ΑΛΜΥΡΟΣ

Στο πόδι οι γιατροί του Αλμυρού

στο-πόδι-οι-γιατροί-του-αλμυρού-385417

Ζητούν να μην εφαρμοστεί το νέο εφημεριακό καθεστώς, ενώ η Ομοσπονδία τους στηρίζει πλήρως την αντίδρασή τους

Μετά τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής τη σκυτάλη των διαμαρτυριών για την αλλαγή του εφημεριακού προγράμματος των Κέντρων Υγείας έλαβαν οι γιατροί του Κ.Υ. Αλμυρού.

Η αντίδρασή τους έγκειται στο γεγονός πως η αλλαγή των εφημεριών που αποφάσισε το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Βόλου θέτει σε κίνδυνο όλη την περιφέρεια του Αλμυρού, ενώ οι γιατροί θα κινηθούν νομικά καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά κατά του Νοσοκομείου. Από την πλευρά της η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της εξέφρασε την πλήρη στήριξη στους γιατρούς του Κ.Υ. Αλμυρού επισημαίνοντας η κίνηση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Έντονη διαμαρτυρία εκφράζουν οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Αλμυρού για την αλλαγή του εφημεριακού προγράμματος στα Κέντρα Υγείας που έχει ως αποτέλεσμα στο Κ.Υ. Αλμυρού ο πληθυσμός από τη Γλύφα μέχρι το Βελεστίνο να εξυπηρετείται καθημερινά μόνο από έναν γιατρό!

Μέχρι σήμερα οι εφημερίες στα Κέντρα Υγείας γίνονταν από δύο γιατρούς που βρίσκονταν σε ενεργή εφημερία και από ένα γιατρό ετοιμότητας, τον οποίο ειδοποιούσαν να σπεύσει για βοήθεια στην περίπτωση που κάποιο έκτακτο περιστατικό συνέβαινε.

Η απόφαση όμως του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου θέλει στα χερσαία Κέντρα Υγείας του νομού να εφημερεύει ενεργά ένας γιατρός και ένας να βρίσκεται σε μικτή εφημερία. Αυτό σημαίνει πως ο δεύτερος γιατρός θα φεύγει από το Κέντρο Υγείας στις 9 το βράδυ και θα ειδοποιείται να επιστρέψει σε αυτό εάν υπάρξει επείγον περιστατικό.

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Αλμυρού με επιστολή τους που την κοινοποιούν σε όλους τους αρμόδιους φορείς σημειώνουν πως ο εφημερεύων γιατρός θα πρέπει να αντιμετωπίζει όλα τα περιστατικά κατά τη διάρκεια της νύχτας μόνος του, ανεξαρτήτως πληθώρας και βαρύτητας.

Επιπλέον, αναφέρουν πως σε περίπτωση που κάποιο περιστατικό χρειαστεί διακομιδή συνοδεία γιατρού, το Κ.Υ. θα παραμένει ακάλυπτο, οπότε αν στο διάστημα αυτό (το οποίο μπορεί να προσεγγίζει ακόμη και τις δύο ώρες) προσέλθει περιστατικό προς εξέταση θα πρέπει να περιμένει τον εφημερεύοντα ετοιμότητας να προσέλθει σε εύλογο χρόνο από τη Σούρπη, τους Αγίους Θεοδώρους ή όπου αλλού διαμένει.

Για την κατάσταση αυτή αλλά και για τα αποτελέσματά της οι γιατροί ενημέρωσαν τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, τονίζοντας πως «ενημερώσαμε εγκαίρως τον Διοικητή για τους κινδύνους που επισύρει η απόφασή του όσον αφορά στην υγεία του πληθυσμού, αλλά και τις τυχόν ευθύνες (ποινικές, αστικές, ηθικές) που μπορεί να προκύψουν ως απόρροιά της. Κίνδυνοι και ευθύνες δυσανάλογες με το οικονομικό όφελος που προκύπτει, το οποίο είναι της τάξης των 1.000 ευρώ το μήνα. Η απάντησή του ήταν ότι η απόφαση είναι αμετάκλητη και ισχύει από την 1/1, το οποίο σημαίνει ότι οι ενεργείς εφημερίες που πραγματοποιήσαμε τις πρώτες 20 ημέρες του μήνα θα πληρωθούν ως μεικτές».

Στην επίσημη καταγγελία τους οι γιατροί υπογραμμίζουν πως είναι έτοιμοι

να αντιδράσουν δυναμικά στην απόφαση και σε συνεργασία με τα Κ.Υ. Αργαλαστής και Βελεστίνου βρίσκονται σε διαδικασία κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς, ενώ ταυτόχρονα έχουν ενημερώσει τις Δημοτικές Αρχές Αλμυρού και Βόλου.

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Ιατρών έλαβε γνώση της διαμαρτυρίας των γιατρών του Κέντρου Υγείας Αλμυρού και με ανακοίνωσή της τονίζει χαρακτηριστικά πως «εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία η κατάρτιση μη ασφαλών προγραμμάτων με αποκλειστική έμπνευση των Διοικητών και ευτελή στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων», ενώ δηλώνει πως παρέχει την πλήρη και ανεπιφύλακτη κάλυψη στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου