ΑΛΜΥΡΟΣ

Τελικές παρατηρήσεις για το λιμάνι στο Τσιγκέλι

τελικές-παρατηρήσεις-για-το-λιμάνι-στ-33489

Η δημιουργία βοτανικού κήπου και οικολογικού μουσείου στην περιοχή του Αλμυρού προτείνεται στις τελικές παρατηρήσεις του ΤΕΕ Μαγνησίας σχετικά με το σχέδιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου.

Ειδικότερα σε σχετικό έγγραφο του ΤΕΕ Μαγνησίας με τις τελικές παρατηρήσεις αναφέρονται τα εξής: «Το ΤΕΕ είχε προτείνει τη δημιουργία ενός οικολογικού πάρκου στην περιοχή, για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σχετικών με ΑΠΕ καθώς και καλλιέργεια σημαντικής χλωρίδας και διατήρηση σημαντικής πανίδας. Τελικά προτείνεται η δημιουργία βοτανικού κήπου και οικολογικού μουσείου στην περιοχή του Αλμυρού. Ακόμη, προστίθεται η δημιουργία θεματικού πάρκου της Αργούς».

Αναλυτικότερα σχετικά με τη δημιουργίαλιμενικού χώρου στο Τσιγκέλι, στο Ρυθμιστικό προβλέπεται η «Δημιουργία σύγχρονου λιμενικού χώρου στο Τσιγκέλι, με χωροθέτηση υποδομών για την εξυπηρέτηση του προβλεπόμενου επιχειρηματικού – βιομηχανικού πόλου, αλλά και για τις δραστηριότητες μεταφόρτωσης σκραπ και ενδεχομένως των εγκαταστάσεων Μαμιδάκη.

Βέβαια διευκρινίζει ότι «η μεταφορά οχλουσών δραστηριοτήτων από το λιμάνι του Βόλου, στην περιοχή Τσιγκέλι Αλμυρού, προϋποθέτει τη λειτουργία τους υπό αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και θα πρέπει να συνοδευτεί από παράλληλη βαθμιαία ανάπτυξη σύγχρονου εμπορευματικού λιμενικού κόμβου, συμπληρωματικού με τη λειτουργία του κεντρικού λιμανιού του Βόλου. Στην ίδια περιοχή, προβλέπονται εξισορροπητικά μέτρα, όπως η δυνατότητα εφαρμογής περιβαλλοντικών προγραμμάτων και περιβαλλοντικών σχεδίων (παρακολούθηση θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος, διαχείριση αποβλήτων, αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου κ.τ.λ.).

Παράλληλα οι μελετητές του Ρυθμιστικού τονίζουν τη δυνατότητα Τουριστικής Ανάπτυξης στην περιοχή του Αλμυρού, όπως και του Βελεστίνου, με εναλλακτικές μορφές τουρισμού και θα πρέπει να γίνει διερεύνηση βιωσιμότητας για δημιουργία βοτανικού κήπου και οικολογικού Μουσείου στην περιοχή.

Σε αυτό αναφέρεται επίσης, η δημιουργία νέου επιχειρηματικού – βιομηχανικού πόλου στον Αλμυρό και προβλέπεται «ο αποκλεισμός οποιωνδήποτε νέων χωροθετήσεων στην παράκτια ζώνη, πέραν των δύο ήδη υφιστάμενων πόλων, δηλαδή αυτού στην περιοχή της ΑΓΕΤ στην Αγριά και εκείνου στο Τσιγκέλι Αλμυρού. Η αναγνώριση της νομιμότητας διατήρησης της υπάρχουσας κατάστασης στις παραπάνω δύο εκτός σχεδίου βιομηχανικές συγκεντρώσεις επί του θαλασσίου μετώπου, στηρίζεται θεσμικά στο άρθρο 5 του Ειδικού Πλαισίου για τη Βιομηχανία, οι σχετικές διατάξεις του οποίου εξαιρούν από την υποχρεωτική μετεγκατάσταση τις μεγάλες μονάδες που διαθέτουν λιμενικές εγκαταστάσεις. Εξάλλου η διατήρηση των συγκεκριμένων μονάδων, που σημειωτέον εξασφαλίζουν για την περιοχή του Ρ.Σ.Β σημαντικό αριθμό θέσεων απασχόλησης, είναι συμβατή με το επιθυμητό μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής, αφού αυτή διαθέτει εξειδίκευση στους παραγωγικούς τομείς των συγκεκριμένων μονάδων (Μεταλλεύματα, τσιμέντο και αλευρόμυλοι)».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου