ΑΛΜΥΡΟΣ

Η Φιλάρχαιος στη Θεσσαλονίκη

η-φιλάρχαιος-στη-θεσσαλονίκη-342727

Η καθιερωμένη πλέον ανοιξιάτικη εκδρομή της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο 10 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη τη «βυζαντινότερη» πόλη του σύγχρονου ελληνικού κράτους, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό.

Οι συμμετέχοντες, μέλη και οι φίλοι από όλη την επαρχία του Αλμυρού, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αρχικά το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, που στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτήριο, το οποίο ιδρύθηκε το 1994. Θεωρείται από τα καλύτερα έργα δημόσιας αρχιτεκτονικής που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα και έχει αποσπάσει το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2005. Απέσπασε επίσης ειδική διάκριση από διεθνή επιτροπή στον διαγωνισμό «Βραβεία 2000» του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και το 2001 κηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» και έργο τέχνης.

Μέσω των μοναδικών εκθεμάτων και με τη βοήθεια της ξεναγού οι εκδρομείς παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την πορεία του βυζαντινού κράτους στις τρεις περιόδους του: Την Πρωτοβυζαντινή, την Μεσοβυζαντινή και το Λυκόφως του Βυζαντίου.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Λευκό Πύργο, μνημείο-σύμβολο της πόλεως, όπου λειτουργεί μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία της Θεσσαλονίκης που αναπτύσσεται στο ισόγειο, στους πέντε ορόφους και στο δώμα του Λευκού Πύργου. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης έως και το πρόσφατο παρελθόν της, με συνοδεία τους ήχους, την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, το πνεύμα και τις γεύσεις της πόλης.

Μετά από λίγες ώρες ελεύθερου χρόνου απόλαυσαν όμορφες στιγμές του νεοελληνικού θεάτρου, παρακολουθώντας την παράσταση «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά στο Βασιλικό Θέατρο, έναν σύγχρονο θεατρικό χώρο στη παραλία της πόλης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου