ΑΛΜΥΡΟΣ

Αρχιεπίσκοπος: «Ο λαός χρειάζεται πρότυπα κι ελπίδα»

αρχιεπίσκοπος-ο-λαός-χρειάζεται-πρό-261496

Παραίνεση προς κάθε κατεύθυνση για δημιουργική συνεργασία απηύθυνε χθες από τον Αλμυρό ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ασχολούμαστε με μικρότητες, έννοιες ξεπερασμένες όπως οι σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, αλλά να σηκώσουμε ψηλά τον πήχη. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο οποίος ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης Αλμυρού σε εορταστικό κλίμα, τόνισε ότι σε εποχές που περισσεύουν τα προβλήματα «χρειαζόμαστε πρότυπα κι ελπίδα».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Προσφωνώντας τον Μακαριώτατο, ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, εξήρε τις πνευματικές του αρετές, το ήθος και τη σεμνότητά του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σας θεωρούμε παράδειγμα διαρκούς και ανιδιοτελούς προσφοράς, και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αλμυρού εξήρε το «θρησκευτικό ήθος, την πνευματική συγκρότηση, την ψυχική ευγένεια και την πραότητα του χαρακτήρα» του κ. Ιερώνυμου, τονίζοντας ότι είναι «άξιος Ιεράρχης, ο οποίος διακρίνεται για τον τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων, εκτρέφει τους οραματισμούς και τις προσδοκίες μας, καλλιεργεί τις ελπίδες όλων των πιστών».

Ο κ. Εσερίδης τόνισε ότι «σήμερα ο λαός έχει ανάγκη από άξιους ποιμενάρχες» και προσέθεσε ότι με τη συμβολική κίνηση της απονομής του τίτλου του επίτιμου δημότη, «θέτουμε ισχυρά θεμέλια για ακόμη σημαντικότερες συνέργειες της δημοτικής αρχής με την τοπική Εκκλησία».

Ο δήμαρχος Αλμυρού προσέφερε εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου στον κ. Ιερώνυμο ποιμενική ράβδο, τιμητική πλακέτα, πάπυρο και δερματόδετο τόμο με την ιστορία του Αλμυρού.

Θερμή υποδοχή έξω από τα προπύλαια του Αγίου Δημητρίου Αλμυρού

Συνεργασία για το κοινό καλό

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, στην αντιφώνησή του τόνισε ότι «όποτε δεν προχώρησαν σε συνεργασία το κράτος και η εκκλησιά, η ζημιά ήταν πάντοτε μεγάλη, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει συμπόρευση και από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όποτε υπάρχει συνεργασία, το αποτέλεσμα είναι πάντα καλό κ’ αγαθό».

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε, εξάλλου, στο έργο διακονίας του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, και υπογράμμισε το πνεύμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των φορέων και της εκκλησίας.

«Περνάμε δύσκολη εποχή, αλλά πρέπει να βρίσκουμε τον άνεμο της αισιοδοξίας, της ελπίδας και της αγωνιστικότητας. Να μην κόψουμε τον αέρα της ελπίδας από τον λαό, αλλά να προχωρούμε ενωμένοι πολιτεία, εκκλησία και τοπική αυτοδιοίκηση, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο».

Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι «περνάμε κρίση προτύπων. Χρειαζόμαστε πρότυπα κι ελπίδα, για να σηκώσουμε τον πήχη λίγο πιο ψηλά. Να πάψουμε να ασχολούμαστε με πράγματα ξεπερασμένα, με συζητήσεις για τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας. Είναι θέμα σχέσεων εκκλησίας και έθνους. Όλοι μαζί να εμπνεύσουμε στον λαό το όραμα της μεγαλοσύνης, να πάψουμε να “τρωγόμαστε” και να μην ασχολούμαστε με μικροπρέπειες. Να συνεργαστούμε όλοι για το κοινό καλό. Αυτό έχει ανάγκη ο τόπος μας».

Στη συνέχεια, ακολούθησε λαμπρή υποδοχή του Μακαριώτατου στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, επικεφαλής του κλήρου, τον δήμαρχο, τις αρχές και τον λαό του Αλμυρού.

Αμέσως μετά, τελέστηκε επίσημη dοξολογία, στο τέλος της οποίας ο κ. Ιγνάτιος προσφώνησε με θερμά λόγια τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος αντιφώνησε. Ακολούθησαν τα εγκαίνια από τον κ. Ιερώνυμο του ανακαινισθέντος Ιεραποστολικού Κέντρου που βρίσκεται παραπλεύρως του ναού, με τη δέουσα επισημότητα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

«Εκτροπή ό,τι είναι εκτός οικογένειας»

Τις θέσεις της Εκκλησίας πάνω σε φλέγοντα θέματα εξέφρασε, εξάλλου, ο κ. Ιερώνυμος, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Σε ό,τι αφορά το θέμα της αλλαγής φύλου ο Μακαριώτατος είπε ότι: «Η Εκκλησία έχει τις δικές τις αρχές και δεν μπορεί να κάνει υποχωρήσεις σε ορισμένα θέματα, τα οποία είναι σημαντικά και ουσιαστικά. Τα μεγάλα θέματα, όχι μόνο της Εκκλησίας σαν θεσμό αλλά και γενικότερα της κοινωνίας, είναι η οικογένεια και τι σημαίνει οικογένεια, όλοι μας το ξέρουμε. Ό,τι φεύγει από αυτή την ατμόσφαιρα, από αυτό τοn χώρο, είναι εκτροπή από τη φυσική ζωή».

Σε ερώτηση για την καύση νεκρών και το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, ο κ. Ιερώνυμος είπε: «Η Εκκλησία μας πιστεύει στην ελευθερία του ανθρώπου. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει και ανάλογα με την επιλογή του έχει και την ευθύνη του. Η Εκκλησία έχει το δικό της τον τρόπο, έχει τους κανόνες της, δεν μπορεί να παρεκκλίνει από αυτούς. Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να αποφασίσει με τον δικό του τρόπο, πού θέλει να τελειώσει αυτή τη ζωή και να αναλάβει την ευθύνη του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου