ΑΛΜΥΡΟΣ

«Εξοικονομώ» στον Αλμυρό

εξοικονομώ-στον-αλμυρό-410846

Φιλικός στο περιβάλλον γίνεται ο Αλμυρός καθώς ανοίγει ο δρόμος για την εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας μέσα από μια σειρά έργων που θα υλοποιηθούν στο Δήμο στο πλαίσιο έγκρισης της πρότασης που είχε υποβάλει στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και είναι και η μοναδική που θα υλοποιηθεί σε επίπεδο Νομού.

Ειδικότερα στο πλαίσιο του προγράμματος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος θα προχωρήσει στην εγκατάσταση εξωτερικών σκιάστρων καθώς και τη φύτευση δώματος στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αλμυρού, στην προσθήκη θερμομόνωσης, αντικατάστασης κουφωμάτων, καυστήρα, λέβητα και θερμομόνωσης σωληνώσεων στο Ενιαίο Λύκειο του Δήμου Αλμυρού και στο 1ο Γυμνάσιο, στη διαμόρφωση της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως με βιοκλιματικά κριτήρια (δενδροφύτευση, χρήση ψυχρών υλικών, προσθήκη νερού και σκιάστρων) και στην εφαρμογή της επικοινωνιακής στρατηγικής του Δήμου.

Στα τρία παραπάνω κτήρια που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά αναμένεται σημαντική εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, της τάξεως των 137.392,0kWh ετησίως και συγκεκριμένα η κατανάλωση της πρωτογενούς ενέργειας μειώνεται κατά 26,5% στο Δημαρχείο, κατά 44,2% στο λύκειο και κατά 48,8% στο Γυμνάσιο.

Παρεμβάσεις σε υφιστάμενα δημοτικά κτήρια

-Εγκατάσταση εξωτερικών σκιάστρων και φύτευση δώματος στο Δημαρχιακό Μέγαρο (Πρόκειται για την εργολαβία κατασκευής του φυτεμένου δώματος και τοποθέτησης των προδιαγεγραμμένων σκιαδίων, προϋπολογισμού 114.510 ευρώ).

-Προσθήκη θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση καυστήρα και λέβητα και θερμομόνωση σωληνώσεων στο Ενιαίο Λύκειο του Δήμου Αλμυρού, προϋπολογισμού 170.515 ευρώ.

-Προσθήκη θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση καυστήρα και λέβητα και θερμομόνωση σωληνώσεων στο 1ο Γυμνάσιο του Δήμου Αλμυρού, προϋπ. 168.580 ευρώ.

Από την υλοποίηση των παραπάνω έργων, θα προκύψουν:

-Εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας κατά 137.392 kWh ετησίως

-Μείωση εκπομπών CO2 κατά 36,73 tn ετησίως. Βελτίωση του μικροκλίματος από τη διαμόρφωση φυτεμένου δώματος.

Παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους

Προβλέπεται η διαμόρφωση της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως με βιοκλιματικά κριτήρια (δενδροφύτευση, χρήση ψυχρών υλικών, προσθήκη νερού και σκιάστρων), προϋπολογισμού 143.074 ευρώ.

Τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν είναι:

– Βελτίωση μικροκλίματος στα περιβάλλοντα την πλατεία κτίρια. Εκτίμηση για μέση ημερήσια μείωση κατά 20 C τη θερμή περίοδο στα παρακείμενα κτίρια, που υπολογίστηκε ότι ισοδυναμεί με μείωση ψυκτικού φορτίου ικανού να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 0,33 tn ετησίως

– Βελτίωση της θερμικής άνεσης των χρηστών της πλατείας

– Πρόσβαση και χρήση της από ΑμΕΑ

Με τις δράσεις που προτείνονται επιτυγχάνεται:

•η ορθολογική διαχείριση της ηλιακής ενέργειας για την παθητική θέρμανση και ψύξη (δροσισμό) των εξεταζόμενων κτιρίων και τη διαμόρφωση συνθηκών θερμικής άνεσης στην πλατεία κατά τη διάρκεια όλων των εποχών του έτους,

•ενισχύεται η χρήση του φυσικού φωτός και αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της θάμβωσης,

•αξιοποιούνται οι τοπικοί ευεργετικοί άνεμοι τόσο για τον παθητικό δροσισμό των κτιρίων με την ενίσχυση του νυχτερινού αερισμού στα εξεταζόμενα κτίρια, όσο και για τη διαμόρφωση ευνοϊκών μικροκλιματικών συνθηκών στην πλατεία κατά τη θερινή περίοδο (ακριβή στοιχεία πνοής ανέμων έχουν ληφθεί από το τοπικό αεροδρόμιο Αλμυρού – Αγχιάλου)

•αξιοποιείται η ευεργετική επίδραση της εξατμισοδιαπνοής στο φυτεμένο δώμα και την πλατεία, καθώς και ο εξατμιστικός δροσισμός από τις υδάτινες επιφάνειες που προβλέπονται στην πλατεία (υδάτινο γλυπτό).

Ενημέρωση και επικοινωνιακή στρατηγική

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο τα αποτελέσματα των ενεργειακών επιθεωρήσεων που έγιναν στα τρία κτήρια, όσο και τα αποτελέσματα των διακινηθέντων ερωτηματολογίων έδειξαν ακραία παραμέληση στοιχειωδών μέτρων οικονομίας (π.χ. λειτουργία κλιματιστικών κάτω από 20), γεγονός που μαρτυρά μεγάλο δυναμικό εξοικονόμησης από την ενημέρωση και την αλλαγή συμπεριφοράς.

Παράλληλα η επικοινωνιακή στρατηγική του Δήμου πρόκειται να στηριχθεί σε γενικές και ειδικές δράσεις. Οι γενικές δράσεις αποσκοπούν στη διάδοση των αποτελεσμάτων στο ευρύ κοινό, ενώ οι ειδικές δράσεις αφορούν στην αναλυτική πληροφόρηση ειδικά «στοχοθετημένου» κοινού, όπως π.χ. μέλη φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών οργανώσεων-επιμελητηρίων, μηχανικών, εκπροσώπων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, επιχειρήσεων κ.λ.π.

O Δήμαρχος Αλμυρού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση της πρότασης και επεσήμανε πως θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής ενώ δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο εξαιρετικό επίπεδο της μελέτης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου