AROUND THE WEB

Εσπασαν το ρεκόρ πτήσης με αερόστατο πάνω από τον Ειρηνικό

εσπασαν-το-ρεκόρ-πτήσης-με-αερόστατο-π-694604

Δύο τολμηροί πιλότοι, ο αμερικανός Τρόι Μπράντλεϊ και ο ρώσος Λεονίτ Τουκτίγιεφ, έσπασαν το ρεκόρ υπερωκεάνιας απόστασης με αερόστατο αερίου, φτάνοντας τα 8.465 χιλιόμετρα το απόγευμα της Πέμπτης.

Το δίδυμο, που έχει επιλέξει το όνομα «Δύο Αετοί», ξεκίνησε από την Ιαπωνία το Σάββατο και σκοπεύει να φτάσει στην αμερικανική ήπειρο τα επόμενα 24ωρα.

Τυπικά πάντως, οι συνεργάτες τους που παρακολουθούν την πτήση υπογραμμίζουν πως το ρεκόρ δεν έχει σπάσει μέχρι να «επικυρωθεί» από την αμερικανική Αεροναυτική Ένωση και τη διεθνή FAI.

Το προηγούμενο ρεκόρ επανδρωμένης υπερωκεάνιας διαδρομής με αερόστατο είχε επιτευχθεί σε μια πτήση στον Ειρηνικό το 1981. Οι «δύο Αετοί» σύμφωνα με την ομάδα που τους παρακολουθεί όταν έσπασαν το ρεκόρ ήταν περίπου 400 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια.

Όταν επετεύχθη το ρεκόρ στην αίθουσα ελέγχου της αποστολής στο Διεθνές Μουσείο Αερόστατων στο Νέο Μεξικό όπου ήταν τοποθετημένος και ο ηλεκτρονικός μετρητής των μιλίων που είχαν έως τότε διανύσει, τα μέλη της ομάδας υποστήριξης ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι και τώρα επικεντρωνόμαστε στην ασφαλή προσγείωσή τους» ανέφερε ο Αρτ Λόιντ μέλος της αποστολής υποστήριξης

Οι δυο πιλότοι που απογειώθηκαν το Σάββατο από την Ιαπωνία επιδιώκουν επίσης και το ρεκόρ διάρκειας πτήσης των 137 ωρών που κατέχει από το 1978 μια ομάδα που διέσχισε τότε τον Ατλαντικό. Το ρεκόρ των 137 ωρών 5 λεπτών και 50 δευτερολέπτων στον αέρα σε ένα παραδοσιακό «μπαλόνι αερίου» θεωρείται το «ιερό δισκοπότηρο» των επιτευγμάτων με αερόστατο.

Οι «δύο Αετοί» αναμένεται να ξεπεράσουν αυτό το ρεκόρ το πρωί της Παρασκευής. Το ρεκόρ πάντως θα πρέπει να επικυρωθεί από την Ομοσπονδία Αεροναυτικής, μια διαδικασία από μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου