ΑΛΜΥΡΟΣ

Μόλις 19 ψήφοι η διαφορά στο Δήμο Αλμυρού

μόλις-19-ψήφοι-η-διαφορά-στο-δήμο-αλμυρο-481333

Δεν τελείωσαν ακόμα οι εκλογές στο Δήμο Αλμυρού, ενώ μετά τον έλεγχο των αποτελεσμάτων των εκλογών από το Πρωτοδικείο η διαφορά των δύο υποψηφίων δημάρχων Βαγγέλη Χατζηκυριάκου και Χρήστου Βούλγαρη είναι 19 και όχι 21 ψήφοι.

Μετά τη μαραθώνια βραδιά της δεύτερης Κυριακής στο Δήμο Αλμυρού οι εκλογές δεν έχουν λήξει ακόμη, καθώς ο υποψήφιος Δήμαρχος Χρήστος Βούλγαρης ζητά επανακαταμέτρηση εξαιτίας της οριακής διαφοράς ψήφων που έδωσαν τη νίκη στον νυν Δήμαρχο Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκο.

Μάλιστα χθες που ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα του Πρωτοδικείου η διαφορά μειώθηκε ακόμη περισσότερο, δίνοντας ένα προβάδισμα 19 ψήφων στο Βαγγέλη Χατζηκυριάκο έναντι των 21 που είχαν ανακοινωθεί το βράδυ της εκλογικής διαδικασίας.

Όπως ισχυρίστηκε ο κ. Βούλγαρης τόσο την Κυριακή, όσο και προχθές Δευτέρα, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι οριακό καθώς κρίθηκε σε ελάχιστες ψήφους, ενώ υπήρχαν και πολλά άκυρα ψηφοδέλτια, γι’ αυτό και ζητά την επανακαταμέτρηση.

Να αναφερθεί ότι στον πρώτο γύρο τα άκυρα στο Δήμο Αλμυρού ήταν 664, ενώ στο δεύτερο γύρω αυξήθηκαν κατά 31 και έφτασαν στα 695. Ποια είναι όμως η διαδικασία που ακολουθείται για την ανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων, τι ορίζει ο νόμος και πόσο χρονοβόρα είναι;

Βάσει νόμου μέσα στις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος πρωτοδικών εκθέτει τα πρακτικά της εκλογής μαζί με τον πίνακα των αποτελεσμάτων της στο κατάστημα του πρωτοδικείου επί πέντε ημέρες.

Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο συνδυασμός του κ. Βούλγαρη έχει το δικαίωμα να ζητήσει το εκλογικό υλικό και να το ελέγξει. Για πέντε μέρες παρουσία δικαστικών υπαλλήλων, χωρίς την παρουσία ατόμων από την παράταξη Χατζηκυριάκου, ελέγχουν και ξαναμετρούν τα ψηφοδέλτια και καταλήγουν αν, σε πόσα, από ποια εκλογικά τμήματα και για ποιους λόγους θα προχωρήσουν σε ένσταση.

Μετά τη λήξη του πενθημέρου το Πολυμελές Πρωτοδικείο ανακηρύσσει τον επιτυχόντα και τους επιλαχόντες συνδυασμούς, τον δήμαρχο, τους τακτικούς και αναπληρωματικούς δημοτικούς συμβούλους. Σημειώνεται ότι η όλη διαδικασία των ενστάσεων δεν διακόπτη τη λοιπή διαδικασία εκλογής, δηλαδή αυτός που ανακηρύσσεται από το πρωτοδικείο, εγκαθίσταται στη δημοτική αρχή.

Η ένσταση ασκείται μέσα σε προθεσμία επτά ημερών από τη λήξη του χρόνου έκθεσης της πράξης, με την οποία ανακηρύσσονται οι επιτυχόντες και οι επιλαχόντες συνδυασμοί, καθώς και οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού που εκλέγονται. Από κει και πέρα οι ενστάσεις παίρνουν το δρόμο που ορίζει ο νόμος με τα εκλογοδικεία.

Αν εξαιρέσει κανείς τη διαδικασία της ανακαταμέτρησης, η οποία γίνεται άμεσα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι ενστάσεις περνούν πλέον από τις δικαστικές αίθουσες και συνήθως η ολοκλήρωσή τους είναι χρονοβόρα διαδικασία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου