ΑΛΜΥΡΟΣ

Ψάχνουν χώρο για τα μπάζα

ψάχνουν-χώρο-για-τα-μπάζα-444242

Η ελεγχόμενη διάθεση πλεοναζόντων υλικών εκσκαφών – κατεδαφίσεων και λοιπών αδρανών υλικών σε κατάλληλα διαμορφωμένους και αδειοδοτημένους χώρους απόθεσης αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα για την περιοχή του Αλμυρού και η επίλυσή του είναι άμεσης προτεραιότητας.

Πιο συγκεκριμένα μετά την λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Νοτιοδυτικής Μαγνησίας στη θέση «Κέγκυρο»

και το κλείσιμο – αποκατάσταση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) με τελευταίο το ΧΑΔΑ στη θέση «Νταγιά» του Δ.Δ. Ευξεινούπολης, δεν λειτουργεί εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή κανένας αδειοδοτημένος χώρος για την απόθεση των υλικών αυτών, με αποτέλεσμα να ενααποτίθενται παράνομα σε ρέματα και δασικές εκτάσεις με σημαντικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα της περιοχής.

Για το λόγο αυτό το προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκε προσπάθεια εντοπισμού, οριοθέτησης και αδειοδοτήσεων χώρων ικανών να δεχτούν τα προϊόντα αυτά. Μετά από συστηματική εξέταση όλων των ενδεδειγμένων τεχνικών λύσεων, έγινε προσπάθεια να συνδυαστεί η ελεγχόμενη απόθεση των υλικών αυτών με την περιβαλλοντική αποκατάσταση παλιών ανοιχτών εκσκαφών, που δημιουργούν περιβαλλοντικό αλλά και οπτικό πρόβλημα στο τοπίο της περιοχής.

Σύμφωνα με αποτελέσματα προτείνονται δύο θέσεις και είναι ο «Παλαιός Πλάτανος» ένα εγκαταλελειμμένο Λατομείο το οποίο αφορά στην αποκατάσταση μικρής έκτασης (3025τ.μ) και η θέση «Εγκαταστάσεις Βιολογικού» και αφορά στην αποκατάσταση δύο τμημάτων παλιού δανειοθαλάμου (έκτασης 13.400 τ.μ. και 10.000 τ.μ. ήτοι συνολικής έκτασης 23.400 τ.μ.).

Το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου και θα έρθει για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της οργάνωσης χώρων για την απόθεση των προϊόντων κατεδάφισης και εκσκαφών στα διοικητικά όρια του Δήμου.

Σε ό,τι αφορά τη φυτοτεχνική μελέτη του έργου, το κομμάτι δηλαδή της περιβαλλοντικής και αισθητικής αναβάθμισης των θέσεων απόθεσης των παραπάνω αδρανών υλικών, έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των φυτών σύμφωνα με τις τοπικές οικολογικές και κλιματικές συνθήκες. Η διάταξή τους πραγματοποιήθηκε με τρόπο που να επιτρέπει την ελαχιστοποίηση της συντήρησης των πράσινων επιφανειών, βαθμιδωτή καθ’ ύψος και επιπλέον βελτιώνει την αισθητική του τοπίου, μειώνοντας τις όποιες αναγκαίες παρεμβάσεις στο ανάγλυφο και τον περιορισμό των κινδύνων πυρκαγιάς.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου