ΑΛΜΥΡΟΣ

Να καταργηθεί η παρακράτηση ζητούν 49 δήμαρχοι

να-καταργηθεί-η-παρακράτηση-ζητούν-49-δή-724088

Την κατάργηση των διατάξεων περί παρακράτησης από τους Δήμους προτείνουν 49 δήμαρχοι με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη σχετικά με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των δανείων που χορηγήθηκαν υπό τη μορφή
επιχορηγήσεων. Εάν δεν μπορεί αυτό να γίνει οι δήμαρχοι προτείνουν να δοθεί περίοδος χάριτος 2 ετών και η επιστροφή να γίνει άτοκα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών.

Όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι στην επιστολή τους «με την έναρξη εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Δήμων ξεκίνησε και η εφ’ άπαξ (τμηματική) παρακράτηση οφειλόμενων πόρων, από τους Δήμους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σκοπός της παρακράτησης είναι η ενίσχυση του προγράμματος «Αυτοδιοίκηση – Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη» (ΑΚΣΙΑ) μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης«.

Συνεπώς, προστίθεται στην επιστολή «δημιουργείται στην ουσία ένα ταμείο από πόρους που προέρχονται από τους Δήμους που έχουν χρέη και διανέμονται σε όλους τους Δήμους. Στην πραγματικότητα δηλαδή δεν πρόκειται για επιχορήγηση όπως αναφέρεται παντού και σε όλες τις αποφάσεις, τις εγκυκλίους και την νομοθεσία που ψηφίσθηκε για την επιχορήγηση φορέων γενικής κυβέρνησης για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους. Πρόκειται για άτοκη βραχυπρόθεσμη δανειοδότηση μιας και τα ποσά αυτά πρέπει να επιστραφούν σε 4 χρόνια μέσω παρακράτησης οφειλόμενων πόρων στους Δήμους».

Τονίζεται δε ότι είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται μόνο στους Δήμους και όχι σε άλλους φορείς, τη στιγμή μάλιστα που οι Οργανισμοί τα τελευταία τρία χρόνια έχουν απολέσει πάνω από το 60% των κεντρικών πόρων και οι ανταποδοτικοί και λοιποί πόροι μειώνονται δραματικά λόγω της κρίσης.

Καταλήγοντας οι δήμαρχοι ζητούν την κατάργηση των διατάξεων περί παρακράτησης ή να σταματήσει άμεσα και να δοθεί περίοδος χάριτος 2 ετών και η επιστροφή να γίνει άτοκα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών.

Ολόκληρη η επιστολή των δημάρχων έχει ως εξής:

»Με την έναρξη εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Δήμων ξεκίνησε και η εφ’ άπαξ (τμηματική) παρακράτηση οφειλόμενων πόρων, από τους Δήμους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σκοπός της παρακράτησης είναι η ενίσχυση του προγράμματος «Αυτοδιοίκηση – Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη» μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δημιουργείται στην ουσία ένα ταμείο από πόρους που προέρχονται από τους Δήμους που έχουν χρέη και διανέμονται σε όλους τους Δήμους. Στην πραγματικότητα δηλαδή δεν πρόκειται για επιχορήγηση όπως αναφέρεται παντού και σε όλες τις αποφάσεις, τις εγκυκλίους και την νομοθεσία που ψηφίσθηκε για την επιχορήγηση φορέων γενικής κυβέρνησης για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους. Πρόκειται για άτοκη βραχυπρόθεσμη δανειοδότηση μιας και τα ποσά αυτά πρέπει να επιστραφούν σε 4 χρόνια μέσω παρακράτησης οφειλόμενων πόρων στους Δήμους.

Το περίεργο είναι πως το μέτρο αυτό εφαρμόζεται από όλους τους φορείς γενικής κυβέρνησης μόνο στους Δήμους.

Παρότι όλοι αναγνωρίζουν ότι :

α) οι Δήμοι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν απωλέσει πάνω από το 60% των κεντρικών πόρων και

β) οι ανταποδοτικοί και λοιποί πόροι μειώνονται δραματικά λόγω της κρίσης, έρχεται η παρακράτηση η οποία βάζει θηλειά στα οικονομικά των Δήμων.

Μάλιστα, την ώρα που η Κυβέρνηση, νομοθετεί χρονική παράταση των δανείων των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και μείωση του επιτοκίου, την ίδια ώρα ναρκοθετεί την βιωσιμότητα των Δήμων, αφού ο προϋπολογισμός των Δήμων του έτους 2013 συμπεριέλαβε ως έσοδο αυτά που άρχισαν να παρακρατούνται.

Επίσης έχουμε άλλο ένα δεδομένο αρκετοί δήμοι, περί τους 40, δεν θα τους γίνει καμία παρακράτηση για χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, καθώς το ποσό των παρακρατηθέντων που τους αναλογούσε έχει συμψηφιστεί με οφειλές στις ΔΟΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Έτσι παρουσιάζεται άλλη μια στρέβλωση στο τρόπο αντιμετώπισης των δήμων μεταξύ τους και φυσικά άνιση μεταχείριση, αφού άλλοι επιχορηγούνται πραγματικά κ άλλοι δανείζονται! τις μελλοντικές τους εισπράξεις.

Κατανοούμε πως η Νομοθέτηση για επιστροφή της επιχορήγησης των ληξιπρόθεσμων από τους Δήμους έγινε παλαιότερα όταν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, ενώ σήμερα έχουν φθάσει στα οικονομικά τους όρια.

Πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα να επανεξετασθεί το μείζον πρόβλημα που προκύπτει, γιατί τόσο το ΥΠΕΣ όσο και η ΚΕΔΕ, θέλουν την εξυγίανση των οικονομικών των ΟΤΑ με μέτρα που θα οδηγούν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Προτείνουμε :

Α) Την κατάργηση των διατάξεων περί παρακράτησης από τους Δήμους και αν αυτό θεωρείτε ότι είναι αδύνατο να γίνει, εναλλακτικά προτείνουμε :

Β) Να σταματήσει άμεσα η παρακράτηση και να δοθεί περίοδος χάριτος 2 ετών και η επιστροφή να γίνει άτοκα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών.»

Την επιστολή υπογράφουν οι παρακάτω δήμαρχοι:

ΚΑΜΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
ΚΑΡΔΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ
ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜ ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
ΜΠΑΛΙΟΥΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
ΠΑΧΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΗΜΟΣ ΒΟΪΟΥ
ΓΑΛΑΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ
ΚΟΥΠΤΣΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΦΟΥΣΕΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΜΙΓΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ
ΜΠΟΥΡΟΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ-ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ
ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΝΙΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΛΟΥΚΑΣ ΤΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΟΝΑΣ
ΠΑΡΙΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ
ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ
ΒΟΥΝΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΦΩΚΙΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-ΠΕΥΚΗΣ
ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
ΔΡΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΜΑΝΔΡΑΣ-ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
ΛΟΥΙΖΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ
ΜΠΟΥΛΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
ΓΚΟΣΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ
ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
ΞΟΥΛΟΓΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ
ΛΑΠΟΡΔΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΟΡΟΥ
ΠΟΛΥΖΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
ΚΟΥΦΟΓΑΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΡΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΟΝΙΚΟΥ
ΧΟΪΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ
ΚΟΛΛΑΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ
ΜΑΛΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου