ΑΛΜΥΡΟΣ

Πλούσιες δράσεις από το Γυμνάσιο – Λύκειο Σούρπης

πλούσιες-δράσεις-από-το-γυμνάσιο-λύκ-285147

Με την παρουσίαση των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και των Ερευνητικών εργασιών της Α΄Λυκείου ολοκληρώθηκε η φετινή διδακτική χρονιά για το Γυμνάσιο – Λύκειο Σούρπης. Οι μαθητές, σε συνεργασία με τους καθηγητές τους Ευγενία Κίττα, Άννα Γεωργίου, Κώστα Καραντενίζη παρουσίασαν τις ερευνητικές εργασίες της Α΄Λυκείου, το νέο ενδιαφέρον μάθημα που προστέθηκε στο ωρολόγιο πρόγραμμα τη φετινή χρονιά.

Τα θέματα που ερεύνησαν στο 2ο τετράμηνο οι μαθητές ήταν οι θρησκείες και συγκεκριμένα οι χαμένες θρησκείες -οι αιρέσεις- ο αθεϊσμός, καθώς και η πίστη των θρησκειών στη μεταθανάτια ζωή αλλά και η εφηβική σεξουαλικότητα σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές και τις θρησκευτικές επιδράσεις, τους κινδύνους, τα μεταδιδόμενα νοσήματα, τους τρόπους προφύλαξης και τη διαπαιδαγώγηση στο σχολείο με ερωτηματολόγιο σε μαθητές Λυκείων Βόλου και Σούρπης.

Παράλληλα στο 1ο τετράμηνο του σχολικού έτους τα ερευνητικά θέματα ήταν ο κινηματογράφος και το ελληνικό σινεμά και οι ηλεκτρονικές εξαρτήσεις, οι κίνδυνοι του Διαδικτύου.

Την επόμενη ημέρα οι Περιβαλλοντικές ομάδες του σχολείου παρουσίασαν τις φετινές τους δράσεις. Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου την γνωριμία τους με την λίμνη Κάρλα που στο πλαίσιο της έρευνας τους μαζί με τους εκπαιδευτικούς Αλεξάνδρα Μούρτζη, Παναγιώτη Τσόγκα και Δημήτρη Μοσχάτο, επισκέφθηκαν και μελέτησαν την Κάρλα και το Μουσείο της λίμνης στα Κανάλια, καθώς και την λίμνη της Καστοριάς, φιλοξενούμενοι του ΚΠΕ Καστοριάς.

Οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου παρουσίασαν την περιβαλλοντική τους μελέτη και δράση για τα μονοπάτια μια έρευνα που έγινε με την βοήθεια των καθηγητών τους Π. Τσόγκα, Α. Μούρτζη, Α. Κατσαμπέκη. Οι μικροί μαθητές ασχολήθηκαν με το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 που ξεκινά από την Φιλανδία, διασχίζει την Ευρώπη, έρχεται στην Ελλάδα (Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη) και συνεχίζει στην Τουρκία. Το διεθνές αυτό μονοπάτι το γνώρισε η περιβαλλοντική ομάδα με την επίσκεψή της στην Κομοτηνή, προσκεκλημένη του ΚΠΕ Μαρώνειας και περπάτησαν ένα τμήμα του Ε6 που διασχίζει την πόλη της Θράκης, γνωρίζοντας έτσι τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Κομοτηνής.

Τέλος οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Σπύρου Μεσσήνη και Γιάννας Καλοδήμου παρουσίασαν την έρευνα τους για τα λιμάνια της περιοχής και τον ρόλο τους στην τοπική κοινωνία, στην ιστορία, στον πολιτισμό, στην οικονομία του κάθε τόπου. Μελέτησαν με επιτόπιες επισκέψεις το λιμάνι του Βόλου και τους τοπικούς λιμένες της Αμαλιάπολης και των Νηών Σούρπης, ενώ στο πλαίσιο της δράσης τους επισκέφθηκαν το ΚΠΕ Λευκίμμης Κέρκυρας και γνώρισαν από κοντά τα λιμάνια της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας.

Ευχάριστη νότα στην εκδήλωση η προβολή της ολιγόλεπτης ταινίας «Μια ημέρα στο Μόναχο» που δημιουργήθηκε από τους μαθητές του σχολείου που διδάσκονται Γερμανικά. Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν της καθηγήτριας των Γερμανικών Ναντίν Νιμάντ και φυσικά οι διάλογοι των μαθητών – ηθοποιών ήταν στη Γερμανική γλώσσα, ενώ τα γυρίσματα έγιναν στο χώρο του σχολείου και στην Αμαλιάπολη.

Εικαστικό χρώμα στις εκδηλώσεις έδωσε η έκθεση έργων ζωγραφικής των μαθητών που επιμελήθηκε η καθηγήτρια των Καλλιτεχνικών του σχολείου Πολυξένη Δραγάτση – Τσέλκα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου