ΑΛΜΥΡΟΣ

Συνάντηση Παιδικών Χορευτικών από το Χορευτικό Όμιλο Αλμυρού

συνάντηση-παιδικών-χορευτικών-από-το-281887

Πριν ακριβώς από 18 ολόκληρα χρόνια, στις 5 Μαρτίου του 1994, άρχισε να πραγματοποιείται στη πόλη μας ο θεσμός των «Συναντήσεων Παιδικών Χορευτικών» από το Χορευτικό Όμιλο. Εντελώς τυχαία και προκειμένου να καλυφθεί η ολιγωρία του νεοσύστατου Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, στον οποίο σημειωτέον ο σημερινός Πρόεδρος του ΧΟΑ ήταν Γραμματέας του, είχε προταθεί από τον ίδιο η πραγματοποίηση εκδήλωσης προκειμένου μάλιστα να δοθούν και αναμνηστικά στα παιδιά της Σερβίας που φιλοξενούσε ο Δήμος μετά τον βομβαρδισμό της πατρίδας των από το ΝΑΤΟ. Για λόγους που δεν είναι του παρόντος η όλη προσπάθεια την τελευταία στιγμή, αν και είχε οργανωθεί, ναυάγησε. Έτσι με προτροπή μέλους του τότε Πολιτιστικού Οργανισμού και συμβούλου του Δήμου αποφασίσαμε, αναλάβαμε και πραγματοποιήσαμε τη 1η Συνάντηση Παιδικών Χορευτικών Συγκροτημάτων για παιδιά Δημοτικών Σχολείων, μέχρι την ηλικία των 12 χρονών.

Έκτοτε μέχρι σήμερα έχουν γίνει 14 Συναντήσεις. Άλλοτε διαρκείας μιας και άλλοτε δυο ημερών. Στην αρχή, κάθε χρόνο πραγματοποιούνταν η εκδήλωση. Κάποιες χρονιές όμως, όποτε μεσολαβούσαν και άλλες εκδηλώσεις ή ο ΧΟΑ ταξίδευε στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε Φεστιβάλ και εκ των πραγμάτων ήταν δύσκολη η διοργάνωση, δεν είχαμε «Συναντήσεις». Ο όρος «Συνάντηση» καθιερώθηκε αντί του όρου «Φεστιβάλ», ως καθαρός ελληνικός όρος, παραδοσιακός όρος και όχι ξενικός. Η εκδήλωση κατά καιρούς γίνονταν και σε διαφορετικό μέρος. Στην κεντρική πλατεία, στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στο προαύλιο του 2ου Γυμνασίου, στο Κρόκιο, στον Πλάτανο και τέλος στο προαύλιο του Αγίου Δημητρίου. Άλλοτε σε συνεργασία με τη ΝΕΛΕ, την ΕΚΠΟΛ, τις τοπικές Κοινότητες, τα εκκλησιαστικά συμβούλια και το Δήμο Αλμυρού. Η 3η, 4η,5η και 11η Συνάντηση ήταν διαρκείας 2 ημερών και συμμετείχαν αντίστοιχα 16, 18, 18 και 10 χορευτικές ομάδες από όλη τη Θεσσαλία με παραδοσιακές φορεσιές. Ο αριθμός των χορευτών τις περισσότερες φορές ξεπερνούσε τους 200. Ήταν και είναι μια σπουδαία, ζωηρή και χρήσιμη παρουσία των μικρών παιδιών, που αγαπούσαν, αγαπούν και χορεύουν την παράδοση. Οι κάτοικοι της πόλης, επίσης, αγάπησαν και αγαπούν την εκδήλωση. Συμμετέχουν και βοηθούν αρκετοί και ως χορηγοί. Ο φιλόξενος χώρος του πάρκου του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Δημητρίου πάντοτε αποζημιώνει και ο προστάτης Άγιος χαριτώνει.

Για εφέτος στις 6 Ιουνίου, ημέρα Τετάρτη, στις 8 το απόγευμα οι φίλοι της παράδοσης θα έχουν και πάλι τη χαρά να απολαύσουν μικρούς χορευτές και χορεύτριες στην 15η Συνάντηση Παιδικών Χορευτικών που θα γίνει στον Άγιο Δημήτριο. Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε η παράδοση και η επιστροφή στις ρίζες μας θα μας φέρουν κοντά τον ένα στον άλλο, θα λειάνουν το άγχος, θα επιτρέψουν τον αναστοχασμό και θα μας κάνουν ανθρώπους μες στο ανθρώπινο κέλυφος.

almyrosinfo.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου