ΑΛΜΥΡΟΣ

Ανακάλυψη «θησαυρού» βιβλίων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού

ανακάλυψη-θησαυρού-βιβλίων-στο-2ο-δη-723780

Θα τον αξιοποιήσουν δημιουργώντας βιβλιοθήκη

Ενας κρυμμένος «θησαυρός» ανακαλύφθηκε στην αποθήκη από φορείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού, κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα, ο οποίος αποτελούνταν από παλιά βιβλία ιδιαίτερης ιστορικής αξίας.

Μετά από αυτή την σπουδαία ανακάλυψη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού, πήρε την πρωτοβουλία για την συλλογή, φύλαξη, διατήρηση και έκθεση των πολύτιμων ευρημάτων σε χώρο του σχολείου, που θα χρησιμοποιηθεί ως βιβλιοθήκη.

Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Στέφανος Πίος, ανταποκρίθηκε άμεσα και μετά από άδεια του Δήμου Αλμυρού, ξεκίνησαν με τους γονείς – εθελοντές το σχεδιασμό για την υλοποίηση της ιδέας.

Στη συνέχεια ανακάλυψαν συγγράμματα και σε άλλα, κλειστά πλέον, σχολεία της περιοχής, τα οποία περισυνέλλεξαν και τα διασφάλισαν προσωρινά καθώς δεν υπήρχε κατάλληλος χώρος για την φύλαξη τους.

Σήμερα, ήδη, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 500 βιβλία, από τα σχολεία: Κροκίου, Ανθοτόπου, Αργιλοχωρίου, Πέρδικας και 2ου Σχολείου Αλμυρού. Σημαντική βοήθεια στην καταγραφή των βιβλίων –εθελοντικά- παρείχε η Χρυσούλα Κολίτσα, βιβλιοθηκονόμος.

Εκτός των βιβλίων, βρέθηκαν και άλλα αντικείμενα αξίας, όπως χάρτες και διάφορα άλλα αντικείμενα που πλαισίωναν το έργο του δασκάλου στις τάξεις.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Έφη Μπαζή, μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγονται χάρτης του Ρήγα Φερραίου, βιβλίο του 1913 με τίτλο «Σχολικός γιατρός», βιβλίο του 1915 του Κων/νου Δ. Σπυρίδη, «Η φορολογία της πείνης» και η παιδαγωγική του Κοραή.

Σε διαφορετικό χώρο του 2ου Δημοτικού λειτουργεί η βιβλιοθήκη του σχολείου, με βιβλία κυρίως για παιδιά. Χαρακτηριστικά η κ. Μπαζή αναφέρει: «είναι συγκινητικές οι δωρεές και στις δύο βιβλιοθήκες. Να επισημάνουμε ότι στην βιβλιοθήκη των παλαιών βιβλίων δεν δανείζονται τα βιβλία, μπορεί όμως κανείς να τα διαβάσει επί τόπου».

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει η επίσημη παρουσίαση της βιβλιοθήκης στο ευρύ κοινό της τοπικής κοινωνίας Αλμυρού.

Τέλος όπως διευκρινίζει η κ. Μπαζή, όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες ή δωρεές προς την βιβλιοθήκη μπορούν να επικοινωνούν με τον αριθμό τηλεφώνου: 24220 21855 ή 6981 898 500.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου