ΑΛΜΥΡΟΣ

Ανάδειξη των λιμνών «Ζηρέλια»

ανάδειξη-των-λιμνών-ζηρέλια-775587

Στα πλαίσια υλοποίησης δράσεως για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής των λιμνών «Ζηρέλια», ο Δήμος Αλμυρού προχώρησε στην εκπόνηση ενός σχεδίου παρεμβάσεων, οι οποίες αφορούν στην ανάπτυξη υποδομών για την άσκηση ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής – περιβαλλοντικής εκπαίδευσης – ενημέρωσης και ερμηνείας περιβάλλοντος στην περιοχή μελέτης, με βάση την αρχή της αειφορίας, ύστερα από λεπτομερή καταγραφή των στοιχείων του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και τη σύνθεσή τους όσον αφορά τις υφιστάμενες δυνατότητες και περιορισμούς.

Το θέμα θα συζητηθεί στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού σήμερα στις 7 το απόγευμα. Σκοπός των παρεμβάσεων είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους «Λίμνες Ζερέλια» Δήμου Αλμυρού, η διαφύλαξη των πολύτιμων οικολογικών αξιών των λιμνών και η διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας των εν λόγω οικοσυστημάτων, η ανάδειξη των τοπιολογικών και φυσικών στοιχείων της ανωτέρω περιοχής καθιστώντας την ιδιαίτερης οικοτουριστικής αξίας και η υποστήριξη της τοπικής αειφορικής ανάπτυξης προσφέροντας άμεσα ποικιλία και ποιότητα δραστηριοτήτων αναψυχής, εξασφαλίζοντας τη σωματική και ψυχική υγεία του επισκέπτη

Οι υποδομές, που προτείνονται, από τον Δήμο Αλμυρού θα είναι μικρής κλίμακας με υλικά βιοκλιματικής κατασκευής και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Για τον αποτελεσματικό έλεγχο της λειτουργίας του χώρου και της διακίνησης των επισκεπτών στην περιοχή, προτείνεται η χωροθέτηση σημείου εισόδου στην περιοχή, το οποίο θα έχει την ανάλογη υποδομή (περίπτερο-χώρος υποδοχής και ενημέρωσης, ειδικές πινακίδες κλπ). Παράλληλα σε ολόκληρη την περιοχή των λιμνών (Μικρό και Μεγάλο Ζερέλι) θα κατασκευαστούν μικρά ξύλινα παρατηρητήρια, διαδρομές περιπάτου, χώροι καθιστικών και σημεία περιβαλλοντικής ενημέρωσης. Τέλος για την απόλαυση της θέας και του τοπίου θα τοποθετηθούν κιόσκια στις υψηλότερες υψομετρικά θέσεις της περιοχής (με ευρύ πεδίο ορατότητας).

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στην εισήγηση του για το θέμα μεταξύ άλλων επισημαίνει : «Στην περιοχή μελέτης, σε προσεκτικά επιλεγμένες θέσεις, προτείνεται να κατασκευαστούν καθιστικά και τραπεζόπαγκοι, παιδότοπος, με παράλληλη πρόβλεψη για κάδους απορριμμάτων. Τονίζεται ότι οι αναγκαίες διαρρυθμίσεις των χώρων και η κατασκευή των απαραίτητων έργων θα πρέπει να είναι πολύ προσεγμένες και προσαρμοσμένες, όσο το δυνατό περισσότερο, στο φυσικό περιβάλλον».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου