ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Audi Q1 2016: Αντίστροφη μέτρηση

audi-q1-2016-αντίστροφη-μέτρηση-618109
Η Audi, τις τελευταίες ημέρες, έχει ξεδιπλώσει τη στρατηγική της στα SUV η οποία διαφαίνεται πληθωρική και επεκτείνεται προς κάθε κατεύθυνση μιας και μεταξύ των SUV ανακοίνωσε το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV της για το 2018 με τα διακριτικά Q6 e-tron καθώς και ένα μεγάλο Coupe SUV με τα διακριτικά Q8 το οποίο θα επιχειρήσει να αποτυπώσει την σπορ πλευρά των premium off-road.

Το πιο κοντινό ωστόσο νέο SUV της Audi, βρίσκεται στον «αντίποδα», δηλαδή στη βάση της SUV γκάμας της και ήδη το Ingolstadt όπου θα κατασκευάζεται προετοιμάζεται για την υποδοχή του από το 2016.

Ο λόγος φυσικά για το Q1 το οποίο θα επιχειρήσει να προσφέρει μια πιο premium προσέγγιση στον κόσμο των compact crossovers μια κατηγορία με ολοένα και αυξανόμενη απήχηση στο ευρωπαϊκό κοινό.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Audi, Rupert Stadler, το νέο SUV θα διευρύνει την απήχηση της φίρμας φέρνοντας νέο κοινό αποτελώντας παράλληλα το επόμενο βήμα τους ιδιοκτήτες του Α1. Στόχος είναι το νεανικό κοινό και ενώ, το 70-80% των αγοραστών του A1 είναι γυναίκες, το Q1 αναμένεται να προσελκύσει περισσότερο το ανδρικό κοινό.

«Με το Α1 αποδείξαμε ότι premium δεν σημαίνει απαραίτητα και μεγάλο μέγεθος. Οι άνθρωποι θέλουν premium αυτοκίνητα αλλά όχι μεγάλα. Αυτό ακριβώς θα κάνει και το Q1 και μάλλον, αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία μας μιας και η συγκεκριμένη κατηγορία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής αυτή τη στιγμή και αναμένεται να γίνει ακόμα δημοφιλέστερη», σημειώνει το Νο1 της Audi.

Την κατασκευή του Q1 θα αναλάβει μια νέα μονάδα παραγωγής η οποία κατασκευάζεται στο Ingolstadt και όπως εκτιμά ο R. Stadler, όταν λανσαριστεί από την επόμενη χρονιά, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο προκειμένου οι πωλήσεις SUV της φίρμας να φτάσουν το 50% των συνολικών πωλήσεών της.

Όπως και η αντίστοιχη επικείμενη εκδοχή του VW Polo, έτσι και το Q1 θα έχει ως αφετηρία μια τροποποιημένη εκδοχή της αρχιτεκτονικής MQB, ενώ σε ό,τι αφορά το μέγεθός του αναμένεται να είναι ανάλογο με αυτό του Αudi A3, με μήκος 4,2 μέτρων και πλάτος 1,7 μέτρων.

Σε επίπεδο κινητήρων, το Q1 αναμένεται να μιμηθεί την γκάμα του Α1. Στις επιλογές πετρελαίου θα κυριαρχούν τα αποδοτικά σύνολα 1,6 λίτρων σε διαφορετικές εκδοχές ισχύος ενώ, στη βενζίνη οι turbo κινητήρες 1,4 λίτρων επίσης σε διαφορετικές εκδοχές ισχύος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μικρό SUV της Αudi θα εντάξει στην γκάμα του και τον αποδοτικό τρικύλινδρο κινητήρα ενός λίτρου του Α1.

Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται και μια ισχυρότερη έκδοση με τα διακριτικά SQ1 η οποία και θα εφοδιαστεί με τον ίδιο δίλιτρο turbo που εξοπλίζει την ισχυρότερη έκδοση του γερμανικού supermini.

Auto Express

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου