ΑΛΜΥΡΟΣ

«Επίθεση» στον βουλευτή Χρ. Μπουκώρο από τους αντιδρώντες στην επένδυση στις Νηές

επίθεση-στον-βουλευτή-χρ-μπουκώρο-α-232139

Στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εκτάσεων στις Νηές, επανέρχονται με κοινή ανακοίνωσή τους η Κίνηση Πολιτών Σούρπης (ΚΙ.ΠΟ.Σ.), η Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «εν Δράσει» και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας. Οι οικολογικές οργανώσεις «επιτίθενται» στον βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστο Μπουκώρο, με αφορμή τις δηλώσεις του για τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης που έγινε στο πλαίσιο της προδικασίας, τα συμπεράσματα της οποίας χαρακτηρίζουν το σύνολο των εκτάσεων που πώλησε ή εκμίσθωσε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού στην ανώνυμο εταιρεία DOLFING DEVELOPMENT, ξεκάθαρη ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Ξενιάς, η οποία μέσω δωρεάς, η οποία αποδεικνύεται με συμβολαιογραφικούς τίτλους, περιήλθε το 1980 στην Ιερά Μητρόπολη.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση την οποία υπογράφουν οι κ.κ. Γ. Πριάγγελος, Χρ. Καραζούπης και Κων. Βολιώτης, επισημαίνεται: «Σχετικά με τις «σημαντικές πληροφορίες» που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων στις Νηές της Σούρπης Μαγνησίας, που έδωσε στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρήστος Μπουκώρος, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής: Κατ’ αρχήν ο βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Χ. Μπουκώρος δείχνει να επιχαίρει γιατί μία έκταση ανήκει στην Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο! Κι όμως, ως γνωστόν, για τη συγκεκριμένη έκταση έχουν εκδοθεί δύο πορισματικές εκθέσεις καθ’ ύλην αρμόδιων δημόσιων Υπηρεσιών. Της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας (2009) και της Δ/νσης Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας (2010), οι οποίες παραμένουν σε ισχύ, ανεξάρτητα αν κάποιοι τις αποδέχονται ή όχι. Σύμφωνα με τις εκθέσεις αυτές η έκταση ανήκει στο Δημόσιο και όχι στην ΙΜΔ.

Είναι λοιπόν τόσο κακό μια έκταση 3.000 στρ., αξίας εκατ. ευρώ να ανήκει στο Δημόσιο και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των πολιτών και της εθνικής οικονομίας; Γιατί πρέπει απαραίτητα μια πραγματογνωμοσύνη που συντάχθηκε στο πλαίσιο προδικασίας από εξωτερικούς πραγματογνώμονες να είναι σωστή, και οι πορισματικές εκθέσεις του Δημοσίου που συντάχθηκαν από πραγματογνώμονες – δημόσιους υπαλλήλους να είναι λάθος;

Όσον αφορά στη “ξεκάθαρη ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Ξενιάς, η οποία μέσω δωρεάς, που αποδεικνύεται με συμβολαιογραφικούς τίτλους, περιήλθε το 1980 στην Ιερά Μητρόπολη”, αυτό μαζί με άλλα θέματα όπως ο ακριβής προσδιορισμός των εν λόγω εκτάσεων (εμβαδόν, όρια, θέση, κλπ) αλλά και η ακριβής σχέση τους με ακίνητα που αναφέρονται σε δικαστικές αποφάσεις, συμβόλαια και διοικητικά έγγραφα εξετάζονται από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο.

Σε καμία περίπτωση τα όρια της έκτασης που αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις του 1878, 1881 & 1896 δεν ταυτίζονται με τα όρια της έκτασης που πωλήθηκε/εκμισθώθηκε από την ΙΜΔ. Πολλώ δε μάλλον όταν γίνεται αναφορά σε φυσικά όρια όπως ονόματα χωριών, βουνό, θάλασσα τα οποία δεν αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Αναμένουμε τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, όπως έχει ζητηθεί, να προκαλέσουν αυτοψία, παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων, όπου με βάση τις δικαστικές αποφάσεις θα γίνει εφαρμογή των ορίων -που αναφέρονται σε αυτές- επί του εδάφους και σύγκριση με τα όρια της έκτασης που πωλήθηκε/εκμισθώθηκε από την ΙΜΔ. Ας κάνουν λοιπόν υπομονή μέχρι τότε οι “συνήγοροι” της Ι.Μ. Δημητριάδος…».

Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος αρκέστηκε να πει: «Σέβομαι όλες τις απόψεις. Εάν προκύψουν νέα στοιχεία για την υπόθεση, θα τοποθετηθώ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου