ΑΛΜΥΡΟΣ

Μέτρα για πρόληψη πυρκαγιών στα δάση στον Δήμο Αλμυρού

μέτρα-για-πρόληψη-πυρκαγιών-στα-δάση-σ-742856

Πρόταση με τίτλο «Ολοκληρωμένο ευφυές σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης για τις περιοχές των δασών Αλμυρού» θα υποβάλει η δημοτική αρχή Αλμυρού στη δράση «Ανάπτυξη και βελτίωση βιωσιμότητας δασών» του προγράμματος Leader.

Οι δασικές εκτάσεις καλύπτουν μεγάλα τμήματα των αγροτικών περιοχών και είναι ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό πληθυσμό, στηρίζοντας την οικονομική ευημερία και απασχόληση.

Το δάσος αποτελεί ένα φυσικό αγαθό με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή και τον άνθρωπο. Είναι ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος με τεράστιες ανεξάντλητες δυνατότητες για την οικονομική, περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη κάθε τόπου, για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής. Η αειφόρος διαχείρισή του επιτρέπει τη διατήρηση της ζωτικότητας και παραγωγικότητάς του, καθώς και την ικανότητά του να επιτελεί τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον τις σχετικές οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες, σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Από τη δημοτική αρχή Αλμυρού λοιπόν κρίνεται ιδιαίτερη σκόπιμη η λήψη μέτρων για την προστασία, επέκταση και βελτίωση των δασικών πόρων, όπως ενίσχυση της αντιδιαβρωτικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, διατήρηση της βιοποικιλότητας, άμβλυνση των κλιματικών μεταβολών και προσαρμογή σε αυτές, ενίσχυση φυσικής αναγέννησης, καθώς και προστασία και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, επίτευξη υδατικής ισορροπίας και προστασία των λεκανών απορροής.

Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει ενέργειες όπως πρόληψη από πυρκαγιές σε δάση και δασικές εκτάσεις και άλλες φυσικές καταστροφές με δημιουργία ή/και βελτίωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού συστημάτων παρακολούθησης πυρκαγιών με τη δημιουργία παρατηρητηρίου, συστημάτων ανίχνευσης, την προμήθεια επικοινωνιακού εξοπλισμού κ.ά.

Για τις ενισχύσεις που αφορούν σε πρόληψη ζημιών σε δάση και δασικές εκτάσεις, που χορηγούνται σε δημόσιους κατόχους δασικών εκμεταλλεύσεων και σε άλλους φορείς, η ένταση ενίσχυσης ανέρχεται έως το 100% των επιλέξιμων δαπανών.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή Αλμυρού θα υποβάλει πρόταση στο Leader με τίτλο «iΑλμυρός – Ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Ψηφιακής Διαδραστικής Εφαρμογής Κινητών Συσκευών για την προβολή των τοπικών φυσικών και πολιτιστικών τουριστικών πόρων».

Στόχος της υποδράσης είναι η δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων εξυπηρέτησης του αγροτικού πληθυσμού με στόχο την προστασία της φυσικής κληρονομιάς και των φυσικών πόρων των τοπικών αγροτικών περιοχών. Στόχος αποτελεί επίσης η δημιουργία μίας ευέλικτης πολυσυλλεκτικής οικονομίας υπαίθρου μέσα από την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων της περιοχής επιτυγχάνοντας τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας.

Η ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης ψηφιακής διαδραστικής εφαρμογής προβολής του δήμου Αλμυρού ως χώρου των πόρων του και των τουριστικών του επιχειρήσεων για λειτουργία κινητά τηλέφωνα και tablets θα δώσει τη δυνατότητα στον χρήστη να περιηγείται στο δήμο τόσο από τον τόπο κατοικίας του όσο και πραγματικό χρόνο περιήγησης/ ξενάγησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου