ΑΛΜΥΡΟΣ

Επιστρέφουν στο «περιφρονημένο» σιτάρι

επιστρέφουν-στο-περιφρονημένο-σιτ-85377

Στροφή προς το σιτάρι κάνουν οι αγρότες του Αλμυρού ως φθηνή καλλιέργεια για την φετινή χειμερινή περίοδο προκειμένου να μην αφήσουν άσπαρτα τα χωράφια τους, αφού τα κόστη έχουν αυξηθεί σε υπερβολικό βαθμό, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, και σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Όπως αναφέρουν άνθρωποι του χώρου, αυτή η στροφή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καλή τιμή που δίνει φέτος το σιτάρι σε αντίθεση με το βαμβάκι που είναι χαμηλότερη. Παράλληλα οι ποτιστικές καλλιέργειες ανεβάζουν κατά πολύ τον συνολικό προϋπολογισμό των καλλιεργειών και γι’ αυτό αποφεύγονται και στρέφονται προς τις ξηρικές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αλμυρού κ. Δημήτρη Νανά, «πρωταγωνιστές» τις φετινής χρονιάς θα είναι οι ξηρικές καλλιέργειες και συγκεκριμένα το σιτηρά, η βρώμη και ο βίκος ενώ πολύ λιγότερα θα είναι τα υδροβόρα και κοστοβόρα όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι. «Με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση είναι λογικό να μειώνονται οι ποτιστικές καλλιέργειες, αφού κοστίζουν περισσότερο στους αγρότες, μάλιστα εκτιμώ ότι φέτος θα είναι μισές απ’ ό,τι πέρυσι. Από την άλλη πλευρά οι ξηρικές καλλιέργειες και ιδίως το σιτάρι έχει χαμηλό κόστος», τόνισε ο κ. Νανάς.

Το σίγουρο είναι πως οι αγρότες είναι προετοιμασμένοι για δύσκολο χειμώνα, αφού όπως αναφέρουν δεν υπάρχει ρευστότερα στην αγορά, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πολύ λιγότερη χρήση λιπασμάτων.

Μετά τις 15 Δεκεμβρίου το υπόλοιπο
50% των επιδοτήσεων στους αγρότες
Μετά τις 15 Δεκεμβρίου πρόκειται να δοθεί το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης για το 2012 στους αγρότες, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, μετά και την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων. Το συνολικό ποσό της ενιαίας ενίσχυσης ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ και επρόκειτο να δοθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες εξ ολοκλήρου τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεδομένου του προβλήματος ρευστότητας των παραγωγών, είχε ζητήσει και έγινε αποδεκτό από την ΕΕ να καταβληθεί τον Οκτώβριο το 50% της ενίσχυσης ως προκαταβολή.

Έτσι στις 20 Οκτωβρίου πιστώθηκε σε περίπου 680.000 δικαιούχους το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ, ενώ επιλύονται σταδιακά τα ειδικά προβλήματα (π.χ. αγροτεμάχια σε αναδασωτέες περιοχές) που επηρέασαν την πληρωμή σε 6.300 δικαιούχους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου