ΑΛΜΥΡΟΣ

«Ζωντανεύει» το δυστύχημα στο ναυπηγείο στην Αμαλιάπολη

ζωντανεύει-το-δυστύχημα-στο-ναυπηγ-15771

Ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου η δίκη για το δυστύχημα στο ναυπηγείο της Αμαλιάπολης που είχε συμβεί τον Ιούλιο του 2014, με θύμα τον 49χρονο εργαζόμενο χειριστή γερανού Νικόλαο Σούρλα. Ο άτυχος χειριστής υπέστη θανάσιμα κρανιοεγκεφαλικά τραύματα στις 30 Ιουλίου κατά τη διάρκεια εργασιών.

Ο 49χρονος είχε υποστεί σοβαρά κρανιοεγκεφαλικά τραύματα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το μοιραίο πρωινό φέρεται ότι θα προέβαινε στη μεταφορά λαμαρινών σε πλωτό γερανό με αυτοκινούμενο γερανοφόρο όχημα, που δεν έφερε πιστοποιητικά ελέγχου για την επισκευή γερανού και την αντικατάσταση των μεταλλικών τμημάτων του σκελετού των μεταλλικών τμημάτων πλοίου.

Στην προσπάθειά του αυτή -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- έπρεπε να μεταφέρει μία σιδερένια σκάλα πρόσβασης στα υπό κατασκευή πλοία, η οποία εμπόδιζε την πρόσβαση του φορτηγού στην άκρη της φορτηγίδας που βρισκόταν μεταξύ του πλωτού γερανού και ενός πλοίου. Ο 49χρονος φέρεται να μην έδεσε σωστά τη σκάλα, ενώ χρησιμοποίησε αυτοκινούμενο γερανοφόρο όχημα το οποίο δεν ήταν κατάλληλο για εργασία, με αποτέλεσμα η σκάλα να πέσει με δύναμη και να τον χτυπήσει στο κεφάλι.

Χθες η δίκη ξεκίνησε με την εξέταση τριών μαρτύρων, της συζύγου και της κόρης του θανόντος και της προϊσταμένης του Τμήματος Υγιεινής και Ασφάλειας της Επιθεώρησης Εργασίας, Μάγδας Ηλιδάκη.

Η δίκη διακόπηκε αργά το μεσημέρι λόγω του πέρατος του ωραρίου και αποφασίστηκε να συνεχιστεί στις 22 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οκτώ συνολικά άτομα: οι τρεις συνιδιοκτήτες της εταιρείας (για ανθρωποκτονία από αμέλεια από υπόχρεους κατά παραυτουργία, για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μαρτύρων), ο εργοδηγός και ο τεχνικός ασφαλείας (για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση της εργατικής νομοθεσίας) και τρεις εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονταν στο τόπο του δυστυχήματος όταν συνέβη το μοιραίο και κατηγορούνται για ψευδορκία μάρτυρα.

Η εξέταση των μαρτύρων

Εξεταζόμενη στο δικαστήριο, η σύζυγος του θανόντα ισχυρίστηκε ότι ο άτυχος 49χρονος δεν φορούσε προστατευτικό κράνος όταν εργαζόταν ελλείψει μέτρων ατομικής ασφάλειας. Για το δυστύχημα ανέφερε πως ενημερώθηκε ότι κάποιος εργαζόμενος δεν είχε δέσει σωστά τη σκάλα είτε από γάντζο είτε με σχοινί, με αποτέλεσμα αυτή να φύγει από σταθερό αντικείμενο από το οποίο κρεμόταν και να τραυματίσει θανάσιμα τον σύζυγό της.

Η κόρη ανέφερε επίσης ότι δεν λαμβάνονταν τα μέτρα ασφάλειας με ευθύνη της εταιρείας, ενώ ισχυρίστηκε ότι «τα πειστήρια του δυστυχήματος εξαφανίστηκαν και ότι εάν μπορούσαν θα είχαν εξαφανίσει και τον θανόντα».

Από την πλευρά της η προϊσταμένη του Τμήματος Υγιεινής και Ασφάλειας της Επιθεώρησης Εργασίας, Μάγδα Ηλιδάκη, είπε ότι όταν έφτασε η Επιθεώρηση Εργασίας στον τόπο του δυστυχήματος δεν υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες. Επισήμανε πως δεν είναι γνωστό εάν το αιχμηρό αντικείμενο που τραυμάτισε θανάσιμα τον 49χρονο ήταν η σκάλα ή κάποια λαμαρίνα. Υπογράμμισε με κάθε τρόπο ότι την ευθύνη για τη λήψη μέτρων ασφαλείας έφερε η εταιρεία, η οποία όφειλε να εκπαιδεύσει τους εργαζόμενους ώστε να έχουν αυξημένη συνείδηση των κινδύνων από τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Για τον επίμαχο γερανό που χρησιμοποιήθηκε, τόνισε ότι βρισκόταν κοντά στον χώρο όπου τραυματίστηκε θανάσιμα ο άτυχος εργάτης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου