ΑΛΜΥΡΟΣ

Λύνεται ο γρίφος της επένδυσης στις Νηές

λύνεται-ο-γρίφος-της-επένδυσης-στις-νη-239108

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων, όπου πρόκειται να γίνει η επένδυση στις Νηές της Σούρπης, έδωσε χθες μιλώντας στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, πραγματογνώμονες στο πλαίσιο προδικασίας συνέταξαν πραγματογνωμοσύνη, τα συμπεράσματα της οποίας χαρακτηρίζουν το σύνολο των εκτάσεων που πώλησε ή εκμίσθωσε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού στην ανώνυμο εταιρεία Golfing Developments, ξεκάθαρη ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Ξενιάς, η οποία μέσω δωρεάς, που αποδεικνύεται με συμβολαιογραφικούς τίτλους, περιήλθε το 1980 στην Ιερά Μητρόπολη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πραγματογνωμοσύνη σε ένα από τα βασικά συμπεράσματά της αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις δεν περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που το 1958 είχαν παραχωρηθεί από την Ιερά Μονή Ξενιάς στο Δημόσιο, προς αποκατάσταση των ακτημόνων.

Σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες εξελίξεις ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος είπε τα εξής: «Ευχόμαστε και ελπίζουμε και η απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και όπως λένε οι γνωρίζοντες στο τελικό της στάδιο, να καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα με την πραγματογνωμοσύνη που συντάχθηκε στο πλαίσιο της προδικασίας. Βεβαίως είναι δύο ανεξάρτητες διαδικασίες, η πραγματογνωμοσύνη στο πλαίσιο προδικασίας και η απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων. Θέλω να πιστεύω ότι τα ίδια δεδομένα θα οδηγήσουν σε ίδια συμπεράσματα. Θεωρώ ότι σε μία τέτοια περίπτωση, θα έχει γίνει ένα αποφασιστικό βήμα προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό σχετικά με τη συγκεκριμένη μεγάλη επένδυση, υπέρ της οποίας έχει ταχθεί η τοπική κοινωνία της περιοχής με τρόπο εμφατικό».

Συνεχίζοντας και απαντώντας σε ερωτήσεις και κυρίως στην ερώτηση γιατί γνωστοποιεί αυτές τις πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του, ο κ. Χρήστος Μπουκώρος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ήμουν γνώστης των συγκεκριμένων πληροφοριών εδώ και αρκετό καιρό. Όμως τις τελευταίες μέρες κατάφερα να τις διασταυρώσω με τρόπο απόλυτο και αδιαμφισβήτητο. Η πραγματογνωμοσύνη αναφέρει όσα μέχρι τώρα σας είπα. Επιπλέον, σε ένα περιβάλλον επενδυτικής άπνοιας που τροφοδοτεί τη φτώχεια και την ανεργία στη Μαγνησία και σε ολόκληρη τη χώρα, πιστεύω ότι κάθε θετική πληροφορία πρέπει να είναι σε γνώση της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να κινητοποιηθεί και να υποστηρίξει, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, τις όποιες πιθανές επενδύσεις. Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η σημερινή μέρα είναι μία μέρα δύσκολη για τις επενδύσεις στη χώρα μας, αφού οι ανακοινώσεις των εταιρειών τόσο για το Ελληνικό όσο και για τις Σκουριές της Χαλκιδικής προκαλούν μεγάλη ανησυχία για το μέλλον των συγκεκριμένων επενδύσεων. Πιστεύω βαθύτατα, ότι αν δεν κατορθώσουμε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις στη χώρα και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, τον νομό Μαγνησίας, θα χάσουμε οριστικά το ραντεβού με την ανάπτυξη και το στοίχημα της εξόδου από την κρίση».

Επίσης ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε ότι ασχολείται περίπου δύο χρόνια με το συγκεκριμένο θέμα, πιστεύοντας ακράδαντα, όπως είπε, ότι η υλοποίηση τέτοιων επενδύσεων συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη και λειτουργούν επικουρικά και για τις εκατοντάδες μικρότερες τουριστικές εγκαταστάσεις της Μαγνησίας, κυρίως μέσα από μία εφικτή αναζωογόνηση του πολιτικού αεροδρομίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια αρκετοί πολέμιοι της επένδυσης υποστήριζαν ότι η Μητρόπολη Δημητριάδος προέβη στην πώληση ή την εκμίσθωση εκτάσεων οι οποίες δεν της ανήκουν. Η συγκεκριμένη πραγματογνωμοσύνη έρχεται να καταρρίψει σε πολύ μεγάλο βαθμό τέτοιου είδους επιχειρήματα.

Τέλος, δεν διαφεύγει από την προσοχή των τουριστικών φορέων του νομού Μαγνησίας η άμεση σχέση των τουριστικών επενδύσεων με τη βιωσιμότητα του πολιτικού αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, για το οποίο επενδύθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ουσιαστικά μέχρι σήμερα αυτή η μεγάλη επένδυση να προσφέρει στην τουριστική ανάπτυξη της χερσαίας Μαγνησίας, ελλείψει ικανών τουριστικών υποδομών. Παράγοντες του τουρισμού στη Μαγνησία τονίζουν ότι το παράδειγμα της Μεσσηνίας και της αλματώδους ανάπτυξης των τελευταίων ετών με την επένδυση του COSTA NAVARINO παρουσιάζει πολλές και μεγάλες αντιστοιχίες με την περίπτωση της Μαγνησίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου