ΑΛΜΥΡΟΣ

Σχολείο Αλβανικών στον Αλμυρό

σχολείο-αλβανικών-στον-αλμυρό-326999

Στη δημιουργία σχολείου εκμάθησης της αλβανικής γλώσσας στον Αλμυρό για τα παιδιά των μεταναστών, προσανατολίζεται το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) του Δήμου Αλμυρού.

Ο πρόεδρος του ΣΕΜ και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού κ. Φώτης Χατζηδημητρίου τονίζει πως οι περισσότεροι μετανάστες στον Αλμυρό μένουν πάρα πολλά χρόνια στην περιοχή και τα παιδιά τους έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να μιλούν άπταιστα ελληνικά, αλλά όχι τη μητρική τους γλώσσα.

Το σχολείο θα λειτουργεί με με την εθελοντική εργασία μεταναστών και ήδη υπάρχει προσφορά από Αλβανούς εκπαιδευτικούς.Ο πρόεδρος του ΣΕΜ επισημαίνει ότι οι μετανάστες είναι πλήρως αφομοιωμένοι από την τοπική κοινωνία και δεν προκαλούν προβλήματα, ενώ τα ίδια αισθήματα φαίνεται να τρέφουν και οι ίδιοι οι μετανάστες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα μέλη του Συμβουλίου Κιούσε Μελίκ Κιρολάρι Γιαννάκ που αναφέρουν πως οι πρισσότεροι αλλοδαποί στον Αλμυρό νιώθουν πλήρως ενσωματωμένοι στην τοπική κοινωνία και ζουν χωρίς να προκαλούν προβλήματα ούτε και να θεωρούνται ξένο στοιχείο στον τοπικό πληθυσμό.

Φεύγουν να βρουν δουλειά.Μπορεί οι μετανάστες να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητα τους στον Αλμυρό, ωστόσο η κρίση οδηγεί πολλούς από αυτούς να γίνουν δεύτερη φορά μετανάστες σε μια αναζήτηση δουλειάς που πλέον δεν μπορούν να βρουν στην περιοχή μας.

«Δουλειά δεν υπάρχει. Πολύ λίγα πράγματα» αναφέρει ο κ. Κιρολάρι και προσθέτει πως «πολλοί φεύγουν να πάνε είτε πίσω στην Αλβανία είτε σε άλλη χώρα για να βρούνε δουλειά. Πώς αλλιώς να ζήσουν το σπίτι και την οικογένειά του;».

Για τη δυσκολία του να αλλάξουν «σπίτι» για ακόμη μια φορά μίλησε ο κ. Κιούσε, ο οποίος σημείωσε πως «είναι δύσκολο να πρέπει να πάρεις για ακόμη μια φορά την οικογένειά σου και να την πας να μείνει σε ένα άλλο μέρος. Και όπως είπαμε πολλά παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα. Δεν την ξέρουν την Αλβανία ή άλλες χώρες και η αλλαγή για τα παιδιά είναι πολύ δύσκολη και μεγάλη».

Ημερίδα παρουσία του Πρεσβη της Αλβανίας

Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αλμυρού και ο Δήμος Αλμυρού, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «ενημέρωση μεταναστών σχετικά με τη Νομοθεσία και τις προβλεπόμενες διαδικασίες έκδοσης άδειας παραμονής και προϋποθέσεις απόκτησης Ελληνικής υπηκοότητας».

Η ενημερωτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 και ώρα 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού και σε αυτήν θα παραστούνεκπρόσωποι της Αλβανικής Κυβέρνησης καθώς και ο Πρέσβης της Αλβανίας στη χώρα μας κ. Dashnor Dervishi.

almyrosinfo.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου