ΑΛΜΥΡΟΣ

Απεβίωσε «Ο Φασουλής» των Κωφών

απεβίωσε-ο-φασουλής-των-κωφών-24109

Στη γενέθλια γη, τους Κωφούς Αλμυρού, εκεί όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και υπηρέτησε τους συμπολίτες του ως κοινοτάρχης επί 12 ολόκληρα χρόνια, αναπαύεται από χθες ο Χρήστος Τσαντήλας, που έφυγε προδομένος από την καρδιά του σε ηλικία 78 χρόνων την περασμένη Κυριακή. Βαρύ ήταν το πένθος, για τον αγαπημένο «Φασουλή», όπως ήταν γνωστός, από το όνομα του καταστήματος που διατηρούσε.

Για πολλές δεκαετίες διατηρούσε στην πλατεία των Κωφών το παντοπωλείο – κρεοπωλείο, ψησταριά και ουζερί, στο οποίο είχε δώσει το όνομα «Ο Φασουλής». Όποιος επισκεπτόταν τους Κωφούς έπρεπε απαραιτήτως να περάσει από το μαγαζί του. Ήξερε όλους τους κατοίκους με το μικρό τους όνομα. Όλοι τον αγαπούσαν και τον σέβονταν.

Διατέλεσε άλλωστε επί 12 χρόνια πρόεδρος στην κοινότητα Κωφών, την περίοδο 1974-1986, καθώς επίσης και κοινοτικός σύμβουλος. Αρκετά έργα στην πρώην κοινότητα «φέρουν την υπογραφή του». Δραστήριος και ιδιαίτερα αγαπητός και ανοιχτόκαρδος άνθρωπος, η πόρτα του ήταν ανοιχτή σε όλο τον κόσμο.

Κρατούσε το παντοπωλείο – καφενείο ανοιχτό από το πρωί μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, για να εξυπηρετήσει όποιον χρειαζόταν κάτι. Το μαγαζί του επιστρατεύτηκε πολλές φορές για να γίνουν λαϊκές συνελεύσεις, όπως επίσης για να συντονιστούν ακόμη και διακομιδές ασθενών. Ήταν από τους πρώτους που απέκτησαν στην περιοχή αγροτικό αυτοκίνητο. Δεν δίστασε να το διαθέσει προκειμένου να μεταφερθούν ασθενείς αλλά και έγκυες γυναίκες στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού. Έκανε τα πάντα προκειμένου να βοηθήσει τους συνανθρώπους του.

«Όποιος και να του ζητούσε βοήθεια ήταν πάντα εκεί για να συνδράμει. Πολλοί από εμάς γεννήθηκαν πάνω στη θρυλική καρότσα του αγροτικού του, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και ως ασθενοφόρο», έγραψε σκορπώντας ρίγη συγκίνησης αναφερόμενος στον Χρήστο Τσαντήλα ο Δημήτρης Βελάνης, δημοτικός υπάλληλος σήμερα στον Δ. Αλμυρού.

Ρίγη συγκίνησης προκαλούν εξίσου οι αναρτήσεις που έγιναν και από άλλους ανθρώπους, οι οποίοι είτε μένουν στους Κωφούς είτε έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή. Ο θάνατός του προκάλεσε θλίψη σε συγχωριανούς του που διαμένουν ακόμη και στη μακρινή Αυστραλία, οι οποίοι έσπευσαν μέσω των social media να ευχηθούν «καλό κατευόδιο» στον άνθρωπο της ανιδιοτελούς προσφοράς.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου