AROUND THE WEB

Γαλλία: Ανακρίνουν 8χρονο επειδή είπε πως θαυμάζει τους Κουασί

γαλλία-ανακρίνουν-8χρονο-επειδή-είπε-π-695953

Ένα οκτάχρονο παιδί ανακρίνεται σήμερα από την αστυνομία στη Νίκαια στη νοτιοανατολική Γαλλία επειδή εξέφρασε μέσα στο προαύλιο του σχολείου του αλληλεγγύη προς τους δράστες των τζιχαντιστικών επιθέσεων στη Γαλλία, την ώρα που συνεχίζονται τις συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία.

Το παιδί αρνήθηκε να τηρήσει ενός λεπτού σιγή και να συμμετάσχει στην εκδήλωση αλληλεγγύης που οργανώθηκε στο σχολείο του την επομένη της επίθεσης στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, η οποία στοίχισε στις 7 Ιανουαρίου τη ζωή σε 12 ανθρώπους, δήλωσε ο αστυνομικός αξιωματούχος Μαρσέλ Οτιέ.

Σύμφωνα με τον δάσκαλό του, το παιδί εξέφρασε επίσης την «αλληλεγγύη» του προς τους δύο τζιχαντιστές αδελφούς που επιτέθηκαν στη σατιρική εφημερίδα. “Στο σημερινό πλαίσιο, ο διευθυντής του σχολείου αποφάσισε να επισημάνει στην αστυνομία αυτό που συνέβη”, διευκρίνισε ο επιθεωρητής Οτιέ, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται επ’ ουδενί για καταγγελία.

«Καλέσαμε το παιδί και τον πατέρα του για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς ένα οκτάχρονο αγόρι μπορεί να εκφράζεται τόσο ριζοσπαστικά», εξήγησε ο Οτιέ. Το παιδί ανακρίθηκε επί 30 λεπτά, πριν από την ακρόαση του πατέρα του, ο οποίος είναι αστικά υπεύθυνος γι’ αυτό.

«Προφανώς το παιδί δεν καταλαβαίνει τι είπε. Δεν ξέρουμε πού πήγε και βρήκε αυτά τα λόγια», δήλωσε ο επιθεωρητής.

Ο «Σύλλογος κατά της ισλαμοφοβίας στη Γαλλία» κατήγγειλε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσθηκε η υπόθεση αυτή. «Ο πατέρας και ο γιος του είναι βαθιά σοκαρισμένοι από τη μεταχείριση αυτή, η οποία φανερώνει τη συλλογική υστερία στην οποία έχει βυθισθεί η Γαλλία από τις αρχές Ιανουαρίου», σχολίασε ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Περίπου 200 επεισόδια τα οποία συνδέονται με τη σιγή ενός λεπτού που τηρήθηκε στις 8 Ιανουαρίου, έχουν αναφερθεί πως σημειώθηκαν στα σχολικά ιδρύματα της Γαλλίας, περίπου 40 από τα οποία επισημάνθηκαν στην αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Σήμερα η έκδοση ενός υπόπτου για σχέσεις με τους γάλλους τζιχαντιστές

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται η έκδοση, από τη Βουλγαρία στη Γαλλία, τού Γάλλου υπηκόου Φριτζ Ζολί Ζοακίν, ο οποίος συνελήφθη στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα και φέρεται να είχε στενές επαφές με τους αδελφούς Κουασί, τους υπεύθυνους για το μακελειό στο Charlie Hebdo στο Παρίσι.

Χθες το βράδυ, ο 29χρονος Γάλλος μεταφέρθηκε από τις φυλακές του Χάσκοβο στη Σόφια, σε συντονισμό των βουλγαρικών και των γαλλικών αρχών.

Ο Φριτζ Ζολί Ζοακίν συνελήφθη την 1η Ιανουαρίου, στη συνοριακή διάβαση Καπιτάν Αντρέεβο, ενώ προσπαθούσε να περάσει στην Τουρκία, μαζί με τον τρίχρονο γιο του. Η μητέρα του παιδιού είχε αναφέρει στις γαλλικές αρχές ότι ο νεαρός Γάλλος προσπαθούσε να περάσει στη Συρία προκειμένου να εκπαιδεύσουν τον γιο του οι τζιχαντιστές.

Οι Γάλλοι εισαγγελείς κατηγορούν τον Ζοακίν για συμμετοχή σε ομάδες που εμπλέκονται με το οργανωμένο έγκλημα, στόχος των οποίων είναι η διοργάνωση τρομοκρατικών ενεργειών.

Ξεκίνησε η δίκη του κωμικού Ντιεντονέ

Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων ξεκίνησε χθες στο Παρίσι η δίκη του αμφιλεγόμενου γάλλου κωμικού Ντιεντονέ Μπαλά Μπαλά, o οποίος κατηγορείται για «εγκωμιασμό της τρομοκρατίας». Μετά την επίθεση στο σατιρικό περιοδικό ο Ντιεντονέ είχε γράψει στη σελίδα του στο Facebook ότι συμμετείχε στην ιστορική διαδήλωση της Κυριακής προς τιμήν των θυμάτων της τρομοκρατίας, ειρωνευόμενος και χαρακτηρίζοντάς την «μαγική στιγμή αντίστοιχη με το μπιγκ-μπανγκ». «Μάθετε ότι απόψε, σε ό,τι με αφορά, αισθάνομαι Charlie Κουλιμπαλί», είχε προσθέσει.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου