ΑΛΜΥΡΟΣ

100 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου Αλμυρού

100-χρόνια-από-την-ίδρυση-του-μουσείου-αλ-469874

Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, η οποία διοργανώθηκε από τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού σε συνεργασία με τη ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να τιμηθεί η Ζωή Μαλακασιώτη, αρχαιολόγος της ΙΓ΄ Ε.Π.Κ.Α., η οποία συνταξιοδοτήθηκε πριν έναν περίπου χρόνο και η οποία δραστηριοποιήθηκε σε ένα μεγάλο διάστημα της υπαλληλικής της καριέρας στην περιοχή του Αλμυρού. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο εορτασμού 100 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου Αλμυρού.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις αίθουσες του Μουσείου από την κ. Μαλακασιώτη η οποία με αφορμή τα ευρήματα που εκτίθενται στις προθήκες του Μουσείου, έδωσε το ευρύτερο ιστορικό στίγμα της περιοχής με τις θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που υπάρχουν στην περιοχή και συγκεκριμένα τις νεολιθικές θέσεις στα Ζερέλια και την Πύρασο, τις Φθιώτιδες Θήβες και την ελληνιστική πόλη της Άλου στην περιοχή του Πλατάνου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το κύριο μέρος της εκδήλωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού με σειρά ομιλιών. Η κ. Μαλακασιώτη κατέθεσε την εμπειρία της από την πολυετή ενασχόλησή της στην περιοχή – εμπειρία η οποία περιελάμβανε εκτός των άλλων, ανασκαφές στη Βουλοκαλύβα Πλατάνου, έκρηξη ανασκαφικής έρευνας στην περιοχή του Αλμυρού κατά τα έτη 1998-2003 με αφορμή τη διαπλάτυνση της Εθνικής Οδού, συνεργασίες με το Ολλανδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και πρόσφατη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη νεολιθική θέση της Μαγούλας Ζερελίων.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι κ.κ. Θάλεια Μακρή – Σκοτινιώτη τοπογράφος – αρχιτέκτων της ΙΓ’ Ε.Π.Κ.Α, υπεύθυνη για το σχεδιασμό της επανέκθεσης του, Γεώργιος Χουρμουζιάδης, καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Βασιλική Αδρύμη – Σισμάνη, Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών, Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, Προϊσταμένη της ΙΓ Ε.Π.Κ.Α. και οι δύο πρώην συνάδελφοι της κ. Μαλακασιώτη.

Ο Βίκτωρας Κοντονάτσιος, Πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας, ο οποίος έχει συνεργαστεί χρόνια με την κ. Μαλακασιώτη, τόνισε ότι σκοπός όλης αυτής της εκδήλωσης είναι να τιμηθεί ένας άνθρωπος που πραγματικά πρόσφερε στον τόπο μας επί σειρά ετών, με απαράμιλλο ήθος, χαμηλούς τόνους και πραγματική υπέρβαση της αίσθησης καθήκοντος. Επίσης ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, με την οποία η κ. Μαλακασιώτη ανακηρύσσεται επίτιμο μέλος της. Τέλος, ο δήμαρχος Αλμυρού Ευάγγελος Χατζηκυριάκος ανακοίνωσε την απόφασή του να εισηγηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να ανακηρυχθεί η κ. Μαλακασιώτη επίτιμη δημότης Αλμυρού.

Την εκδήλωση, στην οποία έλαβε μέρος και η Μαντολινάτα Αλμυρού, τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Πτελεού Πανταζής Παπαστεργίου, ο αντιδήμαρχος Αλμυρού Ανάργυρος Ντιβανίδης, ο Αλέξανδρος Καραμπάσης, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και πλήθος κόσμου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου