AROUND THE WEB

Το αρχαιότερο τυρί του κόσμου βρέθηκε σε αιγυπτιακό τάφο

το-αρχαιότερο-τυρί-του-κόσμου-βρέθηκε-773435

Ένας χημικός επιστήμονας ανακάλυψε το πιο αρχαίο στερεό τυρί που βρέθηκε ποτέ μέσα στον τάφο του Ptahmes, δημάρχου του Μέμφις στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα π.Χ.

Για το αρχαίο τυρί η Αμερικανική Χημική Εταιρεία (ACS) αφιέρωσε ένα ολόκληρο τεύχος περιγράφοντάς το ως “στερεοποιημένη λευκή μάζα”. Ο χημικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Κατάνια πιστεύει ότι είναι το πιο παλιό στερεό τυρί που βρέθηκε ποτέ.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε αρχικά το 1885 από μια ομάδα κυνηγών θησαυρών οι οποίοι λεηλάτησαν το σημείο, κλέβοντας αναρίθμητα πλούτη – αλλά όχι το τυρί.

Ενώ τα περισσότερα από τα λεηλατημένα αντικείμενα βρήκαν τον δρόμο τους σε μουσειακές συλλογές σε όλο τον κόσμο, το γαλακτοκομικό προϊόν παρέμεινε καλά κρυμμένο σε ένα ύφασμα στην άμμο της ερήμου. Χρειάστηκαν άλλα 125 χρόνια για τους αρχαιολόγους από το πανεπιστήμιο του Καΐρου να ανακαλύψουν και πάλι τον τάφο, βρίσκοντας αρκετά καλά διατηρημένα τμήματα – αλλά κανένα τυρί. Μάλιστα κάποια τμήματα του τάφου επαναχρησιμοποιήθηκαν για εκκλησίες. Δυστυχώς τα ιερογλυφικά που βρέθηκαν δεν αναφέρουν το αγαπημένο τυρί του Ptahmes.

Οι ερευνητές δυστυχώς δε μπόρεσαν να προσδιορίσουν το είδος του γάλακτος από το οποίο δημιουργήθηκε το τυρί των 3.300 ετών ενώ η υγρή χρωματογραφία και η φασματομετρία μάζας δείχνουν ότι το δείγμα κατασκευάστηκε από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα.

Στο τυρί μάλιστα βρέθηκε και το βακτήριο Brucella melitensis, ένα βακτήριο που προκαλεί θανατηφόρα ασθένεια σε ανθρώπους και ζώα λόγω της μη παστερίωσης του γάλακτος.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου