ΑΛΜΥΡΟΣ

Στον Αλμυρό το Λύκειο Ελληνίδων

στον-αλμυρό-το-λύκειο-ελληνίδων-851206

Ιδρύθηκε και αρχίζει τη λειτουργία του στον Αλμυρό το ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ, ως τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου. Tο Λύκειον των Eλληνίδων είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1910 από την πρωτοπόρο του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος Καλλιρρόη Σιγανού – Παρρέν, η οποία με τη μαχητική της αρθρογραφία από τις στήλες της Εφημερίδος των Kυριών χάραξε καινούργιους δρόμους για τις γυναίκες, μιλώντας πρώτη για το δικαίωμά τους στη μόρφωση, στην εργασία και στην αξιοπρέπεια.

Παράλληλα το Λύκειο των Eλληνίδων τάχθηκε εναντίον της ξενομανίας της εποχής, η οποία και σήμερα καλά κρατεί, προβάλλοντας την ελληνική παράδοση, νεώτερη και παλαιότερη, και τονίζοντας την αισθητική, εθνική και κοινωνική της αξία.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς του Λυκείου των Eλληνίδων είναι, σύμφωνα με το καταστατικό, η μελέτη, επιστημονική καταγραφή, ενδυνάμωση και διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων. Tα μέσα για την επίτευξη του σκοπού του είναι, μεταξύ άλλων, η έρευνα και συλλογή δημοτικών χορών και τραγουδιών, η καταγραφή, πιστή διατήρηση και ευρύτερη διάδοσή τους. Tο έργο του Λυκείου στηρίζουν τα 51 Παραρτήματά του στο εσωτερικό και τα 16 στο εξωτερικό.

Σε άμεση συνεργασία και με την αμέριστη υποστήριξη και βοήθεια του Λυκείου Βόλου, ιδρύθηκε στον Αλμυρό παράρτημα-τμήμα, το οποίο για το έτος 2010 – 2011 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με τρία χορευτικά τμήματα.

Συγκεκριμένα, δύο τμήματα παραδοσιακών χορών: Ενηλίκων γυναικών και ανδρών και για Παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, αγόρια και κορίτσια. Επίσης ένα τμήμα Ευρωπαϊκών και Λάτιν χορών ενηλίκων.

Τους χορούς θα διδάσκει έμπειρος, ειδικευμένος δάσκαλος του Λυκείου Ελληνίδων του Βόλου.

Το τοπικό Λύκειο θα στεγασθεί στο κτίριο του ΚΑΠΗ, στα Πλατάνια, ανατολικά του Ι. Ν. της Αγίας Βαρβάρας. Ο χώρος παραχωρήθηκε ευγενικά από τον Δήμο Αλμυρού με την υπόσχεση για κάθε συμπαράσταση εκ μέρους του.

Τη Διοικούσα Επιτροπή απαρτίζουν έξι μέλη: Σόνια Γώγουλα – Αλεξίου, Ρούλα Καλομοίρη – Καπράλου, Αποστολία Καλτσά, Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, Ελένη Κότση και Βέλλα Χουλή – Σπανού.

Οι εγγραφές, τόσο για τα χορευτικά τμήματα όσο και για αυτούς που επιθυμούν να γίνουν μέλη του Λυκείου, αρχίζουν την Δευτέρα, στις 20 Σεπτεμβρίου 2010, και θα γίνονται στο ΚΑΠΗ, καθημερινά το πρωί από τις 9 – 1 και το απόγευμα από τις 5 -7.

Τα μαθήματα θα αρχίσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, σε ημέρα και ώρα που θα ανακοινωθούν προσεχώς. Για περισσότερες πληροφορίες όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ενημερώνονται από τις υπεύθυνες εγγραφών: Ελένη Κότση (2422 0 23862), Βέλλα Χουλή- Σπανού (2422 0 21427), Χρυσούλα Κοντογεωργάκη (2422 0 24082) και Σόνια Γώγουλα – Αλεξίου (2422 0 23887).

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου