ΑΛΜΥΡΟΣ

Νέα σελίδα για τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού «Οθρυς»

νέα-σελίδα-για-τη-φιλάρχαιο-εταιρεία-α-137390

Με τη δέουσα επισημότητα, σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, εγκαινιάστηκαν προχθές το απόγευμα τα νέα γραφεία της Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού «Οθρυς», του κορυφαίου πολιτιστικού σωματείου που βίωσε μια από τις σημαντικές ημέρες στη σύγχρονη ιστορία του.

Πλήθος κόσμου, μέλη και φίλοι της Φιλάρχαιου και φίλοι της μεγάλης δωρήτριας, Αποστολία Κουτσοπίνα – Πανταζοπούλου, η οποία χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως, σεβασμού και αγάπης στην κοινωνία του Αλμυρού, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών και γέμισαν ασφυκτικά όλους τους χώρους, ακόμη και τα μπαλκόνια και τον κήπο του κτιρίου. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με την αντιπρόεδρο της Φιλάρχαιου, Χρυσούλα Κοντογεωργάκη – Τσαμανή, καταγράφοντας τον απόηχο μιας πολύ σημαντικής διοργάνωσης, με πολλαπλό περιεχόμενο, που σηματοδοτεί αναμφίβολα, ένα καινούργιο κεφάλαιο.

Τον αγιασμό των εγκαινίων του οικήματος, το οποίο δώρισε η κ. Αποστολία Κουτσοπίνα – Πανταζοπούλου, τέλεσαν ο καθηγούμενος της Ανω Ιεράς Μονή Ξενιάς π. Νεκτάριος Υφαντίδης και ο πανοσιολογιότατος ιερεύς του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Αλμυρού π. Αιμιλιανός Χικάρος. Και οι δύο απηύθυναν θερμές ευχές για τη νέα χρονιά, συγχάρηκαν τη Φιλάρχαιο για το μεγάλο έργο που επιτελεί στον τόπο, και τη δωρήτρια για τη γενναιόδωρη πράξη της προσφοράς της, και κατόπιν ευλόγησαν τη βασιλόπιττα.

Σημαντική πορεία

Ακολούθησε ομιλία του προέδρου της Φιλάρχαιου, Βίκτωρος Κοντονάτσιου, ο οποίος έκανε μια κατατοπιστική ιστορική αναδρομή στην πορεία στέγασης της ΟΘΡΥΟΣ, από της ιδρύσεώς της.

Από την αρχική στέγαση της Φιλάρχαιου στο Παρθεναγωγείο Αλμυρού, την ίδρυση και ανέγερση του Μουσείου, όπου και στεγάσθηκε επί πολλά χρόνια, έως το 1960, οπότε δώρισε το μουσείο στο κράτος, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, η διαδρομή είναι πολύ σημαντική.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι μαζί με το Μουσείο Αλμυρού δώρισε και την πολύτιμη βιβλιοθήκη της, στη δυτική αίθουσα του μουσείου. Η Βιβλιοθήκη αποτελείται αποκλειστικά από τα βιβλία της Φιλάρχαιου.

Από το 1990 μέχρι σήμερα, η Φιλάρχαιος στεγαζόταν σε χώρους που με φροντίδα είχαν παραχωρηθεί από την εκάστοτε δημοτική αρχή, η οποία πάντα αναγνώριζε και συμπαραστεκόταν στο έργο της, όπως επεσήμανε ο κ. Κοντονάτσιος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Φιλάρχαιου αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη χαρισματική προσωπικότητα της δωρήτριας Αποστολίας Κουτσοπίνα – Πανταζοπούλου, την οποία χαρακτήρισε «άτομο με ευγενικά κίνητρα, γενναιόδωρη, με αρχοντική συμπεριφορά, δραστήρια και μεγάλη κοινωνική και φιλανθρωπική προσφορά, αλλά ταυτόχρονα σεμνή και ταπεινή, που δεν της αρέσει να κοινοποιεί τη δράση της».

Τη συγχάρηκε και την ευχαρίστησε για τη σπουδαία δωρεά, με την υπόσχεση, εκ μέρους του Δ.Σ., ότι η Φιλάρχαιος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να φανεί αντάξια, ενώ ανακοίνωσε παράλληλα ότι το Δ.Σ., σε ειδική συνεδρίαση ανακήρυξε την κ. Κουτσοπίνα Μεγάλη Ευεργέτιδα του συλλόγου.

Προσφορά καρδιάς

Στη συνέχεια η αντιπρόεδρος Χρυσούλα Κοντογεωργάκη – Τσαμανή, επέδωσε στη δωρήτρια τιμητική πλακέτα με την ανακήρυξή της ως Μεγάλης Ευεργέτιδας, την οποία προηγουμένως ανέγνωσε στους παρευρισκομένους. Της επέδωσε επίσης αντίγραφο της σχετικής πράξεως.

Αμέσως μετά, πήρε τον λόγο η δωρήτρια, η οποία συγκινημένη αναφέρθηκε στους λόγους που την παρακίνησαν να προσφέρει το οίκημά της στη Φιλάρχαιο. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «ως ένα από τα πρώτα δραστήρια μέλη και η ίδια του σωματείου, γνωρίζει εκ των έσω το σημαντικό έργο που επιτελείται, και παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια με αγάπη και καμάρι τη μεγάλη προσφορά στην ιστορία του τόπου». Συγχάρηκε τα νεότερα μέλη που συνεργάζονται και τους ευχήθηκε να ακολουθήσουν τα βήματα των μεγαλυτέρων και να βρουν μιμητές στους συνομηλίκους τους. Η λιτή αλλά μεστή, ουσιαστική ομιλία της συγκίνησε τους πάντες και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των παριστάμενων.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί των επισήμων που παραβρέθηκαν. Συγκεκριμένα, χαιρέτισαν η υφυπουργός οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφαλείας του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης, ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, η δημοτική σύμβουλος Βόλου Γιούλη Μποντού -Τοκαλή. Ολοι συγχάρηκαν θερμά τη δωρήτρια για τη γενναία αφιλοκερδή πράξη της, που ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών και της μεγάλης δράσης της Φιλάρχαιου. Υποσχέθηκαν δε, κάθε δυνατή υλική και ηθική στήριξη σε όλες τις προσπάθειες της ΟΘΡΥΟΣ, και ευχήθηκαν καλή συνέχεια στο έργο της.

Στο τέλος μοιράσθηκε η βασιλόπιτα, το φλουρί της οποίας αντιστοιχούσε με το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο του Βίκτωρα Κοντονάτσιου «Η περιοχή του Αλμυρού στην Ιστορία», ένας πολυτελής τόμος 554 σελίδων. Η εορταστική και συγκινητική ταυτόχρονα εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά κερασμάτων σε όλους τους παρευρισκομένους.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου