ΑΛΜΥΡΟΣ

Ανάπλαση κύριων πόλων εισόδου του Αλμυρού

ανάπλαση-κύριων-πόλων-εισόδου-του-αλμ-87412

Πρόταση για την ανάπλαση των κύριων πόλων εισόδου της πόλης του Αλμυρού και των βασικών αξόνων του θα υποβάλει ο Δήμος Αλμυρού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της πρόσκλησης με τίτλο Δημιουργία/Ανάπλαση υπαίθριων χώρων σε αστικές περιοχές, που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα περιόδου 2014-2020.

Η πρόταση είναι προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ και ο Δήμος Αλμυρού δεσμεύεται για την κάλυψη ποσού 600.000 ευρώ. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού στη συνεδρίασή του την περασμένη Πέμπτη μετά από συζήτηση που έγινε εκτός ημερησίας διατάξεως, καθώς το θέμα κρίθηκε κατ’ επείγον.

Η δημοτική αρχή, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, στοχεύει να αναπτυχθεί μία περιβαλλοντική πρόταση ανάπλασης των κύριων πόλων εισόδου της πόλης του Αλµυρού (βόρεια και νότια) και των βασικών αξόνων προσέγγισης της πόλης (οδοί Βασιλέως Παύλου και Παύλου Μελά).
Σκοπός της είναι η ανάδειξη των βασικών αξόνων προσέγγισης της πόλης µέσω της ανάπλασης των πεζοδροµίων των οδών αυτών, αλλά και της ανάδειξης αξιοποίησης όλων των κοινοχρήστων χώρων – πλατειών που βρίσκονται στα σηµεία των δύο πόλων εισόδου.

Στο πλαίσιο του έργου θα διαμορφωθούν με κράσπεδα τα όρια των πεζοδρομίων ώστε να είναι διακριτά, θα γίνει επίστρωση των πεζοδρομίων, θα διαμορφωθούν θέσεις για κάδους απορριμμάτων, ενώ προτείνονται θέσεις και νέοι τύποι φωτιστικών σωμάτων.

Στη βόρεια είσοδο στον κύριο κόμβο της ΠΑΘΕ, στους χώρους που βρίσκονται στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού, διαμορφώνεται μία διαφορετική ενότητα πνευµατικών, αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων αντίστοιχα.
Η ενότητα βρίσκεται µεταξύ των οδών Βασιλέως Παύλου, Χρ. Σµύρνης και Αργυροπούλου. Εκεί θα κατασκευαστούν:
-υπαίθρια πνευµατικά παιχνίδια, όπως σκάκι, τρίλιζα, ντάµα, τάβλι κουτσό, φιδάκι κλπ
-περιπατητικές πορείες και χώρους χαµηλής και ψηλής φύτευσης.
-αστικός εξοπλισµός ιδιαίτερης αισθητικής (καθιστικούς πάγκους, κατάλληλο φωτισµό µε συνδυασµό φωτιστικών ιστών και φωτιστικών ανάδειξης του πρασίνου, κάλαθοι
απορριµµάτων).
Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Παύλου Μελά και Αργυροπούλου θα κατασκευαστεί µια ενδιαφέρουσα πίστα skating και ποδηλάτου με σχεδιασμό στοχευμένο, ώστε να εξυπηρετεί μικρότερα παιδιά κυρίως δημοτικού με συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας.
Επιπλέον, στον χώρο που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του σχολείου, στον κοινόχρηστο χώρο που περικλείεται από τις οδούς Βασιλέως Παύλου, Παύλου Μελά, Αργυροπούλου καθώς και της οδού 17ης Αυγούστου θα κατασκευαστούν:
-υπαίθριο καθιστικό, για να περιµένουν οι γονείς τα παιδιά τους να βγουν από το Σχολείο
– Το καθιστικό καλύπτεται από φυλλόµορφα στέγαστρα
– επίστρωση της οδού 17ης Αυγούστου, η οποία βρίσκεται κατά µήκος της δυτικής πλευράς
του Κ.Χ., µε κυβόλιθους και λωρίδες µαρµάρου.

Στη νότια είσοδο της πόλης αντίστοιχα, στο πλαίσιο της παρέµβασης ανάπλασης, αξιοποιείται η υπάρχουσα νησίδα, η οποία πλέον θα αποτελεί και τον πόλο νότιας εισόδου της πόλης του Αλµυρού. Σε αυτήν τη νησίδα
τοποθετείται ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό Κέντρο Ενηµέρωσης του ∆ήµου.
Τέλος, προβλέπεται η τοποθέτηση νέων λιτών γλυπτών πουλιών σε χαρακτηριστικά περίοπτα σηµεία στις
εισόδους του δήµου, αποτελώντας έτσι ένα τοπόσηµο για την πόλη, που θα σηµατοδοτήσει αυτήν την ανθρώπινη, περιβαλλοντική πρόταση καθιστώντας την πόλη σταυροδρόµι κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνύπαρξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου