ΑΛΜΥΡΟΣ

Διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων στον Αλμυρό

διήμερο-εορταστικών-εκδηλώσεων-στον-777047

Εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη των ηρωικών Αλμυριωτών που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πόλης το 1881, διοργανώνονται από τον Δήμο Αλμυρού το διήμερο Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Αυγούστου.

Ειδικότερα, η πανηγυρική Δοξολογία θα τελεστεί την Παρασκευή 17 Αυγούστου στις 7.30 το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Στις 10 π. μ. θα ακολουθεί επιμνημόσυνη δέηση με τη συμμετοχή όλων των Αρχών της πόλης, των οργανώσεων και των πολιτών, ενώ θα ακολουθήσουν η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων και στις 10:40 η καθιερωμένη παρέλαση.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 18 Αυγούστου. Στις 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί φεστιβάλ παραδοσιακών χορών από χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής στην κεντρική πλατεία.

Σε μήνυμά του ο δήμαρχος Αλμυρού Δημ. Εσερίδης, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις σε όλους τους Αλμυριώτες, σημειώνει: «Η νεότερη ιστορία του Αλμυρού αρχίζει επίσημα τη Δευτέρα 17 Αυγούστου 1881, όταν τα ελληνικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη και έγινε η επίσημη παράδοσή της από τις τουρκικές αρχές και η παραλαβή της από τις ελληνικές. Στις 17 Αυγούστου του 1881 τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τον Αλμυρό. Σύσσωμοι οι κάτοικοι όλης της περιοχής με επικεφαλής τις εκκλησιαστικές και πολιτικές αρχές υποδέχονται τα ελληνικά στρατεύματα στην είσοδο της πόλης στον δρόμο που οδηγούσε από τη Σούρπη στον Αλμυρό.

Με ενθουσιασμό μεγάλο, ζητωκραυγές και χειροκροτήματα άρχοντες, κλήρος και λαός, δακρυσμένοι αγκαλιάζουν τους ελευθερωτές. Στη συνέχεια όλη αυτή η πανηγυρική πομπή κατευθύνεται στη μοναδική εκκλησία, του Αγίου Νικολάου, όπου γίνεται μεγάλη πανηγυρική Δοξολογία», αναφέρει ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης.

«Οφείλουμε, συνεχίζει ο ίδιος, ως σύγχρονοι Αλμυριώτες να μνημονεύουμε και να εορτάζουμε με κάθε λαμπρότητα την ημέρα αυτή, κατά την οποία η πόλη μας ανέπνευσε τον αέρα της ελευθερίας και ενώθηκε με τη μητέρα Ελλάδα, αλλά και να τιμούμε όσους αγωνίσθηκαν και πότισαν με το αίμα τους τα αλμυριώτικα χώματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου