ΑΛΜΥΡΟΣ

Κατασκευή γηπέδων έξω από το Κουρί

κατασκευή-γηπέδων-έξω-από-το-κουρί-785356

Πρόταση ένταξης του έργου «Διαμόρφωση τμήματος εξωτερικού χώρου δάσους Κουρί-κατασκευή δύο γηπέδων αντισφαίρισης και ενός skatepark» προϋπολογισμού 320.000 €. στον Άξονα Προτεραιότητας 2 μέτρο 2 του χρηματοδοτικού προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση» του Πράσινου Ταμείου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της Παρασκευής το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγ. Χατζηκυριάκος έκανε μια σύντομη παρουσίαση των γενικότερων σχεδίων της Δημοτικής Αρχής για το Δάσος Κουρί, επισημαίνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση των έργων, όλη η δραστηριότητα θα μεταφερθεί στον εξωτερικό χώρο και θα απαγορευτούν τα αυτοκίνητα εντός του δάσους.

Ειδικότερα για τα έργα στον εξωτερικό χώρο του δάσους Κουρί, ανέφερε πως «ο χαρακτήρας της περιοχής προϋποθέτει ήπιες παρεμβάσεις ανάπλασης και ανάδειξης του χώρου με την ανάπτυξη υποδομών αθλητισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας και τη διαμόρφωση του χώρου σε θεματικές ενότητες, που έχουν σχέση με τη φύση, την οικολογία, την αειφόρο ανάπτυξη και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Η ανάπλαση της ζώνης αυτής εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια του Δήμου Αλμυρού για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την αύξηση του πρασίνου και την ήπια αναψυχή του κοινού, αποσκοπώντας σε μια αειφορική διαχείριση των περιβαλλοντικών αγαθών της περιοχής».

Η ανάπλαση θα πραγματοποιηθεί τμηματικά σε διαφορετικές φάσεις. Σε παρούσα φάση όπου αναφέρεται και η παρούσα έκθεση περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο γηπέδων αντισφαίρισης και ενός πάρκου skateboard (skatepark) σε έκταση περίπου τριών στρεμμάτων.

I. ΦΑΣΗ Α’: Γήπεδα Αντισφαίρισης.

Στο βορειοανατολικό όριο της περιοχής επέμβασης με το δάσος Κουρί υπάρχουν δύο υφιστάμενα γήπεδα αντισφαίρισης, τα οποία θα αντικατασταθούν από δύο νέα, με σωστό προσανατολισμό βορρά-νότου με μία μικρή απόκλιση οχτώ μοιρών (βορειοδυτικά-νοτιοανατολικά), καινούρια δάπεδα και αθλητικό εξοπλισμό.

Αρχικά θα αφαιρεθεί ο υφιστάμενος εξοπλισμός του γηπέδου, καθώς και το υφιστάμενο δάπεδο. Τα υλικά αποξήλωσης θα απομακρυνθούν από το χώρο της διαμόρφωσης. Τα δύο νέα γήπεδα σχεδιάζονται με τις μεγάλες τους πλευρές παράλληλα και σε απόσταση 8,24 μέτρων το ένα από το άλλο. Το κάθε γήπεδο έχει διαστάσεις 23,77 χ 8,23 μέτρα.

Προβλέπονται δύο είσοδοι στο χώρο των γηπέδων. Η μία τοποθετείται στη δυτική πλευρά και συνδέει τα γήπεδα με τον κεντρικό οδικό άξονα του πάρκου μέσω ενός καμπύλου μικρότερου δρόμου. Η δεύτερη είσοδος σχεδιάζεται στο κέντρο της νότιας πλευράς και οδηγεί στο χώρο της πλατείας του αναψυκτηρίου που θα κατασκευαστεί σε επόμενη φάση του έργου.

Περιμετρικά του χώρου των γηπέδων κατασκευάζεται ένας διάδρομος πλάτους ενάμισι μέτρου.

Τέλος κατασκευάζεται ένα περιμετρικό παρτέρι πλάτους ενός μέτρου και δεκαπέντε εκατοστών, το οποίο και αποτελεί μία φυσική πράσινη περίφραξη των γηπέδων.

Στο κέντρο κάθε γηπέδου τοποθετούνται από ένα ζευγάρι μεταλλικοί ορθοστάτες με δύο βάσεις πάκτωσης και ένα δίχτυ, ενδεικτικού τύπου Ερμής. Στην εξωτερική περίμετρο των γηπέδων τοποθετείται περίφραξη από δικτυωτό συρματόπλεγμα και τεχνητός φωτισμός σε στύλους ύψους δέκα μέτρων στις δύο εξωτερικές κατά μήκος πλευρές (έξι φωτιστικά συνολικά).

II.ΦΑΣΗ Β’: Πάρκο Skateboard (Skatepark).

Στη δεύτερη φάση του έργου κατασκευάζεται το πάρκο skateboard, το οποίο χωροθετείται νότια της υφιστάμενης τεχνητής λίμνης που υπάρχει σήμερα και δυτικά του κεντρικού οδικού άξονα.

Ο κυρίως χώρος του skatepark είναι υποβαθμισμένος κατά 50 εκατοστά από τον περιβάλλοντα χώρο του και σε κάτοψη σχηματίζει ένα μεγάλο ορθογώνιο χώρο 30χ15 μέτρων, στον οποίο και τοποθετούνται οι ειδικές ράμπες και τα όργανα skateboard, και δύο μικρότερους χώρους.

Τα όργανα του skatepark, ενδεικτικού τύπου techramps, τοποθετούνται στο μεγάλο ορθογώνιο χώρο 30χ15 μέτρων. Περιμετρικά στο skatepark τοποθετούνται φωτιστικά σώματα σε στύλους ύψους δέκα μέτρων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου