ΑΛΜΥΡΟΣ

Υποβρύχιο μουσείο και καταδυτικό πάρκο στις Νηές

υποβρύχιο-μουσείο-και-καταδυτικό-πάρ-283206

Τα 12 ναυάγια στην περιοχή Νηές Μαγνησίας αλλά και τον μισοβυθισμένο προϊστορικό οικισμό στην ίδια περιοχή που ήρθε στο φως τα τελευταία χρόνια θέλει να αναδείξει ο Δήμος Αλμυρού μέσω της υλοποίησης ενός φιλόδοξου και καινοτόμου σχεδίου, του οποίου η ένταξη στο ΕΣΠΑ «Επιχειρησιακό Σχεδίου για την Κατασκευή Υποβρύχιων Μουσείων & Καταδυτικών Πάρκων στις Νήσους Σποράδες & στον Δυτικό Παγασητικό» δρομολογήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Χθες για το συγκεκριμένο ζήτημα πραγματοποιήθηκε διαβούλευση στο Δημαρχείο Αλμυρού ώστε να δημιουργηθεί από κοινού κάτι νέο και χρήσιμο που θα ανταποκρίνεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και στα διακριτά στοιχεία που θα αναδείξουν την ταυτότητά της.

Ειδικότερα ο υπεύθυνος της συμβουλευτικής εταιρίας «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» Αγ. Μαγκλής παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο, επισημαίνοντας τα οφέλη του καταδυτικού τουρισμού ενώ ανέλυσε και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όπου πόλο έλξης αναμένεται να αποτελέσουν 13 ενάλιες αρχαιολογικές θέσεις, 12 ναυάγια κι ο μισοβυθισμένος προϊστορικός οικισμός στις Νηές που ήρθε στο φως τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα τα 12 ναυάγια που βρίσκονται μεταξύ της Αμαλιάπολης (από το νησάκι Κύκινθος) έως το ακρωτήρι «Τηλέγραφος» είναι βυθισμένα σε μέγιστο βάθος έως 35 μέτρα, κάτι το οποίο τα καθιστά κατάλληλα για τη συγκεκριμένη χρήση. Άλλωστε ο μεγάλος αριθμός των εντοπισμένων ναυαγίων είναι ο βασικός λόγος επιλογής της περιοχής, αφού τα ναυάγια αποτελούν πόλο έλξης για τον καταδυτικό τουρισμό παγκοσμίως.

Σε ό,τι αφορά τον οικισμό που εντοπίστηκε στο Μετόχι στις Νηές, είναι κατά το ήμισυ καλυμμένος από την θάλασσα και ο υπόλοιπος εκτείνεται στο χερσαίο τμήμα, ενώ τα ευρήματα χρονολογούνται στην Μέση Εποχή του Χαλκού. Αντίστοιχα το καταποντισμένο τμήμα του προϊστορικού οικισμού εκτείνεται προς το θαλάσσιο μέτωπο και βρίσκεται κοντά στις μοναστηριακές εγκαταστάσεις.

Στα παραπάνω θα προστεθεί ένα καταδυτικό πάρκο διαστάσεων 100×300 μέτρων περίπου στο οποίο οι αυτοδύτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνούν την υποβρύχια ζωή της περιοχής.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κοινή συνάντηση εμπλεκομένων φορέων για την παρουσίαση του Επιχειρησιακού Σχεδίου και τα βήματα ωρίμανσής του, ενώ με την ολοκλήρωσή του θα ξεκινήσει η εκπόνηση των κυρίως μελετών του έργου με στόχο την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και κατασκευή τους και παράδοση σε λειτουργία έως το 2015, σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Τονίζεται πως το Επιχειρησιακό Σχέδιο περιλαμβάνει την εξέταση νομικού πλαισίου για την υλοποίηση του έργου, την χωροθέτηση της θαλάσσιας περιοχής των καταδυτικών πάρκων και των υποβρύχιων μουσείων και Χωροθέτηση Κέντρων Επισκεπτών Καταδυτικού τουρισμού, τον καθορισμό βασικών χαρακτηριστικών του έργου, την εκπόνηση προμελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του έργου (prefeasibility study), τον σχεδιασμό για την ίδρυση, λειτουργία, διοίκηση και βιωσιμότητα του φορέα ιδιωτικού, δημοσίου ή μεικτού, ο οποίος θα αναλάβει τη λειτουργία του έργου και τον προσδιορισμό των απαιτούμενων μελετών για την ωρίμανση του έργου και την κοστολόγηση μελετών και προκοστολόγηση έργων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου