ΑΛΜΥΡΟΣ

Σε ρύθμιση χρεών καλεί ο Δήμος Αλμυρού τους οφειλέτες

σε-ρύθμιση-χρεών-καλεί-ο-δήμος-αλμυρού-257526

Πρόκειται για 1 εκ. ευρώ περίπου – Εως 8 Οκτωβρίου η δυνατότητα διακανονισμού

Το ποσό του 1 εκ. ευρώ περίπου διεκδικεί να εισπράξει ο Δήμος Αλμυρού. Χθες απηύθυνε πρόταση σε όσους έχουν οφειλές απέναντί του να προχωρήσουν σε ρύθμιση. Την ίδια στιγμή ωστόσο στον αέρα παραμένουν οφειλές ακόμα 1 εκ. ευρώ που αφορούν σε μεγαλοοφειλέτες καθώς η ρύθμιση αφορά σε χρέη έως και 10.000 ευρώ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Πιο συγκεκριμένα, έως και τις 8 Οκτωβρίου οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να διακανονίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με τον Δήμο να ελπίζει σε οικονομικές ανάσες…

Στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 29 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, εφόσον το σύνολο των βασικών οφειλών δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και τις 75.000 ευρώ, όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Δημήτρη Τσούτσα πρόκειται για κάθε είδους οφειλές όπως χρέη στους λογαριασμούς νερού – πρέπει να αναφερθεί ότι εκτός από τους διαμένοντες στον Αλμυρό οι οποίοι και υπάγονται στην ΔΕΥΑΑΛ και εκεί αποπληρώνουν τα χρέη οι διαμένοντες σε Σούρπη, Πτελεό και Ανάβρα αποπληρώνουν τα χρέη για το νερό στο Δήμο – οφειλές καταστηματαρχών εστίασης από το περιβόητο 2%, πράξεις εφαρμογής κ.α.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπολογίζεται πως το συνολικό χρέος από τις παραπάνω οφειλές αγγίζει το 1 εκ. ευρώ, ενώ υπάρχει και ακόμα 1 εκ. ευρώ στην ουρά που αφορά σε μεγαλοοφειλέτες και το οποίο δεν μπορεί να υπαχθεί σε ρύθμιση βάσει των όσων προβλέπονται καθώς πρόκειται για ποσά που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

«Ουσιαστικά ένα 20% θα μείνει εκτός ρύθμισης γιατί πρόκειται για μεγαλοοφειλέτες», σημειώνει ο κ. Τσούτσας και προσθέτει πως «στόχος μας είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα ώστε να μπορέσουμε και εμείς να πάρουμε μερικές ανάσες, διότι αυτή τη στιγμή η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη».

Σε ό,τι αφορά το ποσό της κάθε δόσης αυτό δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ βάσει των όσων ορίζονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών η οποία εκδόθηκε στις 8 Ιουνίου και η οποία δίνει τετράμηνη προθεσμία στους οφειλέτες για να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Παράλληλα πρέπει να αναφερθεί πως το αίτημα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε αριθμό δόσεων άνω των 24, εξετάζεται από τον οικείο Δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν Αντιδήμαρχο, μετά από πρόταση του προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, που αποφαίνονται σχετικά με την αδυναμία του υπόχρεου για πληρωμή σε συντομότερο χρόνο. Ωστόσο για πάνω από 24 δόσεις πρέπει να προσκομίζονται και συγκεκριμένα δικαιολογητικά τα οποία λαμβάνονται υπόψη για να διαμορφωθεί άποψη επί του αιτήματος.

Εφόσον ο οφειλέτης επιθυμεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης απαλλαγής κατά ενός ποσοστού επί του εναπομείναντος ποσού. Εάν επίσης κάποιος δεν τηρήσει τη ρύθμιση χάνει τις προβλεπόμενες ωφέλειες και κινούνται οι διαδικασίες είσπραξης της οφειλής.

Εν τω μεταξύ ερωτηθείς ο κ. Τσούτσας αν υπάρχει σκέψη στο Δήμο να προχωρήσουν σε λήψη δανείου, ο Αντιδήμαρχος δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε κάτι, ωστόσο τόνισε πως οποιαδήποτε απόφαση είναι να παρθεί και να ανακοινωθεί αυτό δεν θα γίνει πριν από τον Ιούλιο.

Σημειώνεται πως πληροφορίες για τη ρύθμιση καθώς και αιτήσεις υποβάλλονται στο τμήμα Εσόδων της Οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Αλμυρού στον 1ο όροφο του Δημαρχείου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου