ΑΛΜΥΡΟΣ

Πόλος έλξης επισκεπτών το Μουσείο Αλμυρού

πόλος-έλξης-επισκεπτών-το-μουσείο-αλμ-773578

Εμφαση δίνεται στην σύνδεση του Γιαννοπούλειου Αρχαιολογικού Μουσείου Αλμυρού με την τοπική κοινωνία, αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής και στο πλαίσιο αυτού υλοποιούνται ποικίλες δράσεις προς τη συγκεκριμένοι κατεύθυνση.

Οι συγκεκριμένες δράσεις περιλαμβάνουν θεματικές περιηγήσεις και συζήτηση με τους επισκέπτες του Μουσείου, με στόχο την παρουσίαση του Γιαννοπούλειου Αρχαιολογικού Μουσείου Αλμυρού και των δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για την ενίσχυση των δεσμών με την τοπική κοινωνία και για τη σχέση επισκέπτη – εκθέματος.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού βρίσκεται στην πόλη του Αλμυρού Μαγνησίας και περιέχει εκθέματα από τη νεολιθική περίοδο, τα πρώιμα ιστορικά, αρχαϊκά, κλασικά και ελληνιστικά χρόνια.

Η έκθεση του Μουσείου είναι οργανωμένη σε τρεις αίθουσες. Σε ξεχωριστή αίθουσα εκτίθεται η βιβλιοθήκη της Φιλαρχαίου Εταιρείας «Όθρυς», η οποία είναι προσβάσιμη στους μελετητές. Το υλικό της προέρχεται από τη συλλογή νομικών, ιστορικών, φιλολογικών και ιατρικών βιβλίων μαζί με εγκυκλοπαίδειες και λεξικά, παλιά χειρόγραφα, αρχεία εφημερίδων και καταλόγους των αρχαίων ευρημάτων της συλλογής της Φιλαρχαίου Εταιρείας. Τέλος, στον κήπο του Μουσείου εκτίθενται επιτύμβιες στήλες όλων των εποχών και αρχιτεκτονικά μέλη βυζαντινών ναών.

Έχει καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι αίθουσες του κτιρίου να παρέχουν αισθητικά ουδέτερο περιβάλλον με σεμνά στοιχεία σε χαμηλούς τόνους, ώστε να προβάλλονται οι αρετές των ίδιων των εκθεμάτων.

Σημαντικά είναι τα δείγματα γλυπτικής και μικροτεχνίας από τις Φθιώτιδες Θήβες, που παρουσιάζονται στην κεντρική αίθουσα, μεταξύ των οποίων μαρμάρινα γλυπτά κεφάλια, αφιερωμένα στον Ασκληπιό και την Πολιάδα Αθηνά, τα οποία προέρχονται από ιερά των θεοτήτων αυτών (4ος αι. π.Χ. – 1ος αι. μ.Χ. και 6ος – 2ος αι. π.Χ. αντίστοιχα) και φιλοτεχνήθηκαν πιθανώς από τοπικά εργαστήρια. Άλλα εκθέματα προέρχονται από το άριστα σωζόμενο αρχαίο θέατρο της πόλης, το οποίο που λειτούργησε από την ελληνιστική ως τη ρωμαϊκή περίοδο.

Τα ευρήματα κατατάσσονται σε τρεις ενότητες: Δημόσια κτίρια, πολεοδομία και κατοίκηση (ελληνιστική ώς ύστερη ρωμαϊκή περίοδος), ταφική αρχιτεκτονική και ταφικά έθιμα (αρχαϊκή έως ρωμαϊκή περίοδος).

Στην δεύτερη αίθουσα εκτίθενται τα ευρήματα από τις ανασκαφές στις οικίες και τα νεκροταφεία της πόλης της Άλου (ελληνιστικοί χρόνοι) όπως αγγεία από τοπικά εργαστήρια, ειδώλια, σιδερένια και χάλκινα εργαλεία, χάλκινα και αργυρά νομίσματα.

Την τρίτη αίθουσα εκτίθενται ευρήματα, οργανωμένα σε ομοειδείς ενότητες, σχετικά με την καθημερινή δραστηριότητα των ανθρώπων της Νεολιθικής Περιόδου, τα οποία προέρχονται από τους οικισμούς στις μαγούλες Ζερέλια, Αηδινιώτικη, Αλμυριώτικη. Τα ευρήματα της Μέσης Εποχής του Χαλκού προέρχονται από μικρής έκτασης ανασκαφή στη θέση Καραντζάνταγλι (σημερινό Καστράκι).

Επίσης στην αίθουσα αυτή σημαντικά εκθέματα είναι τα ευρήματα από ταφικούς τύμβους της περιοχής Βουλοκαλύβα Πλατάνου (9ος έως 8ος αι. π.Χ.), όπου επικρατούσε η πρακτική της καύσης των νεκρών, κυρίως πολεμιστών. Πρόκειται για αγγεία, κοσμήματα και, ιδιαίτερα, οπλισμό της Εποχής του Σιδήρου. Οι ταφικοί αυτοί τύμβοι συνιστούσαν νεκροταφείο βόρεια της ελληνιστικής πόλης της Άλου και έχουν σχέση με το πολιτισμικό παρελθόν της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου