ΑΛΜΥΡΟΣ

Εργο «πνοής» για το πολιτιστικό κέντρο

εργο-πνοής-για-το-πολιτιστικό-κέντρ-150449

Παρεμβάσεις 2.367.160 ευρώ για τη λειτουργία του ως σύγχρονο κτίριο

Πρόταση προϋπολογισμού 2.367.160 €. για τη δημιουργική επανάχρηση κτιρίου άνω των 500 τ. μ. στη θέση Πλατάνια και τη λειτουργία του ως σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο θα υποβάλει η δημοτική αρχή Αλμυρού.

Το εν λόγω κτίριο είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 1988 ως πολιτιστικό κέντρο και οι εργασίες του περατώθηκαν το 1994. Εντούτοις, η χρήση του μέχρι σήμερα δεν συμπεριελάμβανε ανταποδοτικά οφέλη, όπως ενοικιάσεις, διαχείριση μέσω κυλικείου, και στα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης που ακολούθησε το κτίριο εγκαταλείφτηκε.

Συγκεκριμένα, το κτίριο χρησιμοποιείται πλέον μόνο σε εξειδικευμένες περιπτώσεις όπως για την πραγματοποίηση σεμιναρίων, εκδηλώσεων και επιμορφωτικών μαθημάτων. Εξάλλου, είναι ημιτελές και λειτουργεί μόνο ο πάνω όροφός του. Στον κάτω όροφο δεν υπάρχουν παράθυρα, ενώ το διπλανό κτίριο που ακουμπά σε αυτό και χρησιμοποιείται από συλλόγους, χρειάζεται ανακαίνιση.

Η δημοτική αρχή σκοπεύει τώρα να τα αλλάξει όλα, να φτιάξει ακόμη και καινούργια σκεπή, να βάλει παράθυρα, κουφώματα, να το ελαιοχρωματίσει, να του δώσει τη μοντέρνα μορφή. Το προηγούμενο διάστημα εργάστηκε για την αδειοδότηση της λειτουργίας του κτιρίου και τη σύνταξη μελετών για τη στατικότητά του, και τώρα ήρθε η ώρα ο σχεδιασμός να μπει σε τροχιά υλοποίησης και το κτίριο να εξελιχθεί σε πολιτιστικό κέντρο κόσμημα.

Αρχικώς, ο σχεδιασμός ήταν να μεταφερθεί εκεί η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Αλμυρού αλλά στην πορεία τα σχέδια της δημοτικής αρχής άλλαξαν και σήμερα στοχεύει στην πλήρη κάλυψη των πολιτιστικών αναγκών της περιοχής, καθώς ο δήμος δεν διαθέτει αντίστοιχη δομή.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή θα εντάξει συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την επανάχρηση του εν λόγω κτιρίου στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικό και Καινοτομία» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η πρόταση θα υποβληθεί στην πρόκληση με τίτλο «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας». Η εν λόγω πρόσκληση περιλαμβάνει παρεμβάσεις αποκατάστασης με στόχο την ανάδειξη κτιρίων μέσω της λειτουργίας τους ως εστιών τουριστικής, πολιτιστικής αλλά και επιχειρηματικής δραστηριότητας, και την αναζωογόνηση και την αλλαγή προσανατολισμού περιοχών σε πολιτιστικές/τουριστικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, με τις παρεμβάσεις θα επιτρέπεται αξιοποίηση κατά 80% της επιφάνειας του κτιρίου, εν προκειμένω πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, και μέχρι 20% της επιφάνειας του κτιρίου για οικονομικές δραστηριότητες, υποβοηθητικές και συνυφασμένες με την κύρια χρήση.

Η πρόταση θα περιλαμβάνει υποέργα για προπαρασκευαστικές ενέργειες – μελέτες ωρίμανσης προϋπολογισμού 186.000 ευρώ, οικοδομικές εργασίες προϋπολογισμού 1.178.000 ευρώ, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες προϋπολογισμού 434.000 ευρώ, εργασίες πρασίνου προϋπολογισμού 186.000 ευρώ, αγορά εξοπλισμού προϋπολογισμού 310.000 ευρώ, ενέργειες προβολής και ανάδειξης κτιρίου προϋπολογισμού 11.160 ευρώ, συμβουλευτικές υπηρεσίες υποστήριξης για την υλοποίηση της πράξης προϋπολογισμού 62.000 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου