ΑΛΜΥΡΟΣ

Προληπτικοί έλεγχοι σε ορόφους σχολείων

προληπτικοί-έλεγχοι-σε-ορόφους-σχολε-454622

Τα περιστατικά πτώσης οροφών μέσα σε σχολικές αίθουσες που σημειώθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο μέσα στο 2010, μεταξύ αυτών και το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής, έχουν θορυβήσει τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων.

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός ο ΟΣΚ έστειλε σχετικό έγγραφο στο Δήμο Αλμυρού και στους υπόλοιπους δήμους ανά την Ελλάδα, ζητώντας ως αρμόδιοι να προβούν σε προληπτικό έλεγχο των επιχρισμάτων οροφών στα σχολικά κτήρια που ανήκουν στη δικαιοδοσία του Δήμου.

Πιο συγκεκριμένα ο έλεγχος των επιχρισμάτων οροφών διεξάγεται με απλό χτύπημα από κάτω με την βοήθεια ενός κονταριού. Όταν ακούγεται υπόκωφος θόρυβος κατά πάσα πιθανότητα το επίχρισμα έχει αποκολληθεί. Ο έλεγχος αυτός στοχεύει στην εξάλειψη του κινδύνου απότομης και ανεξέλεγκτης αποκόλλησης και πτώσης τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μόνο με την απλή διερευνητική κρούση υπάρχει το ενδεχόμενο να καταπέσει μικρό ή μεγαλύτερο τμήμα επιχρίσματος οροφής. Επομένως χρειάζεται προσοχή κατά την εργασία αυτή και μέριμνα απομάκρυνσης προσωπικού και μαθητών. Η εργασία γίνεται με πλήρη ευθύνη του εκτελούντος ώστε να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα από πτώση υλικών της οροφής (έχει αναφερθεί ακόμα και πτώση ολόκληρου φωτιστικού σώματος) η χρήση δε κράνους είναι υποχρεωτική.

Το πρόβλημα συνήθως οφείλεται είτε στην κακή κατασκευή επιχρίσματος σε λείες επιφάνειες σκυροδέματος είτε σε εισχώρηση υγρασίας από την επάνω στάθμη. Επιπλέον στη δεύτερη περίπτωση παρατηρείται οξείδωση και τμημάτων του σιδηρού οπλισμού, η οποία δημιουργεί διόγκωση του και επομένως παράγονται τάσεις αποκόλλησης όχι μόνο του επιχρίσματος αλλά και τους σκυροδέματος που τον επικαλύπτει.

Εφόσον διαπιστωθεί ένα τέτοιο πρόβλημα είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και αντίστοιχο πρόβλημα σε οροφές της ίδιας στάθμης που είναι εκτεθειμένες σε υγρασία.

Στην πρώτη περίπτωση προτείνεται να καθαιρεθούν όλα τα επιχρίσματα οροφών και να γίνει κατάλληλος χρωματισμός της κάτω πλευράς της πλάκας σκυροδέματος. Στη δεύτερη περίπτωση προτείνεται η καθαίρεση των επιχρισμάτων στις προβληματικές περιοχές να γίνει με δόκιμο τρόπο η αποκατάσταση της περιοχής του οξειδωμένου σιδηρού οπλισμού και να ακολουθήσει η έντεχνη επανεπίχριση των περιοχών. Σε οποιαδήποτε όμως περίπτωση δεν συνίσταται η τοποθέτηση ψευδοροφής για οποιοδήποτε λόγο.

Στις επείγουσες περιπτώσεις και μέχρι την οριστική αποκατάσταση θα μπορούσε – προκειμένου να μην διακοπούν τα μαθήματα – να εξετασθεί μια προσωρινή λύση ταχείας εφαρμογής με την χρήση προστατευτικών πλεγμάτων.

Γενικά θα πρέπει να πραγματοποιούνται οι ακόλουθες εργασίες ως ελάχιστες απαιτήσεις αποκατάστασης:

-Προεργασία (απομακρύνονται τα τυχόν υπάρχοντα επιχρίσματα ή καλύψεις και όλα τα σαθρά τμήματα του σκυροδέματος που βρίσκεται στην περιοχή της βλάβης και αποκαλύπτεται ο οξειδωμένος οπλισμός)

-Αντιδιαβρωτική προστασία οπλισμού και ενίσχυση πρόσφυσης

-Αποκατάσταση διατομής με επισκευαστικό κονίαμα

-Σφράγιση και φινίρισμα τελικής επιφάνειας

Σε κάθε περίπτωση οφείλεται να εξετάζεται η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος και αυτή τότε να αίρεται με τον πλέον πρόσφορο και τεχνικά άρτιο τρόπο από τεχνικό και καταρτισμένο προσωπικό.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου