ΑΛΜΥΡΟΣ

Στον Αλμυρό για την αρχαιοκαπηλία

στον-αλμυρό-για-την-αρχαιοκαπηλία-788655

Μία από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΥΠ, ο οποίος άνοιξε για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, φαίνεται ότι οδήγησε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στον Αλμυρό για τη σύλληψη 60χρονου επαγγελματία. Ηταν μεταξύ των 10 ατόμων, που συνελήφθησαν συνολικά σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Τρίκαλα και Βόλο, φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι σε πολυμελή εγκληματική οργάνωση που ενέχεται στην ανίχνευση, ανασκαφή και εμπορία αρχαίων αντικειμένων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον Ανακριτή. Ο 60χρονος από τον Αλμυρό απολογήθηκε χθες το μεσημέρι και αφέθηκε ελεύθερος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του.

Οι συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, με τον συντονισμό της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ένας απόστρατος Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, τρεις εν ενεργεία αστυνομικοί (δυο Αρχιφύλακες και ένας Αστυφύλακας), που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Αττικής, ένας Δόκιμος Αξιωματικός στη Σχολή Ικάρων και πέντε ιδιώτες, ενώ αναζητείται ακόμη ένας ημεδαπός.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και επιπλέον για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, του νόμου περί όπλων καθώς και του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από το μήνα Φεβρουάριο του 2012, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη συστηματική διενέργεια παράνομων αρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών, καθώς και την περαιτέρω εμπορία των αρχαίων αντικειμένων.

Όπως διακριβώθηκε, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, για την επίτευξη των στόχων τους, είχαν προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό και εργαλεία (μηχανήματα ανίχνευσης), με τα οποία πραγματοποιούσαν παράνομες έρευνες για την εύρεση αρχαίων αντικειμένων, με διαφορετική σύνθεση ομάδας, κάθε φορά.

Κατά τη διάρκεια της παράνομης δράσης τους, πραγματοποιούσαν έρευνες για ανακάλυψη αρχαίων αντικειμένων σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ προέκυψε ότι για τον ίδιο σκοπό είχαν μεταβεί επανειλημμένα στην περιοχή του Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας και στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα Αττικής.

Επιπλέον, διαπραγματεύονταν ή και προέβαιναν στην πώληση των αρχαίων αντικείμενων, τα οποία έβρισκαν κατά τη διάρκεια των παράνομων ερευνών ή περιέρχονταν στην κατοχή τους με άλλο παράνομο τρόπο. Ενδεικτικά, όπως προέκυψε, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης διαπραγματεύονταν την πώληση εικόνας – πίνακα της Παναγίας, που είχε στην κατοχή του, χρονολογίας του 1.400 μ.X.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια μελών της οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στο νομό περί αρχαιοτήτων, όπως ένα μεταλλικό στρογγυλό νόμισμα με προσωπογραφία και παράσταση ανάγλυφη με λατινικούς αριθμούς και χαρακτήρες, όπου αναγράφεται εκτός των άλλων ευκρινώς η λέξη «CAESAR», ένα αρχαίο μεταλλικό στρογγυλό νόμισμα, χωρίς εμφανείς παραστάσεις ή χαρακτήρες, δυο τμήματα – κομμάτια, προφανώς του ιδίου μεταλλικού νομίσματος, πέντε κομμάτια προφανώς παλιών πήλινων αγγείων ή αμφορέων, έντεκα κομμάτια παλιών αντικειμένων απροσδιορίστου είδους και δύο πήλινα αντικείμενα πυραμοειδούς σχήματος.

Τα κατασχεθέντα πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση και οι κατασχεθείσες λίρες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας οι τρεις αστυνομικοί –κανείς δεν είναι από το Βόλο- τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος τους Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου