ΑΛΜΥΡΟΣ

«Θύμα» της κρίσης τα σαλιγκάρια

θύμα-της-κρίσης-τα-σαλιγκάρια-775331

Πριν μερικά χρόνια η εκτροφή σαλιγκαριών διαφημιζόταν ως μια κερδοφόρα εναλλακτική μορφή επένδυσης, η οποία θα άνοιγε νέους δρόμους στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή. Σήμερα όμως μια από τις ελάχιστες μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών στη Μαγνησία στην περιοχή «Καραγάτσι» Αλμυρού, του κ. Θανάση Μασούρα, που λειτουργεί εδώ και 7 χρόνια, οδηγείται στο κλείσιμο καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κατακόρυφη πτώση πωλήσεων και μηδενικές εξαγωγές στο εξωτερικό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Στην αρχή της λειτουργίας της μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών ,όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μασούρας, υπήρχε έντονο ενδιαφέρον τόσο από εστιατόρια της Ελλάδας όσο και από χώρες του εξωτερικού, όπως Γαλλία και Ιταλία, ωστόσο σήμερα παρατηρείται πτώση τζίρου γύρω στο 80% καθώς πολλά από τα εστιατόρια που προμηθεύονταν μεγάλες ποσότητες σαλιγκαριών έχουν κλείσει.

Παράλληλα όπως επισημαίνει ο κ. Μασούρας, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τις χώρες του εξωτερικού γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις μηδενικές παραγγελίες . Χαρακτηριστικά ο κ. Θανάσης Μασούρας επισημαίνει : «Η κρίση δεν άφησε απ’ έξω ούτε την μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών. Πλέον αρκετά μαγαζιά στην Ελλάδα που προμηθεύονταν μεγάλες ποσότητες σαλιγκαριών δεν δουλεύουν ενώ αύτη την στιγμή δεν κάνουμε καμία εξαγωγή».

Ερωτηθείς ο κ. Μασούρας για ποιο λόγο σταμάτησαν οι εξαγωγές σαλιγκαριών από χώρες του εξωτερικού τόνισε ότι η κρίση έχει πλήξει πλέον πολλές ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτοντας «δυστυχώς και στο εξωτερικό βιώνον την κρίση. Τώρα στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι ο χειρότερος εχθρός του επιχειρηματία είναι το κράτος ενώ παράλληλα οι τράπεζες εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση».

Οδηγείται στο κλείσιμο η μονάδα

Όπως επισημαίνει ο κ. Μασούρας η μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών οδηγείται στο κλείσιμο καθώς δεν υπάρχει ζήτηση ούτε από το εξωτερικό αλλά ούτε και από την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή τονίζει ότι η εκτροφή σαλιγκαριών ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές αλλά έπεσε «θύμα» της κρίσης «η κρίση ανάγκασε όσους απέτυχαν στην εκτροφή σαλιγκαριών να ψάχνουν τρόπους προκειμένου να κάνουν απόσβεση των χρημάτων τους».

Τέλος, αναφέρει ότι η σαλιγκαροτροφία είναι μια ιδιαίτερη παραγωγή που θα πρέπει κάποιος να έχει όρεξη και υπομονή αρχικά, να διαθέτει εδαφική έκταση αλλά και κεφάλαια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου