ΑΛΜΥΡΟΣ

Δικό του Φορέα Διαχείρισης για Κουρί και Οθρυ θέλει ο Δ. Αλμυρού

δικό-του-φορέα-διαχείρισης-για-κουρί-κ-129817

Πλήρη αντίθεση εκφράζει ο Δήμος Αλμυρού στην επικείμενη διάσπαση των προστατευόμενων περιοχών «Κουρί Αλμυρού – Άγιος Σεραφείμ» και «Όρος Όθρυς, βουνά Γκούρας και φαράγγι Παλιοκερασιάς» σε δύο Φορείς ∆ιαχείρισης: στον «Φορέα ∆ιαχείρισης Εθνικού ∆ρυµού Οίτης» µε έδρα στα Λουτρά Υπάτης του νοµού Φθιώτιδας και στον «Φορέα ∆ιαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου» µε έδρα στα Κανάλια.

Η δημοτική αρχή αποφάσισε να διεκδικήσει άµεσα, από τον αναπληρωτή υπουργό και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας τη δηµιουργία Φορέα ∆ιαχείρισης για τις προστατευόµενες περιοχές του ∆ήµου Αλμυρού, µε έδρα στον Αλµυρό, διαφορετικά αν αυτό δεν κρίνεται λειτουργικό και εφικτό, µε έδρα Φορέα ∆ιαχείρισης που γεωγραφικά-διοικητικά κείτεται στα όρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εν προκειµένω τον Φορέα ∆ιαχείρισης της Κάρλας.

Επιπλέον, εάν γίνει δεκτό το αίτημα για τη δεύτερη περίπτωση, η δημοτική αρχή ζητά να εγκριθεί η ίδρυση παραρτήματος στον Αλμυρό.

Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος προσδιορίζει ότι ο «Φορέας ∆ιαχείρισης Εθνικού ∆ρυµού Οίτης» με έδρα στα Λουτρά Υπάτης του νοµού Φθιώτιδας περιλαμβάνει και τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 «Όρος Όθρυς, βουνά Γκούρας και φαράγγι Παλαιοκερασιάς». Το σχέδιο συνάχθηκε με στόχο την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Εντούτοις, ο δήμος κρίνει ότι ο διαχωρισµός, σε δύο φορείς των Προστατευοµένων Περιοχών του ∆ήµου, οι οποίες αν και δεν είναι χωρικά συνεχόµενες, εν τούτοις θα πρέπει υπό το πρίσµα της βιώσιµης ανάπτυξης να θεωρηθούν ως ένα ενιαίο σύνολο, δεν συµβάλλει στον ενιαίο προσανατολισµό της βιώσιµης ανάπτυξης, και επιπρόσθετα η αποµακρυσµένη διοίκηση δεν συνάδει µε τη φύλαξη και την προστασία των περιοχών που εποπτεύονται.

Το θέμα κρίθηκε ιδιαίτερα σοβαρό και τέθηκε προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού. Ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, τόνισε ότι η Προστατευόµενη Περιοχή της Όθρυος εκτείνεται σε έκταση 310.079,47 στρεµµάτων η οποία αντιστοιχεί στο 1/3 περίπου της έκτασης ολόκληρου του δήµου και επομένως η ανάδειξη, η αξιοποίηση και η προστασία της περιοχής αυτής δεν είναι δυνατόν να ανατίθεται σε άλλη Περιφέρεια, χωρίς τη συµµετοχή των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά σε µια τοπική ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική.

Παράλληλα επισήμανε ότι το Υπουργείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την εκπόνηση Ειδικών
Περιβαλλοντικών Μελετών (Ε.Π.Μ.) για τη θεσµοθέτηση και διαχείριση κάθε προστατευόµενης περιοχής του ∆ικτύου Natura 2000, έχει προκηρύξει τις
Ε.Π.Μ. των προστατευόµενων περιοχών της Όθρυος και του δηµοτικού δάσους «Κουρί» στην Κατηγορία 4: «Μελέτες για την Περιφέρεια Θεσσαλίας» και στην
Οµάδα 4α: «Οµάδα περιοχών Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Μαγνησίας & Σποράδων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου