ΑΛΜΥΡΟΣ

Παρουσιάζεται το 21ο τεύχος του Δελτίου της Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού

παρουσιάζεται-το-21ο-τεύχος-του-δελτίου-202331

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς», συνεχίζοντας πιστά και με αφοσίωση την εκπλήρωση των σκοπών και των επιδιώξεών της, ετοίμασε για άλλη μία φορά και παρουσιάζει το νέο τεύχος του «Δελτίου» της.

Είναι το 21ο τεύχος, το τεύχος του έτους 2017. Με το νέο τεύχος, το «Δελτίο της Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» αρχίζει την τρίτη δεκαετία της κυκλοφορίας του, της δεύτερης εκδοτικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε το 1997 με την έκδοση του πρώτου τεύχους.

Από το 1997, παρά τις πολύ γενικές δύσκολες συνθήκες, οι οποίες σε κάποιες ιδιαίτερες περιστάσεις γίνονται αξεπέραστες, κυκλοφορεί ένα νέο τεύχος κάθε χρόνο, με θέματα, κυρίως, ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού.

Το 21ο τεύχος, με 240 σελίδες, αναφέρεται σε οκτώ θέματα. Από αυτά τα τρία αναφέρονται στην Άλο, την πόλη-πρόγονο του σύγχρονου Αλμυρού. Είναι ειδικές μελέτες για την πόλη της Άλου, γραμμένες από Ολλανδούς και Έλληνες αρχαιολόγους στην αγγλική γλώσσα, μεταφρασμένες στα ελληνικά ειδικά για τους αναγνώστες του «Δελτίου», προκειμένου να γίνουν προσιτές σ’ αυτούς οι ξενόγλωσσες σχετικές έρευνες που δεν είναι εύκολα προσπελάσιμες διαφορετικά.

Αρκετό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στο τεύχος αυτό του έτους 2017 ένα θέμα σχετικό με το ιστορικό μοναστήρι της περιοχής του Αλμυρού, το «Μοναστήρι της Παναγίας Κισσιώτισσας», όπως πρέπει να λέγεται, για να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, το «Πάνω Μοναστήρι της Παναγίας Ξενιάς».

Το θέμα έχει τίτλο «Η ιστορία του Μοναστηριού της Παναγίας Κισσιώτισσας μέσα από ενθυμήσεις». Μεταξύ πολλών άλλων «ενθυμήσεων», οι οποίες αρχίζουν από τον 12ο αιώνα, παρουσιάζονται κάποιες που μνημονεύουν την πρώτη ονομασία του Μοναστηριού «Παναγία Κισσιώτισσα» όπως και η ενθύμηση που αναφέρει το έτος ίδρυσης του Μοναστηριού αυτού 637 ή 647 μ.Χ., αποδεικνύοντας την παλαιότητα αυτού του Μοναστηριού.

Παρουσιάζονται και άλλα ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν στην Αμαλιάπολη και στα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται για τους μαθητές της περιοχής του Αλμυρού στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το εξώφυλλο του 21ου τεύχους του Δελτίου κοσμεί η αυθεντική εφέστιος και δικαιωματικά ονοματοδότρα εικόνα του Μοναστηριού η «Παναγία Κισσιώτισσα».

Η παρουσίαση του 21ου τεύχους του Δελτίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αλμυρού την Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου και ώρα 11 π. μ.

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» προσκαλεί όλους τους κατοίκους της περιοχής Αλμυρού να παρευρεθούν στην ειδική αυτή εκδήλωσή της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου