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Είναι ομαδικό παιχνίδι, ή κερδίζουμε όλοι μαζί ή χάνουμε όλοι μαζί».

Έχεις τόση εμπειρία από τα Final 4 και δεν είναι μόνο αυτοί οι αγώνες, αλλά έχεις δώσει ματς σε όλα τα επίπεδα. Δεν ξέρω αν έχεις ιδέα για να γίνεις προπονητής όταν σταματήσεις; Θέλω να μου πεις αν έχεις κάποιο σενάριο για τον αυριανό ημιτελικό. «Μου αρέσει να παίζω μπάσκετ και είμαι απ’ αυτούς που προτιμούν να αγωνίζονται. Θα δώσουμε ένα δύσκολο ματς αύριο, με την ΤΣΣΚΑ να είναι μία από τις καλύτερες ομάδες και έχει μία καλή χημεία ομάδας. Το σημαντικότερο είναι να έχεις στα χέρια σου τον ρυθμό και τον έλεγχο του αγώνα και πρέπει να μεταφέρεις με τον καλύτερο τρόπο την απόδοσή σου στο παρκέ και να υλοποιήσουμε το πλάνο του προπονητή μας».

Σφαιρόπουλος: «Ξέρουμε να κερδίζουμε τα δύσκολα ματς»

Από την πλευρά του, ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος, στάθηκε στον χαρακτήρα, στο «μέταλλο» και στην προσωπικότητα των παικτών, τονίζοντας ότι άπαντες γνωρίζουν πώς να κερδίζουν στα δύσκολα παιχνίδια.

«Το ότι φτάσαμε μέχρι εδώ είναι συνδυασμός της νοοτροπίας της ομάδας και των ιδιοκτητών. Οι πρόεδροί μας κάνουν ό,τι μπορούν και είναι κοντά στην ομάδα. Νομίζω ότι η ομάδα έχει παίκτες με προσωπικότητα και χαρακτήρα. Ξέρουν πώς να παίξουν σε δύσκολα παιχνίδια, ή όταν έχουν την πλάτη κολλημένη στον τοίχο», είπε αρχικά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, κάνοντας εν συνεχεία τη σύγκριση με τον ημιτελικό του 2015:

«Αυτό το παιχνίδι θα είναι διαφορετικό από αυτό του 2015. Έχουμε νέες συνθήκες, η ΤΣΣΚΑ είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης και εμείς επιστρέφουμε έπειτα από έναν χρόνο απουσίας. Ψυχολογικά δεν διαφέρει το πώς θα προσεγγίσουμε αυτό το παιχνίδι από οποιοδήποτε άλλο. Όλες οι ομάδες που είναι εδώ, αξίζουν να βρίσκονται εδώ. Όποια ομάδα είναι πιο έτοιμη από την άλλη, θα το δείξει. Ο Ολυμπιακός θέλει το τρόπαιο και έχει προετοιμαστεί γι αυτό. Ψυχολογικά δε μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό», υπογράμμισε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Αναφορικά με τις εκπλήξεις που έχουν γίνει στο παρελθόν σε διοργανώσεις που έχει φιλοξενήσει η Κωνσταντινούπολη: «Οι εκπλήξεις δεν γίνονται εύκολα. Δεν είναι εύκολο να παρακολουθείς τέτοια παιχνίδια. Όλες οι ομάδες εδώ έχουν έναν σταθερό κορμό και όλοι οι προπονητές είναι χρόνια με τις ομάδες τους. Ξέρουν τη φιλοσοφία των προπονητών και αυτό δίνει σταθερότητα και είναι δύσκολο να έχουμε εκπλήξεις. Επίσης, ίσως είναι καλό να κάνουμε κάτι για τα μεγάλα ταξίδια μέσα στη σεζόν. Ίσως οι ομάδες που έχουν ιδιωτικό τζετ να είναι πιο εύκολο να μετακινηθούν». Επίσης πρόσθεσε για τη διοργάνωση: «Το Final Four θα είναι καλύτερο για τους θεατές και όλες τις ομάδες. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κανείς εδώ. Δεν ξέρει κανείς ποιος είναι το φαβορί. Είναι απρόβλεπτο και κρατάει το ενδιαφέρον σε υψηλό επίπεδο».

«Εξαιρετικός ο Ολυμπιακός, αλλά η ΤΣΣΚΑ έχει αλλάξει»

Με σεβασμό για τον Ολυμπιακό, αλλά και διάθεση η ΤΣΣΚΑ να υπερασπιστεί το «στέμμα» που κατέκτησε πέρσι, παρουσιάστηκαν Δημήτρης Ιτούδης και Νάντο Ντε Κολό στη συνέντευξη Τύπου του Final 4 της Ευρωλίγκας. Ο Έλληνας τεχνικός πάντως άφησε ερωτηματικά για το αν ο Μίλος Τεόντοσιτς καταφέρει να αγωνιστεί λόγω ενός τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί. Αυτά τα ματς του Final 4 θα έχουν όλα χαρακτήρα τελικού, όπως ήταν και αυτά στα προημιτελικά».

Οι Ισπανοί τις συμμετοχές, οι Έλληνες τις κούπες!

Ο Ολυμπιακός, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Ρεάλ Μαδρίτης και η «οικοδέσποινα» Φενερμπαχτσέ είναι έτοιμες για την τελική μάχη της φετινής διοργάνωσης. Μετά από μια κοπιαστική και απαιτητική σεζόν, η οποία σήμανε την έναρξη μιας νέας εποχής για την Ευρωλίγκα (με το καινούριο σύστημα), ήρθε η ώρα να μάθουμε ποιος θα σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο. Αν δηλαδή θα έχουμε συνέχιση της πρωτοκαθεδρίας από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ή ένας εκ των έτερων φιναλίστ θα καταφέρει να πάρει τα πρωτεία από τη «ρωσική αρκούδα» και να γίνει το νέο αφεντικό του θεσμού.

Το πρώτο μεγάλο ραντεβού που διεξήχθη στη Γάνδη του Βελγίου τον Απρίλιο του 1988 κατάληξε σε ιταλικά χέρια (Τρέισερ Μιλάνο), ενώ οι ομάδες που συμπλήρωσαν την τετράδα ήταν η φιναλίστ Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Παρτιζάν Βελιγραδίου και ο Άρης.

Από τις έντεκα συνολικά χώρες που έχουν έστω και μια παρουσία στον θεσμό, αυτή με τις περισσότερες συμμετοχές είναι η Ισπανία, η οποία φέτος θα εκπροσωπηθεί για 31η φορά στην ιστορία (Ρεάλ Μαδρίτης). Οι Ίβηρες αποτελούν μαζί με την Ιταλία τα δυο κράτη που έχουν… στείλει σε τελική τετράδα της περισσότερες ομάδες (6), ενώ παράλληλα κατέχουν και το ρεκόρ των συνεχόμενων παρουσιών. Για την ακρίβεια, από το 2005 και έπειτα, τουλάχιστον μια ομάδα από την Ισπανία δίνει το παρών σε Φάιναλ φορ, ήτοι σημαίνει 13 συνεχείς συμμετοχές! Δεύτερη στην συγκεκριμένη κατάταξη είναι η Ελλάδα, η οποία είχε μονίμως απεσταλμένο (-ους) στην κορυφαία συνάντηση της χρονιάς επί μια δεκαετία (1993-2002).

Η χώρα μας αποτελεί και την πολυνίκη του θεσμού με εννιά τρόπαια σε 25 συμμετοχές των πέντε εκπροσώπων της, δηλαδή με ποσοστό επιτυχίας το 36%. Αν βέβαια απομονώσουμε τα Φάιναλ φορ με «γαλανόλευκο» ενδιαφέρον, αυτά είναι 20 τον αριθμό! Κάτι που σημαίνει πως η ελληνική παρουσία μεταφράζεται σε κατάκτηση της κορυφής στο 45% των περιπτώσεων (9/20). Πραγματικά εξαιρετική επίδοση που όμοιά της δεν συναντάμε σε καμιά από τις υπόλοιπες χώρες με συμμετοχή στην τελική τετράδα, αν εξαιρέσουμε το 100% των Κροατία και Λιθουανία, που μετράνε μόνο τρεις και μια παρουσία αντίστοιχα.

Τα τρόπαια και οι συμμετοχές των χωρών σε Final Four Ευρωλίγκας (1988-2016)

Θέση Χώρα Συμ. Τρόπαια Αριθ. ομάδων

1 Ισπανία 30 5 6

2 Ελλάδα 25 9 5

3 Ρωσία 16 3 2

4 Ιταλία 16 2 6

5 Ισραήλ 12 4 1

6 Τουρκία 4 – 2

7 Σερβία 4 1 1

8 Γαλλία 4 1 2

9 Κροατία 3 3 1

10 Λιθουανία 1 1 1

11 Σλοβενία 1 – 1

Από τις 28 συνολικά ομάδες με παρουσία σε Φάιναλ φορ, η «ρωσική αρκούδα» αποτελεί την πιο… γνώριμη φιγούρα με 17 συμμετοχές, ενώ φέτος θα λάβει μέρος για 14η φορά τα τελευταία 15 χρόνια! Απίστευτη συνέπεια από μια ομάδα που ναι μεν διαθέτει τεράστια μπάτζετ κάθε χρόνο, όμως δεν είναι η μόνη… πλούσια ομάδα της διοργάνωσης όλα αυτά τα χρόνια.

Παρόλα αυτά, η αποτελεσματικότητά της κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς μετρά μόλις τρεις τίτλους στη συγκεκριμένη περίοδο. Αντίθετά ο Παναθηναϊκός αποτελεί την πιο πετυχημένη ομάδα των Final Four με έξι τίτλους σε 11 συμμετοχές, ήτοι σημαίνει 54,5% ποσοστό επιτυχίας! Μπορεί η Γιουκοπλάστιγκα να κατέκτησε τρεις τίτλους σε ισάριθμες παρουσίες, όμως σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται πιο πετυχημένη, αφού διαθέτει ελάχιστες συμμετοχές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου