ΑΛΜΥΡΟΣ

«Φρένο» στη μίσθωση του ΙΚΑ Αλμυρού

φρένο-στη-μίσθωση-του-ικα-αλμυρού-795450

Από τον ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο των περιστολών- Προχωρά κανονικά η μεταστέγαση

Ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση όλων των δημοσίων κτιρίων που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας θα υλοποιηθεί απαρέγκλιτα και χωρίς «εκπτώσεις» με στόχο την περιστολή δαπανών που αφορούν σε μισθώματα που πλήρωνε το ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία».

Αυτό υπογράμμισε με κατηγορηματικό μάλιστα τρόπο στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ανώτερη πηγή εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ με αφορμή το θέμα που έχει ανακύψει στον Αλμυρό και ανέδειξε ο «Τ» με τη μη υλοποίηση της απόφασης του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης των Υγειονομικών Υπηρεσιών για μεταστέγαση των ιατρείων του ΙΚΑ Αλμυρού στο κτίριο του Κέντρου Υγείας.

Η συγκεκριμένη απόφαση για την μεταστέγαση των ιατρείων του ΙΚΑ Αλμυρού στο Κέντρο Υγείας στο πλαίσιο της περιστολής δαπανών, υπογράφηκε από τον Διοικητή του ΕΟΠΥΥ Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου στις 23 Ιανουαρίου και αμέσως κοινοποιήθηκε στη Νομαρχιακή Μονάδα ΕΟΠΥΥ Βόλου και στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ στον Αλμυρό.

Ωστόσο και ενώ διανύουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη η μεταστέγαση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και ενώ το ταμείο συνεχίζει και πληρώνει μισθώματα τα οποία μάλιστα προσεγγίζουν τα 3.000 ευρώ μηνιαίως για τη στέγαση των ιατρείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ορισμένοι από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό φέρεται να αντιδρούν στη μεταστέγαση στο χώρο του Κέντρου Υγείας Αλμυρού και να έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να πείσουν το Δήμο Αλμυρού να παραχωρήσει και δεύτερο δημοτικό κτίριο για να στεγαστούν τα ιατρεία του ΙΚΑ (έχει παραχωρήσει ήδη για το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης). Αυτή η πρόταση μάλιστα προωθήθηκε και στον ΕΟΠΥΥ χωρίς όμως μέχρι στιγμής από πλευράς του Δήμου να υπάρχει οποιαδήποτε απάντηση ή πρόταση περί παραχώρησης άλλου κτιρίου.

Η Διεύθυνση Μισθώσεων και Εκμισθώσεων του ΕΟΠΥΥ από τις 23-1-2013 έχει ζητήσει να καταγγελθεί η σύμβαση του μισθωμένου κτιρίου ενώ οι αναγκαίοι χώροι για τη στέγαση της υγειονομικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ στο χώρο του Κέντρου Υγείας Αλμυρού είναι δύο ιατρεία παθολογίας, 1 γυναικολογικό, 1 καρδιολογικό, 1 παιδιατρικό και 1 χειρουργικό.

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι και αυτό κάνουμε να προχωρήσουμε άμεσα στο σχεδιασμό που έχουμε καταλήξει για την μεταφορά των ιατρείων σε δημόσιο κτίριο όπου δεν θα καταβάλλεται μίσθωμα. Αυτός ο σχεδιασμός αφορά ολόκληρη την Ελλάδα, από τη Ρόδο μέχρι την Αλεξανδρούπολη και κανείς δεν πρόκειται να εξαιρεθεί.

Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια αναζήτησης και αξιοποίησης των προσφερόμενων χώρων προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» επισημάνθηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «υπό την προϋπόθεση πάντα ότι το ακίνητο που θα υποδειχτεί θα πληρεί τους όρους για τη λειτουργία ιατρείων».

«Πρωταθλητής σε ενοίκια…

Το ΙΚΑ μέχρι πρότινος και πριν καταργηθούν αρχικά παραρτήματα που στέγαζαν διοικητικές υπηρεσίες μόνο στο Νομό Μαγνησίας κατέβαλλε κάθε μήνα περίπου 30.000 ευρώ για μίσθωση διαφόρων χώρων.

Είναι ενδεικτικό δε ότι για τη λειτουργία των παραρτημάτων σε Σκιάθο και Σκόπελο τα μισθώματα ανέρχονταν σε 3.000 ευρώ, το ποσό των 10.000 ευρώ χρεώνονταν το ΙΚΑ για δύο κτίρια στον Αλμυρό, μέχρι πριν από πέντε μήνες καθώς πλέον το Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης στεγάζεται σε δημοτικό κτίριο, ενώ για το αρχείο του ΙΚΑ Βόλου το μίσθωμα είναι περίπου 5.700 ευρώ και για τη λειτουργία του παραρτήματος Ζαγοράς πριν καταργηθεί 4.500 ευρώ.

Τα ποσά κρίθηκαν υπέρογκα ειδικά σε μία περίοδο που γίνονται παντού περικοπές καθώς το ΙΚΑ κάθε δεύτερο μήνα σχεδόν καταφεύγει στο δανεισμό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του για πληρωμή συντάξεων.

Πολλές φορές μάλιστα ο τοπικός σύλλογος των εργαζομένων στο ΙΚΑ βγήκε μπροστά κάνοντας άπειρες παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα στην κεντρική διοίκηση ζητώντας να βρεθεί μία λύση στο θέμα και επισημαίνοντας ότι είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την πώληση ακινήτων φιλέτων για «ένα κομμάτι ψωμί», θα μπορούσε όμως η ακίνητη περιουσία να αξιοποιηθεί προς όφελος του Ιδρύματος που σήμερα αιμορραγεί πληρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια.

Επιπλέον έχει παρατηρηθεί κατά καιρούς, το ΙΚΑ -ΕΤΑΜ να δαπανά μεγάλα ποσά επειδή λόγω κωλυσιεργίας οι ιδιοκτήτες έκαναν χρήση των όρων των συμβολαίων μισθώματος και προχώρησαν σε αναπροσαρμογές μισθώματος χωρίς να υπάρξει προηγούμενη διαπραγμάτευση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου