ΑΛΜΥΡΟΣ

Οι μαθητές «πολεμούν» στερεότυπα και προκαταλήψεις

οι-μαθητές-πολεμούν-στερεότυπα-και-223466

Εναν ήρωα που θα αναλάβει να ταξιδέψει σε πέντε χώρες, να ανακαλύψει και να «πολεμήσει» στερεότυπα και προκαταλήψεις, δημιούργησαν μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης, στο πλαίσιοΕυρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+. Οι εταίροι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι σχολεία από τo Tourcoing της Γαλλίας, από το Soverato της Ιταλίας, από τη Bursa της Τουρκίας, από τη Loimaa της Φινλανδίας και από την Ευξεινούπολη της Ελλάδας.

Η τρίτη συνάντηση μαθητών του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην Ευξεινούπολη από 6-11 Νοεμβρίου 2017.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι πολύ σημαντικά γιατί συνδέουν μεταξύ τους τους λαούς, γνωρίζουν καλύτερα ο ένας τον άλλο, και για τα παιδιά είναι μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία ώστε να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν σύνορα στην πραγματικότητα, ότι η Ευρώπη είναι μια οικογένεια. Στόχος του προγράμματος μεταξύ άλλων είναι η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση των φιλοξενούμενων μαθητών και καθηγητών, τόσο με τους μαθητές μας όσο και γενικότερα με μέλη της τοπικής κοινωνίας, και η γνωριμία με την πόλη μας και τον τρόπο ζωής σε αυτή.

Στα πλαίσια του προγράμματος οι συμμετέχοντες εταίροι δημιούργησαν έναν ήρωα με το όνομα GIFFT (από τα αρχικά των χωρών Greece, Italy, France, Finland, Turkey) ο οποίος θα ταξιδέψει στις συγκεκριμένες χώρες και θα ανακαλύψει αν ισχύουν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που ακούγονται για τους λαούς τους. Η κάθε χώρα θα γράψει ένα επεισόδιο και στο τέλος θα δημιουργηθεί μια ταινία με τη μέθοδο stop motion.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος εργάστηκαν αυτή την εβδομάδα στο Γυμνάσιο της Ευξεινούπολης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα υλοποιώντας πολλές δραστηριότητες. Παράλληλα όμως γνώρισαν την κουλτούρα, τη ζεστή φιλοξενία και τον πολιτισμό μας. Από την πρώτη στιγμή της επίσκεψής τους στην πόλη μας και στο σχολείο μας ένιωσαν τη ζεστασιά της φιλοξενίας μας. Ξεναγήθηκαν στο σχολείο, έπαιξαν παιγνίδια γνωριμίας, έμαθαν χορούς και άλλες αθλητικές δραστηριότητες με τη βοήθεια του κ. Λάιου Δ.. Παρουσίασαν όλοι τα σχολεία τους και τις χώρες τους. Επισκέφτηκαν το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού όπου ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο κ. Ροντήρη Β. και τη Δημοτική Πινακοθήκη.

Τους υποδέχτηκε ο δήμαρχος κ. Δημ. Εσερίδης στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, και αφού τους καλωσόρισε συζήτησε μαζί τους και τους πρόσφερε αναμνηστικά δώρα και ένα κέρασμα.

Μεταξύ άλλων παρακολούθησαν θεατρική παράσταση του Καραγκιόζη από τους μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης στα αγγλικά που τους εντυπωσίασε. Επισκέφτηκαν τις λίμνες Ζερέλια, απήλαυσαν τον περίπατο γύρω τους και εντυπωσιάστηκαν. Ξεναγήθηκαν στην Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως από τον πατέρα Γεώργιο Γιαννιό και απήλαυσαν γεύμα που τους παραχώρησε ο πατέρας Γεώργιος στο Σπίτι Γαλήνης.

Την Τετάρτη είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και να επισκεφτούν τα Μετέωρα. Εργάστηκαν στο πρόγραμμα, έμαθαν ελληνικά με τη βοήθεια της κ. Τσιαμανή Ε. και των μαθητών μας, και στο δάσος Κουρί οι μαθητές έπαιξαν το «κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού» με την καθοδήγηση του καθηγητή φυσικής αγωγής κ. Δ. Λάιου. Το βράδυ έζησαν μια μοναδική εμπειρία στο σχολείο. Μικροί ΚΑΙ μεγάλοι –Έλληνες, Τούρκοι, Ιταλοί, Γάλλοι και Φινλανδοί- έγιναν ένα στη βραδιά φιλοξενίας που πρόσφεραν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς του σχολείου μας.

Όλες οι ομάδες παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από τις χώρες τους, δοκίμασαν την ελληνική κουζίνα, φαγητά και γλυκά που έφτιαξαν οι γονείς των μαθητών και οι εκπαιδευτικοί, έμαθαν και χόρεψαν τους χορούς μας, απήλαυσαν ζωντανή μουσική από την υπέροχη Μουσική Παρέα «Λαϊκοί και όχι Μόνο» και δέχτηκαν δώρα από την ελληνική ομάδα (μπλουζάκια με το λογότυπο του προγράμματος, κάδρα ζωγραφισμένα από την καθηγήτρια καλλιτεχνικών κ. Καραγκούνη Παυλίνα και το ποίημα του Καβάφη «Ιθάκη» μεταφρασμένο στα αγγλικά).

Την Παρασκευή επισκέφτηκαν το Οινοποιείο «Δήμητρα» Ν. Αγχιάλου, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο κ. Ροντήρη Β., το Μουσείο «Αρχοντικό Τοπάλη» στη Μακρινίτσα και απήλαυσαν βόλτα στην παραλία του Βόλου. Το Σάββατο τα χαράματα ο αποχαιρετισμός ήταν δύσκολος. Οι μαθητές με δάκρυα στα μάτια ευχαριστούσαν τις οικογένειες που τους φιλοξένησαν και τους θεωρούσαν ως δεύτερη οικογένειά τους. Η φιλοξενία και η ζεστασιά μας τους μάγεψε.

Το σχολείο ευχαριστεί τον δήμαρχο κ. Εσερίδη Δ. για τη θερμή υποδοχή, τη φιλοξενία και τα δώρα που πρόσφερε σε όλη την ευρωπαϊκή ομάδα, όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση αυτής της εβδομάδας, στον Δήμο Αλμυρού και στον αντιδήμαρχο κ. Νικοβιώτη Κ. για την παραχώρηση του λεωφορείου για τη μετακίνηση της ομάδας στο Μουσείο και στα Ζερέλια, και τους οδηγούς κ. Πρασσά Α. και κ. Αλεξάνδρου Κ., την αρχαιολόγο κ. Ροντήρη για την εξαιρετική ξενάγηση στο Μουσείο Αλμυρού και τους υπαλλήλους του μουσείου για τη φιλοξενία τους αλλά και στο Μουσείο Βόλου, τη δημοτική υπάλληλο κ. Βαλκανιώτη Α. για τη φιλοξενία στην Πινακοθήκη Αλμυρού. Τον διευθυντή του οινοποιείου «Δήμητρα» κ. Κόκκαλη Γ. για την ξενάγηση αλλά και τα δώρα τους.

Επίσης την Καραγιαννοπούλου Μ., τον Λάιο Δ., την Γκαραγκούνη Π., τη Δρόσου Μ. την Τσιαμανή Ε., τη Σιαμέτη Α. και τη Μυλωνά Μ., όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τη σημαντική βοήθειά τους. Τους χορηγούς μας κ. Αραμπατζή Χαρ. για τα αρωματικά προϊόντα και τον κ. Καλόγηρο Φώτη για τις ελιές που μας πρόσφεραν.

Όλους τους γονείς που βοήθησαν και πρόσφεραν φαγητά και γλυκά, τη Μουσική Παρέα «Λαϊκοί και όχι Μόνο» για την ευγενική παρουσία τους στην όμορφη βραδιά και τον κ. Κολώνη για την ηχητική κάλυψη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου