ΑΛΜΥΡΟΣ

Πατατοντομάτα… δημιούργησαν μαθητές του Αλμυρού

πατατοντομάτα-δημιούργησαν-μαθητέ-36359

Μια νέα καλλιέργεια εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν και από χθες εκθέτουν μαθητές του τομέα γεωπονίας του Επαγγελματικού Λυκείου Αλμυρού. Πρόκειται για την πατατοντομάτα, ένα φυτό που το πάνω μέρος του είναι ντομάτα και ο βολβός του είναι πατάτα, και συνιστά ένα από τα εντυπωσιακότερα δείγματα δουλειάς των μαθητών του ΕΠΑΛ Αλμυρού που εκτίθενται στην 2η μαθητική έκθεση επαγγελματικής εκπαίδευσης, η οποία άνοιξε χθες τις πύλες της για το κοινό στην κεντρική πλατεία Αλμυρού. Στην ίδια έκθεση συμμετέχουν με κατασκευές τους και μαθητές του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της περιοχής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η 2η μαθητική έκθεση επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελεί προάγγελο της αντίστοιχης έκθεσης των ΕΠΑΛ που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην παραλία του Βόλου. Και έρχεται να δώσει μία… γεύση της δημιουργικής δουλειάς που γίνεται στα επαγγελματικά λύκεια.

Η έκθεση περιλαμβάνει 16 έργα των 270 μαθητών, από το σύνολο των 10 ειδικοτήτων των έξι τομέων που λειτουργούν στο ΕΠΑΛ Αλμυρού (μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας – ηλεκτρονικής, πληροφορικής, υγείας – πρόνοιας, γεωπονίας, οικονομίας – διοίκησης), αλλά και των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού. Πρόκειται για έργα που πήραν «σάρκα και οστά» στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Αλμυρού.

Στα εγκαίνια της έκθεσης οι μαθητές υποδέχονταν τους επισκέπτες και τους έδειχναν τη δουλειά τους. Εντυπωσιακά έργα περιλαμβάνονται στην έκθεση: μία αυτόματη ψησταριά που λειτουργεί μέσω κινητού τηλεφώνου, δύο ανθοστήλες για την καλλιέργεια φράουλας, αυτοματισμοί όπως έλεγχος της λειτουργίας συσκευών στο σπίτι μέσω κινητού ή έλεγχος της λειτουργίας του καυστήρα μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή από απόσταση, από μαθητές του ΕΠΑΛ Αλμυρού, και πήλινες κατασκευές από μαθητές του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού.

Ενδιαφέρον προκάλεσε και μια νέα καλλιέργεια που παρουσίασε ο τομέας γεωπονίας. Η μαθήτρια της β’ τάξης του τομέα γεωπονίας, Σοφία Ράντζα, δημιούργησε την πατατοντομάτα. «Το φυτό το εμπνεύστηκα στο πλαίσιο του μαθήματος για τους εμβολιασμούς. Η ντομάτα και η πατάτα ανήκουν στην ίδια ποικιλία. Κάναμε μία τομή στην τομάτα, μία στην πατάτα, τις ενώσαμε και τις δέσαμε. Το φυτό έχει δέσει και από πάνω μπορεί κανείς να πάρει ντομάτα και ο βολβός είναι πατάτα. Ηταν μια πολύ ευχάριστη διαδικασία και οι επισκέπτες της έκθεσης εντυπωσιάστηκαν», δήλωσε η Σοφία Ράντζα.

«Εχω κι εγώ στο σπίτι μου μια πατατοντομάτα», σχολίασε ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αλμυρού, Γ. Καπράνας, ο οποίος υπογράμμισε ότι στην έκθεση αποτυπώνεται το αποτέλεσμα της συνεργατικής μάθησης που γίνεται στο σχολείο. Τόνισε ότι εκτίθενται πρωτότυπα έργα μαθητών που αξιοποιούν τις γνώσεις τους από το σχολείο και ενθαρρύνονται να πειραματιστούν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων των μαθητών του ΕΠΑΛ Αλμυρού, Γιάννης Ράντζας ανέφερε ότι «ως γονείς είμαστε υπερήφανοι για τα παιδιά μας που δημιούργησαν όμορφες και πρωτότυπες κατασκευές», προσθέτοντας ότι το επαγγελματικό λύκειο είναι μία καλή επιλογή για τη συνέχιση των σπουδών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 27 Απριλίου και θα λειτουργεί από τις 9 το πρωί έως τη 1:30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου