ΑΛΜΥΡΟΣ

Εργα – φαντάσματα στη Σούρπη

εργα-φαντάσματα-στη-σούρπη-384436

Ενορκη Διοικητική Εξέταση από το Δήμο και για τυχόν ευθύνες υπαλλήλων

Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης χτενίζουν την «υπόθεση Πρίφτη» στον πρώην Δήμο Σούρπης, μετά από εισαγγελική παρέμβαση. Πρόκειται για τα περιβόητα έργα που εκτελέστηκαν από τον εν λόγω εργολάβο μετά την θεομηνία που είχε πλήξει την περιοχή το 2009.

Χθες παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου που συστήθηκε στο Δήμο Αλμυρού, με τον τέως Δήμαρχο Κωνσταντίνο Καραγκιόζογλου να καλείται να δώσει εξηγήσεις για τα 27 έργα – φαντάσματα από σύνολο 42, όπως προκύπτει από το πόρισμα της Επιτροπής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Ο έλεγχος από την Επιτροπή δεν έγινε στο σύνολο των έργων που έχει εκτελέσει ο συγκεκριμένος εργολάβος στον πρώην Δήμο Σούρπης, αλλά σε 42 έργα ύψους 300.000 ευρώ για τα οποία και έχει κοινοποιήσει κατασχετήριο για δύο οικόπεδα στην περιοχή του Αχιλλείου.

Σύμφωνα με το πόρισμα το οποίο και παρουσιάστηκε αναλυτικά στην προχθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Σώματος, για το 2012 από τα 42 έργα μόλις τα 15 έχουν κατασκευαστεί η αξία των οποίων είναι 108.063,90 ευρώ, ενώ των 27 έργων – φαντασμάτων η αξία ανέρχεται στις 194.280,25 ευρώ.

«Εγιναν αλλά τα βαφτίζαμε αλλιώς»

Τα βλέμματα όλων στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν στραμμένα στον πρώην Δήμαρχο Σούρπης Κωνσταντίνο Καραγκιόζογλου, από τον οποίο άλλωστε όλοι ανέμεναν εξηγήσεις εδώ και πολύ καιρό.

Παίρνοντας το λόγο έκανε έναν μικρό απολογισμό της θητείας του, ενώ σε ό,τι αφορά την περίοδο 2009 μετά και τη θεομηνία τόνισε πως στον πρώην Δήμο Σούρπης 800 σπίτια πλημμύρησαν, 295 υπέστησαν καταστροφές σύμφωνα με δήλωσή τους και 3 εξ αυτών καταστράφηκαν ολοσχερώς. «Η Σούρπη καταστράφηκε. Αυτή είναι η αλήθεια που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς» τόνισε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν έγιναν όλα με βάση το γράμμα του Νόμου και χαρακτηριστικά σημείωσε: «Εφαρμόσαμε την αρχή του προτέρου αγαθού. Υπάρχει πολλή αλήθεια που δεν ωφελεί να διαδίδεται. Όσοι ασχολήθηκαν με τις αποκαταστάσεις και τα έργα του Δήμου έχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά. Ακεραιότητα, εξυπνάδα και ενεργητικότητα. Προτάσσουμε την ακεραιότητα, γιατί αν λείψει αυτή, η εξυπνάδα και η ενεργητικότητα σε εξοντώνουν. Γίναμε λοιπόν αφεντικά της θέλησής μας και δούλοι της συνείδησης» και εξήγησε ότι όλα τα έργα έγιναν, ωστόσο επειδή δεν μπορούσαν να τα δικαιολογήσουν διαφορετικά τα «βάφτιζαν» διαφορετικά βάσει των έργων που συμπεριλαμβάνονταν στο τεχνικό τους πρόγραμμα, το οποίο και δεν μπορούσε να αλλάξει λόγω εκλογών.

«Μπορεί εμείς να κάναμε το έργο, για παράδειγμα, αποκατάσταση δρόμων Αγίας Τριάδας και στο τεχνικό πρόγραμμα να έγραφε αποκατάσταση τοιχίου. Αυτό κάναμε όλο και όλο για να μπορεί να καταστεί ο Δήμος και πάλι λειτουργικός και βιώσιμος» είπε ο πρώην Δήμαρχος.

Ολα έγιναν με ομόφωνες αποφάσεις

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλα τα έργα πραγματοποιήθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις, ενώ όλα έχουν εγκριθεί από την τότε Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας Κ. Γερακούδη. «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλα τα έργα συνοδεύονται από αποφάσεις ομόφωνες και Δ.Σ και Δ.Ε. καθώς και με εγκριτικές τής τότε Περιφέρειας», τόνισε ο κ. Καραγκιόζογλου. Ο ίδιος κάλεσε το Δήμο να βάλει τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν τη διαχείριση στο πρώην Δήμο, καθώς «εμμέσως πλην σαφώς αφήνετε εσκεμμένα υπονοούμενα για τους πρώην διοικούντες, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι είναι καταγεγραμμένο ενυπογράφως και το τελευταίο ευρώ που έχει δοθεί, είτε αφορά σε εργολάβους είτε σε υπαλλήλους».

Βέβαια στο σημείο αυτό παρενέβη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Βούλγαρης, σημειώνοντας πως μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και η κ. Γερακούδη «η οποία δεν μπορεί να ενέκρινε εκατοντάδες αποφάσεις απευθείας αναθέσεων, γιατί τα έργα έτσι έγιναν αφού δεν γινόταν να γίνει αναθεώρηση του προϋπολογισμού λόγω εκλογών».

Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και ΕΔΕ

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος ήδη ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης χτενίζουν τα στοιχεία του πρώην Δήμου Σούρπης μετά από παρέμβαση της εισαγγελίας μετά από τα δημοσιεύματα στον Τύπο, ενώ ο ίδιος διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) στους τότε υπαλλήλους του Δήμου για τυχόν εμπλοκή τους σε μη νόμιμες ενέργειες. Βέβαια χθες το Σώμα ομόφωνα αποφάσισε να παραπέμψει και επίσημα ο Δήμος την υπόθεση στην εισαγγελία, ώστε να κατατεθεί και το πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου του Δήμου.

Για δεδομένη παρατυπία έκανε λόγο ο κ. Βούλγαρης και ζήτησε να γίνει έλεγχος σε όλα τα έργα που εκτελέστηκαν στην Σούρπη εκείνη την περίοδο ώστε να βρεθεί η ουσιαστική αλήθεια που αφορά στο «αν πράγματι δόθηκαν τα χρήματα ή τα ενθυλάκωσαν κάποιοι».

Μάλιστα αυτό ήταν και αίτημα του κ. Καραγκιόζογλου, που ζήτησε να αποδοθούν και οι ανάλογες ευθύνες, όπου αυτές αναλογούν, με τον Δήμαρχο να απαντά πως αυτό θα τους οδηγήσει σε έναν πραγματικό κυκεώνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου