ΑΛΜΥΡΟΣ

Ευρεία σύσκεψη για τον αγροτικό τομέα στον Πτελεό

ευρεία-σύσκεψη-για-τον-αγροτικό-τομέα-16523

Ευρεία σύσκεψη διοργανώνει η εθελοντική Περιβαλλοντική ομάδα Πτελεού “ΑΙΟΛΙΣ” την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 18:30 στα γραφεία της Τοπικής Κοινότητας με τη συμμετοχή στελεχών της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σκοπός της συνάντησης είναι να εξετασθεί η δυνατότητα αξιοποίησης εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα αφορούν στην υλοποίηση δράσεων κατάρτισης, εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα.

Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Πτελεού όλο και περισσότεροι νέοι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, επιστρέφουν στη γη των γονιών τους και προσπαθούν να επιβιώσουν απασχολούμενοι στον αγροτικό τομέα χωρίς καμία βοήθεια, χωρίς καμία καθοδήγηση.

Ο πρόεδρος της εθελοντικής Περιβαλλοντικής ομάδας Πτελεού “ΑΙΟΛΙΣ” κ. Κωνσταντίνος Ρούτσιας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση δίνει πολλά εκατομμύρια ευρώ απ’ το ΕΣΠΑ κυρίως για να καταρτίσει ανέργους σε νέους τομείς δράσης και με νέες μορφές επιχειρηματικής δράσης. «Δυστυχώς παρά τις φιλότιμες προσπάθειες οι προτάσεις αυτές είναι εγκεφαλικές, γίνονται στα γραφεία των ΚΕΚ ή στη καλύτερη περίπτωση στα γραφεία των Δημοτικών Αναπτυξιακών Επιχειρήσεων και δεν μπορούν να καλύψουν τοπικές ανάγκες για εκτέλεση έργων, ή τις ανάγκες των νέων στους επαγγελματικούς προσανατολισμούς που αναζητούν. Πολλά από τα χρήματα πηγαίνουν σε δράσεις δικτύωσης, συντονισμού σε μελέτες ανάλυσης της Τοπικής Αγοράς και ελάχιστα χρήματα κατευθύνονται στους ίδιους τους ανέργους. Είναι ανάγκη αυτά τα προγράμματα να συνταχθούν, από τις τοπικές Κοινωνίες με τη συμμετοχή των ανέργων. Τα χρήματα πρέπει να κατευθυνθούν στους ίδιους τους άνεργους, στις ανάγκες πραγματικής εκπαίδευσής τους, σε αντικείμενα που θα απασχοληθούν, στην ενίσχυση της όποιας επιχειρηματικής δράσης αναλάβουν και όχι στις λειτουργικές ανάγκες εκπαίδευσης των ΚΕΚ ή των συμπραττόντων φορέων υλοποίησης των προγραμμάτων» αναφέρει ο κ. Ρούτσιας.

Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βοηθήσει νομοθετικά αυτές τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα των νέων ανέργων που στρέφονται στον αγροτικό τομέα με νέες μορφές επιχειρηματικής δράσης, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Ν.4019/2011 που έδινε φορολογικά κίνητρα στις κοινωνικές επιχειρήσεις, το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο τις αναιρεί και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Η “ΑΙΟΛΙΣ” πήρε την πρωτοβουλία να συζητήσει με την Τοπική Κοινωνία προκειμένου να ωριμάσουν προτάσεις που θα πατάνε σε πραγματικές ανάγκες και θα αφορούν την ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Πτελεού.

Για το λόγο θα κληθούν να ενημερώσουν άνθρωποι που είναι γνώστες αυτών των προγραμμάτων και να μπορέσουν να βοηθήσουν στο σχεδιασμό τους.

«Είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε ότι τα χρήματα μπορούν να κατευθυνθούν εκεί που πραγματικά χρειάζονται. Ως προβληματισμό η “ΑΙΟΛΙΣ” θέτει ορισμένες πρώτες ιδέες για σχεδιασμό τέτοιων προγραμμάτων και περιμένουμε να ακουστούν και άλλες που θα αφορούν την περιοχή του πρώην Δήμου Πτελεού : Ελιά – Λάδι, Ολοκληρωμένη διαχείριση -Προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν – Νέες αγορές, διαχείρηση κτηνοτροφικών λυμάτων, λιπάσματοποίηση-βιομάζα-βιοαέριο, μελισσοκομία, τουρισμός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου